Hlavní obsah

Na letišti v Kábulu opět nastal chaos. Za týden zde zemřelo nejméně 20 lidí

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu před branami Mezinárodního letiště Hámida Karzaje v Kábulu.

Reklama

Na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů. Napsala to agentura AP s odvoláním na sdělení britských vojáků. Podle zdroje NATO zemřelo na letišti od začátku týdne dohromady nejméně 20 lidí.

Článek

Na kábulském letišti, kde se lidé snaží dostat k letadlům a opustit zemi, panuje chaos. V tlačenicích vyvolaných i střelbou bojovníků Tálibánu utrpěla řada lidí zranění, poznamenala AP. Podle zdroje z NATO, na který se odvolává agentura Reuters, zahynulo během evakuačního úsilí od začátku týdne na letišti a kolem něj dohromady nejméně 20 lidí. Za jakých okolností zemřelo sedm dalších civilistů, není zatím zřejmé.

Spojené státy už v sobotu kvůli obavám z útoku afghánské pobočky Islámského státu varovaly své občany, aby se pokud možno vyhnuli letišti v Kábulu. Bezpečnostní upozornění v sobotu poslané americkým občanům zmiňovalo, aby se drželi stranou kvůli možným „bezpečnostním hrozbám mimo letištní brány“.

Na letiště se měli podle BBC vydat pouze Američané, kteří byli k nástupu na některý z letů domluveni nebo vyzváni zástupci Spojených států v Afghánistánu. Podle zdrojů z ministerstva obrany Spojené státy dále sledují vývoj a hledají alternativní cesty, jak své občany ze země dostat.

Žádné konkrétní informace o potenciální hrozbě útoku IS ale USA nezveřejnily, skupina podle BBC ani veřejně nevyhrožovala provedením útoků v Kábulu. Američtí zástupci na místě ale informovali o několika obětech, které měl dav rozdrtit.

Podobné svědectví přinášejí i britská média s odkazem na britské vojáky na místě a také zpravodaj stanice Sky News Stuart Ramsey, který je na místě. Sobotní chaos na letišti v Kábulu popsal novinář jako „zatím nejhorší den“ a potvrdil, že v tlačenici v davu několik lidí zemřelo.

„Krize vně kábulského letiště je nešťastná. My se zaměřujeme na to, abychom co nejdříve evakuovali všechny cizince,“ řekl Reuters představitel aliance, který si nepřál být jmenován. Během uplynulých sedmi dní podle něj zemřelo na letišti a kolem něj nejméně 20 lidí. Podle Reuters velikost davů u letiště každým dnem v uplynulém týdnu rostla, což komplikovalo evakuační operace. „Naše síly udržují přísný odstup od vnějších oblastí kábulského letiště, abychom předešli jakýmkoli střetům s Tálibánem,“ dodal zdroj agentury.

Od minulého víkendu, kdy radikální hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat pryč. Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuace, které přes kábulské letiště organizují západní státy, především USA.

„Podmínky na místě jsou nadále mimořádně náročné, ale děláme vše, co je v našich silách, abychom situaci zvládli co nejbezpečněji,“ uvádí se v prohlášení britského ministerstva obrany k situaci na kábulském letišti.

Za chaotickou situaci na kábulském letišti jsou podle šéfa poradní rady Tálibánu Ámira Chána Mutakího zodpovědné Spojené státy. Chování Američanů na letišti tento přední představitel hnutí nazval „tyranií“, ačkoli podle AP jsou to právě tálibové, kdo v posledním týdnu bili lidi, kteří se snažili z metropole letecky dostat, a stříleli po nich. „Celý Afghánistán je zabezpečený, ale na letišti, které mají na starosti Američané, vládne anarchie,“ uvedl Mutakí.

Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci především zajišťují, kvůli obavám z možné střelby přistávají v Kábulu po prudkém klesání. Město leží v horském údolí a také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

Americká vláda mezitím aktivovala pro evakuace z Afghánistánu rezervu civilních letadel. Informoval o tom v neděli mluvčí Pentagonu. Americký prezident Joe Biden jednal o asistenci při evakuacích se Spojenými arabskými emiráty (SAE), oznámila také tisková kancelář v Abú Dhabí.

Aktivace se týká osmnácti letadel, mimo jiné společností American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaian Airline a United Airlines. Stroje nebudou podle mluvčího ministerstva obrany létat do Kábulu, ale budou evakuovat z amerických základen ty, kteří se už z Afghánistánu dostali. Podle listu The Wall Street Journal budou civilní letadla létat do Kataru, Bahrajnu a do Německa.

Reklama

Doporučované