Hlavní obsah

Další rok za námi. Pamatujete, co vše se v něm událo?

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu, úmrtí slavných, ale také záběry z dosud neprobádaných hlubin vesmíru. V kvízu Seznam Zpráv si můžete vyzkoušet, co si pamatujete z roku 2022.

Článek

Kdo měl pocit, že s ústupem pandemie se tempo událostí zpomalí, byl pravděpodobně nepříjemně zklamaný. Za uplynulý rok se toho opět stalo mnoho. Víte například, které osobnosti nás letos opustily? Nebo že byla olympiáda? Otestujte své znalosti v kvízu:

1. Začneme zlehka: Po jak dlouhé době získala česká hokejová reprezentace v roce 2022 medaili?
2. V uplynulém roce se konala ještě další velká sportovní událost - zimní olympijské hry v čínském Pekingu. Která země získala nejvíce medailí?
3. Rok 2022 se zapíše do historie jako rok, kdy poprvé na Zemi žilo osm miliard lidí. Jak dlouho trvalo, než přibyla poslední miliarda?
4. V roce 2022 začalo Rusko svojí invazí na Ukrajinu dodnes trvající válku. Kdy tato invaze začala?
5. Vloni zemřelo také několik významných státníků. Kteří to byli?
6. NASA v uplynulém roce zveřejnila první fotografie z teleskopu Jamese Webba. Mimo jiné také pravděpodobně nejstarší galaxii, kterou kdy lidstvo spatřilo. Na kolik let odborníci odhadují její stáří?
7. V roce 2022 nás navždy opustil herec Josef Abrhám. O kolik let přežil svou manželku Libuši Šafránkovou?
8. Loňský rok znamenal postupný návrat k životu, jak jsme jej znali před pandemií nemoci covid-19. V roce 2020 jí onemocnělo přes 734 tisíc lidí, o rok později zhruba 1,785 milionu. Kolik to bylo v roce 2022?
9. Změna klimatu si v loňském roce jen v Evropě vyžádala kvůli vlně veder tisíce životů. Kolik to podle dat WHO za tři letní měsíce bylo?
10. A jedna sportovní na závěr - které disciplíny byly součástí Světových her, takzvané olympiády neolympijských sportů, v roce 2022?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované