Hlavní obsah

Facebook už zase sdílí data uživatelů s čínskými firmami, aby mohly zlepšit aplikaci

Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Facebook potvrdil, že má dohodu se čtyřmi čínskými firmami o výměně dat. A to včetně firmy Huawei, která byla americkou tajnou službou označena jako bezpečnostní hrozba, protože ji podezírají z poskytování informací o uživatelích čínské vládě. Informace přinesli novináři z The New York Times.

Článek

Americká firma Facebook v úterý potvrdila, že má dohodu o sdílení dat se čtyřmi čínskými firmami. Dohoda obsahuje klauzuli, podle které mají čínské firmy přístup k uživatelským datům, aby mohly zlepšovat facebookovou aplikaci na svých přístrojích.

Potvrzení existence smlouvy vyvolalo novou vlnu otázek o tom, jak Facebook chrání bezpečnost a informace svých uživatelů. Jedná se o druhý skandál za tento týden, kdy Facebook přiznal, po vyšetřování novinářů z The New York Times, že za roky své existence podepsal stejné smlouvy s různými výrobci tabletů a telefonů včetně firem jako Google, Apple a Samsung.

Nejvíce pozornosti si získala smlouva s čínskou firmou Huawei, kterou americká tajná služba označila jako bezpečnostní hrozbu. Podle ní dává firma Huawei čínské vládě přístup do chytrých telefonů a dalších přístrojů, aby mohla shromažďovat informace. Huawei tato obvinění popírá. Facebook v úterý potvrdil, že do konce týdne se společností ukončí spolupráci.

Facebook byl v Číně už před lety zakázán. Stále se ale snaží najít skulinu, kterou by se tam dostal. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg usilovně pracuje na zlepšení vztahů s Čínou.

Spojené státy a vztahy s Čínou

Jako jedna z největších čínských technologických společností čelí firma Huawei podezření ze strany USA už několik let. V minulosti byla obviněna z toho, že se snaží prodejem levných chytrých telefonů vytvořit komunikační síť v zemích Afriky, Evropy a Latinské Ameriky.

V rámci tohoto obvinění zakázal americký Kongres americkým operátorům v roce 2012 nákup u firmy Huawei. Zákonodárci prohlásili, že vybavení od firmy Huawei nebo ZTE mohou ohrožovat národní bezpečnost. Letos firmě nevyšla distribuce jejich smartphonů do Spojených států, Pentagon zakázal jejich prodej obchodům na amerických základnách a vrchní představitelé CIA, NSA či FBI doporučili americkým občanům, aby přestali výrobky firmy Huawei používat.

Reklama

Související témata:

Doporučované