Hlavní obsah

Severovýchod USA se chystá na hurikán Henri. New York je v nouzovém stavu

Foto: Profimedia.cz

Varování před hurikánem pro řidiče ve státě New York.

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Henri se blíží k severovýchodnímu pobřeží Spojených států. Město New York vyhlásilo stav nouze. Bouře se v ranních hodinách SELČ nacházela zhruba 240 kilometrů jihojihovýchodně od východního výběžku ostrova Long Island.

Článek

Hurikán se aktuálně pohybuje rychlostí kolem 30 kilometrů za hodinu a živel doprovázejí větry o síle až 120 kilometrů za hodinu. Americké středisko pro hurikány (NHC) očekává, že Henri na pevninu udeří dnes, pravděpodobně v oblasti newyorského ostrova Long Island nebo na jihu sousední oblasti Nová Anglie. Varování před hurikánem či tropickou bouří platí pro zhruba 42 milionů lidí z regionu.

Očekává se vzedmutí hladiny moře vlivem větru o metr až metr a půl v oblasti mezi Long Islandem a pevninou, na straně Atlantiku o něco nižší. NHC dále předpovídá přívalové povodně ve vnitrozemí, vyvrácené stromy a výpadky elektřiny. Vítr o intenzitě tropické bouře pobřeží začne sužovat kolem osmé ráno místního času (kolem 14:00 SELČ).

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil v sobotu odpoledne stav nouze a na tiskové konferenci řekl, že v neděli ráno meteorologové očekávají silný vítr, déšť a bouřky. Místní obyvatele vyzval, aby zůstali uvnitř svých obydlí.

Starosta také vydal cestovní doporučení, v němž doporučil obyvatelům omezit v neděli cestování, zejména cesty autem. Guvernér státu New York Andrew Cuomo vyzval obyvatele v oblastech náchylných k povodním, aby se přesunuli do bezpečí. „Pokud víte, že se nacházíte v oblasti, která má tendenci k zaplavování, opusťte ji, prosím,“ cituje Cuoma stanice CNN. „Pokud se musíte dostat do vyšších poloh, musí to být dnes,“ dodal guvernér.

Město už mezitím ohlásilo, že několik čtvrtí se potýká se zaplavenými ulicemi. V některých místech během soboty a neděle spadlo nejméně patnáct centimetrů srážek, ztíženou dopravu a zavřené stanice metra tak hásí například Brooklyn, Central Park nebo Hoboken. Silnější srážky ale New York podle meteorologů teprve čekají.

Stát Connecticut rozhodl podle svého zástupce ve Sněmovně reprezentantů Seana Scanlona o povinné evakuaci pobřežních měst Guilford a Branford. „Pokud žijete v pobřežních, nízko položených oblastech nebo oblastech historicky náchylných k záplavám, evakuujte se nyní,“ napsal na svém twitterovém účtu Scanlon. „Prosím, berte to vážně,“ dodal politik.

Guvernér Connecticutu Ned Lamont v sobotu odpoledne řekl obyvatelům, aby se v neděli připravili na odchod do úkrytu, a vyzval je, aby si nakoupili jídlo a dostatek pohonných hmot. Energetická společnost Eversource uvedla, že v sobotu by 50 až 69 procent uživatelů v Connecticutu mohlo přijít o energii a obnova elektrické sítě do původního stavu by mohla trvat až tři týdny.

Lidé žijící v oblastech, kde je varování před vysokým výskytem bouřek, „by měli podniknout všechna nezbytná opatření k ochraně života a majetku před stoupající vodou a dalšími nebezpečnými podmínkami,“ uvedlo v sobotu ráno NHC.

Právě bouřky a silné deště v sobotu přerušily očekávaný koncert v newyorském Central parku. Na akci s názvem We Love NYC: The Homecoming Concert mělo podle CNN dorazit až šedesát tisíc lidí, podmínkou k účasti bylo očkování proti covidu-19.

Koncert, na kterém měl vystoupit například zpěvák Bruce Springsteen, zpěvačka Patti Smith nebo kapela The Killers, měl být „oslavou návratu New Yorku do normálu“ po náročných 17 měsících poznamenaných pandemií, uvedla tisková zpráva.

Téměř tři hodiny po zahájení koncertu vydalo newyorské policejní oddělení (NYPD) všem návštěvníkům koncertu v Central Parku doporučení k evakuaci „kvůli blížícímu se nepříznivému počasí“. Akci ale nakonec nepřekazily ani rozmary počasí.

Pořadatelé museli k přerušení koncertu přistoupit v momentě, kdy na pódiu vystupoval zpěvák Barry Manilow. Ten poté na výzvu Andersona Coopera, moderátora stanice CNN, která koncert exkluzivně přenášela, zavolal do vysílání a píseň dozpíval. Manilow inspiroval další umělce, například zpěvačku Patti Smith či hudebníka Elvise Costella, kteří do vysílání rovněž zavolali a pokračovali ve vystoupení. Vrcholem večera se pak stalo živě přenášené vystoupení kapely The Killers.

V oblasti vzdálené od teplých vod Mexického zálivu a Karibského moře nejsou tropické bouře časté. Na Novou Anglii naposledy přímo udeřil hurikán Bob v roce 1991, město New York v roce 2012 zdevastoval hurikán Sandy.

Podle posledních informací stanice CNN s odkazem na NHC ale hurikán v posledních hodinách mírně zeslábl na tropickou bouři, tedy že rychlost větru klesla na hranici 70 mil za hodinu (přibližně 113 kilometrů za hodinu). Henri se podle meteorologů aktuálně nechází asi 80 kilometrů jihovýchodně od Montauk Point, východního výběžku newyorského ostrova Long Island.

Reklama

Související témata:

Doporučované