Hlavní obsah

Nejvíce se loni vyhledávaly informace o opatřeních, mezi skokany je i Volný

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Informace o pandemii, mezinárodních sportovních utkáních, ale i jméno bývalého poslance Lubomíra Volného. To všechno jsou spojení, která uživatelé Seznam.cz vyhledávali minulý rok výrazně více, a umístila se tak mezi skokany roku.

Článek

Nejčastěji se ve vyhledávání uživatelů Seznam.cz loni objevovaly výrazy spojené s aktuální epidemickou situací. Šlo zejména o různá epidemická opatření, jako je například „testování ve školách“, „testování zaměstnanců“ nebo informace o úřední maturitě.

Žebříček skokanů roku sestavuje vyhledávač Seznam.cz každoročně v lednu. Patří mezi ně takové výrazy, které uživatelé vyhledávali výrazně více než o rok dříve.

Do žebříčku skokanů se ale dostaly i loňské významné události, jako byly například volby do Poslanecké sněmovny nebo sčítání lidu. Místo v žebříčku mají i aktuality z minulého roku. Nejvíce uživatele zaujal výbuch sopky na Kanárských ostrovech, ale také situace v Suezském průplavu, který v březnu na několik dní zablokovala přepravní loď.

Témata spojená s koronavirem se objevila také v kategorii „praktické dotazy“. Lidé si vyhledávali informace o očkování nebo o platnosti epidemických opatřeních. Více než předchozí rok je zajímaly také další praktické informace, jako je například předpověď počasí, data svátků či podrobnosti o streamovacích službách.

Mezi nejhledanějšími výrazy se ale objevila i rostlina s netradičním názvem. „Do žebříčku skokanů se vyhoupla i téměř neznámá rostlina kokotice žlutavá, kterou si lidé prohlíželi po veřejném prohlášení, že tato vzácná bylina, pokládaná za vyhynulou, byla znovu objevena v České republice,“ vysvětluje Jana Křivohlavá, administrátorka služby Seznam.cz Vyhledávání.

Olympiáda i ledové sochy v Beskydech

Ve vyhledávání „volnočasových událostí“ převažovala mezinárodní sportovní utkání. Konkrétně šlo o olympijské hry v Tokiu nebo hokejové mistrovství světa. Uživatele vyhledávače Seznam.cz ale zajímaly také grandslamové tenisové turnaje nebo grandtourový cyklistický závod v Itálii.

„V kategorii volnočasových aktivit jsou velké sportovní akce atraktivním tématem každoročně,“ doplňuje k žebříčku skokanů Křivohlavá.

Skokany roku jsou v této kategorii také dvě turistické destinace – veletrh Zahrada Čech v Litoměřicích a ledové sochy na Pustevnách v Beskydech. „Kulturní akce Zlatý slavík a Miss ČR obsadily naproti tomu až závěr desetimístného žebříčku,“ dodává administrátorka.

Z televizní či filmové produkce se uživatelé Seznam.cz zajímali především o díla z české produkce. Na prvním místě vyhledávaných výrazů se v této kategorii umístil český film Matky, druhé místo obsadil seriál Božena. Mezi skokany se zařadily také dvě reality show, konkrétně Výměna manželek a Svatba na první pohled.

Ze zahraničních snímků pak uživatelé nejvíce vyhledávali pokračování filmu Venom, který je založený na stejnojmenné komiksové postavě.

Ve srovnání s minulým rokem je největší „skokankou“ v zájmu uživatelů Seznam.cz stylistka a módní redaktorka Monika Marešová, kterou vyhledávali zejména v souvislosti s jejím těhotenstvím.

Z politiků naopak vzbudil pozornost dnes už bývalý poslanec Lubomír Volný, který se minulý rok dostal do širšího povědomí potyčkou v Poslanecké sněmovně. Častěji než dříve lidé na Seznam.cz vyhledávali také jméno tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka.

Reklama

Související témata:

Doporučované