Hlavní obsah

Souvislost s penězi je jasná. Data ukazují, kde dřímají voliči extremistů a populistů

Kateřina Mahdalová
datová novinářka & analytička
Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Data ukazují, že oblasti s vysokou mírou exekucí jsou zároveň náchylné k výrazným volebním úspěchům populistů a extremistů.

Reklama

ANALÝZA. Exekuce jsou velký ekonomický problém, ovšem zároveň mají i široký dopad na politickou stabilitu země. Vysoké počty obyvatel v exekucích totiž mají vliv mimo jiné na volební chování jich samotných, ale také blízké okolí.

Článek

Odpověď na otázku, kde se berou tisíce nespokojených lidí, když se Česku celá léta ekonomicky dařilo, je jednoduchá. Nedařilo se tak docela. Česko se totiž dlouhodobě potýká se skrytou chudobou, která se nepropisuje do statistik a na které se velmi silně podílejí exekuce.

A nyní ještě jedna zásadní informace: 80 procent lidí, kteří čelí exekucím, jich má větší počet. Lidé zavalení exekucemi pak zůstávají hlavně v regionech severní Moravy a Slezska a severozápadních Čech. Celkový obrázek zachycuje následující mapa.

„Rozběhne se to velice rychle. Jak se člověk dostane do jedné exekuce, ostatní pak snadno naskáčou vzápětí,“ vysvětluje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení. „Jestliže má člověk účet, ze kterého platí všechny důležité platby, od inkasa přes výživné až třeba po nájem, tak se v případě jeho obstavení exekutorem prakticky okamžitě ocitá v problémech a začnou naskakovat prodlení u dalších závazků.“

Exekuce v lidech vyvolávají nedůvěru v systém

Lidé s více exekucemi jsou mnohdy – zjednodušeně řečeno – vyhnaní ze systému. Nejsou v evidenci úřadů práce, protože nejčastěji pracují načerno, nemají vlastní bankovní účet a představují ohrožení pro své blízké, na něž může exekuce dopadnout rovněž.

Ocitají se bez šance na zlepšení své situace a nevěří ani institucím, ani politikům.

Tyto souvislosti ukazují data už delší dobu, nicméně nedávno je poprvé přesně vyčíslil think-tank IDEA Cerge. Ekonomové zjišťovali, jakým způsobem se ekonomické problémy voličů odrazily ve výsledcích stran, které lze považovat za zástupce extrémních politických směrů a populistů.

Zachytili dva fenomény: zatímco s rostoucí nezaměstnaností se lidé spíše aktivizují a jdou k volbám, rostoucí zasažení exekucemi vede k voličské apatii a celkově k nedůvěře v instituce a celý systém. Zároveň se ale v těchto místech projevuje silný hlas sousedů, tedy těch, kteří žijí ve stejné oblasti, ale nemají přímou zkušenost s exekucemi. A tito lidé pak častěji volí právě extremisty či populisty.

Graf ukazuje, jak se projevují exekuce ve voličském chování na úrovni obcí. Konkrétně při nárůstu podílu exekucí o 10 procentních bodů.

Zároveň jsou značné rozdíly mezi jednotlivými regiony. Klíčové je, jak moc jsou obce exekucemi zasaženy, protože ty s nejvyšším výskytem exekucí (typicky jde o oblasti vnější periferie Česka) se chovají odlišně od zbytku země.

Vyšší míra exekucí ve zkoumaném volebním roce 2017 zvyšovala podporu SPD a ANO. Zároveň zvyšující se podíl exekucí snižoval v příslušných obcích volební účast.

„V oblastech s nižším výskytem exekucí je vyšší podpora krajní pravice výsledkem volebního chování nikoli malé části obyvatel v exekuci, ale spíše jejich ‚sousedů‘, kteří s exekucí nemají přímou zkušenost,“ říkají autoři studie.

Ani vzdělání, ani nezaměstnanost - zabiják šancí jsou exekuce

Podobný jev popisují i výzkumníci z PAQ Research. I oni si všímají, že se jinak projevují šance dětí ve vzdělávání v regionech:

  1. kde je vyšší nezaměstnanost, nižší vzdělání apod.,
  2. kde lidé ve vyšší míře čelí exekucím.

A právě exekuce pak označují za větší riziko pro vzdělávací úspěchy dětí.

Dlužno připomenout, že volby před šesti lety jasně vyhrálo hnutí ANO a značný úspěch zaznamenala i SPD - a v nadcházejících volbách příští rok se to podle aktuálních volebních průzkumů může zopakovat.

Od voleb 2021 hnutí ANO posílilo o 7 procentních bodů (na 34 %) a SPD se drží na necelých 10 procentech, což je stejný výsledek, jaký měla ve sněmovních volbách.

Reklama

Doporučované