Hlavní obsah

Hvězdy ve Varech porušily covidová pravidla. Pod „dohledem“ ministra Vojtěcha

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s manželkou na zahájení festivalu. Oba bez roušek.

Reklama

Řešit to má hygiena a může udělit až třímilionovou pokutu za zahájení karlovarského festivalu bez roušek.

Článek

Páteční zahajovací večer filmového festivalu v Karlových Varech bude mít nejspíš dohru na hygieně. Hlavní sál hotelu Thermal byl našlapaný známými osobnostmi bez respirátorů. Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví však stále platí, že v kinech, divadlech a dalších uzavřených prostorách je povinná ochrana dýchacích cest.

Na nedodržování pravidel upozornil na Twitteru epidemiolog Rastislav Maďar. „Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic,“ reagoval na fotky plného sálu, kde se respirátory daly spočítat na prstech jedné ruky.

Bez respirátoru fotografové zachytili třeba i ministra kultury Lubomíra Zaorálka a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), ale i šéfa zdravotnického resortu Adama Vojtěcha.

„Jak je na fotografii vidět, tak má v ruce sklenici. Podle opatření není nutné mít v době konzumace roušku,“ řekl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl Blesku.

Řešit by to podle něj měla karlovarská hygiena, která může uložit pokutu až tři miliony korun.

Reakci festivalu zjišťujeme.

Seznam Zprávy žádaly o reakci i ministra zdravotnictví Vojtěcha, který byl na zahájení a několikrát byl vyfocen i bez roušky. Podle naší zpravodajky Ireny Hejdové se však pohyboval velkou část večera s ochranou dýchacích cest.

„Já i moje žena jsme měli po celou dobu, s výjimkou konzumace v předsálí, nasazené respirátory. Případná pochybení jsou v gesci příslušné krajské hygienické stanice. Ovšem musím říci, že obecně je organizace nastavená dobře, je vyžadováno očkování, test či prodělání nemoci pro přístup do prostor festivalu,“ napsal Vojtěch Seznam Zprávám.

Zpravodajka SZ také hlásí, že po včerejším „uvolněném zahájení“ je dnes na covidová pravidla kladen vyšší důraz. Jednak na projekcích většina návštěvníků respirátory neodkládá, a jednak všude ve vnitřních prostorách jsou návštěvníci opakovaně vyzýváni, aby ochranu dodržovali.

Organizátoři už před zahájením festivalu pečlivě kontrolovali, aby registrovaní účastníci splňovali jedno z kritérií. Očkování, prodělaný covid, nebo test. Jinak nedostanou pásku na ruku, která je opravňuje k návštěvě festivalových událostí.

Další den festivalu, v sobotu, už podle lidí přítomných na místě začala panovat větší kázeň v nošení respirátorů. Pořadatelé je hostům také aktivně rozdávali.

Reklama

Doporučované