Hlavní obsah

„Přijďte, lékařský posudek s sebou.“ Čechům chodí falešný povolávací rozkaz

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Čeští profesionální vojáci z mechanizovaného praporu v Hranicích.

Reklama

Ministerstvo obrany varuje před falešnou zprávou, která se tváří jako povolávací rozkaz.

Článek

Ministerstvo obrany varuje před falešnou zprávou, která adresáta vyzývá, aby se dostavil začátkem března do sídla Ministerstva obrany. Úřad informaci zveřejnil na svých sociálních sítích s tím, že není třeba jí věnovat pozornost a odesílatele si mají lidé zablokovat.

„Cílem (zprávy) je pouze šířit paniku. Česká republika a její občané jsou v bezpečí. Naším hlavním úkolem je v tuto chvíli maximální materiální podpora Ukrajině,“ sdělilo ministerstvo.

Zpráva je napsaná špatnou češtinou a tváří se jako povolávací rozkaz reagující na současnou situaci na Ukrajině. „Vyjma lékařského posudku s sebou, další informace najdete v dopise zaslanou na vaši adresu,“ píše se v ní například.

Česko jako členský stát NATO žádné vojáky přímo na Ukrajinu neposílá a ani nemůže. NATO je totiž jen obranný pakt a Ukrajina není jeho členem. Na Ukrajinu pak nemůžou jít bojovat ani dobrovolníci, museli by k tomu mít speciální povolení od prezidenta, jinak bojovat v ozbrojených složkách cizí země je nelegální.

Česká vláda ovšem již schválila pro Ukrajinu humanitární pomoc i vojenský materiál. Naposledy v sobotu ráno „balíček“ za 188 milionů korun, který obsahuje ruční palné zbraně a zhruba milion nábojů.

Reklama

Doporučované