Hlavní obsah

Volební kalkulačka: Jakého prezidenta byste volili na Slovensku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Momentálně má Slovensko dva hlavní favority na post prezidenta.

Reklama

aktualizováno •

Slovensko se chystá zvolit si nového prezidenta a Seznam Zprávy opět ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu přinášejí tradiční aplikaci – volební kalkulačku, která porovnává vaše názory s programy a názory všech kandidátů.

Článek

Kalkulačku si můžete zkusit právě teď.

Odpovězte na 42 otázek a zjistěte, který z kandidátů by mohl být ten „váš“. Vzhledem k tomu, že jde o slovenské volby, aplikace je dostupná ve slovenštině. Jako hlavní spolupracovník na Slovensku je portál Infovoľby.sk.

Volební kalkulačka slouží k porovnávání názorů a postojů veřejnosti s tím, co politici dělají a slibují. Jedná se o dlouholetý projekt sdružení KohoVolit.eu, které první kalkulačku spustilo před 18 lety. Od té doby jich připravilo více než stovku, a to nejen pro slovenské volby, ale i pro české, maďarské, polské a pro další evropské země.

Kalkulačka jako průvodce

Kalkulačka nikdy neříká ani nedoporučuje uživateli, koho volit. Vždy je na voliči, komu dá svůj hlas.

Ze zkušenosti víme, že sami kandidáti odpovídají na základě nejméně dvou zásad: 1. Jak by to podle nich mělo být v ideálním světě, 2. Co je podle nich reálně průchodné.

Hlavním důvodem vzniku kalkulačky byla služba veřejnosti: nabídnout pomocnou ruku a poznat spektrum osobností, stran a hnutí (z nichž některé ani nezveřejňují své programy). Nejednoznačnost nabídky osobností či stran přetrvává dodnes, kdy se kandidáti i celé politické subjekty přesunuli z webových stránek a e-mailů na sociální sítě.

Kalkulačka je jedním z nejjednodušších způsobů, jak prezentovat své postoje nejširší veřejnosti. Ne každý se spokojí s jednoduchými výkřiky a vyvoláváním kulturních válek, voliči a voličky velmi často požadují realistický program, který obsahuje představy o fungování zdravotnictví, školství apod.

Zároveň chtějí vědět, co kandidáti myslí skutečně vážně: Měla by země skutečně vystoupit z EU? Měla by se více strukturovat progresivní daň? Velká část otázek se samozřejmě týká samotných pravomocí prezidenta, nicméně voliči si hodně porovnávají i další postoje, které s výkonem funkce přímo nesouvisí. Prezident má totiž obrovský vliv na veřejnou debatu, udává téma i tón, má neomezený přístup do médií.

Nikoho jsme nevynechali

Před každými volbami oslovujeme všechny kandidáty – bez výjimky. Všichni obdrželi popis kalkulačky jako nástroje a k němu jasné instrukce, jak vyplnit odpovědi. Všichni také dostali možnost vyjádřit se ke zvolenému tématu, pokud se nechtěli omezit na odpovědi ano nebo ne.

V případě, že některý z kandidátů ani po e-mailových a telefonických urgencích své odpovědi nevyplní, následuje vždy postup podle stejného scénáře: u kandidátů, kteří mají alespoň 3% šanci na zvolení, se připravují tzv. expertní odpovědi na základě informací z veřejných zdrojů, jak se kandidáti vyjádřili. Zdroje pak zahrnujeme jako reference do závěrečného srovnání výsledků.

Co to vůbec je volební kalkulačka

🟢 Volební kalkulačka je dnes jedním ze základních nástrojů pro předvolební rozhodování voličů. V různých podobách ji používají voliči v mnoha zemích světa (konkrétně na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších evropských zemích). V závislosti na typu voleb ji využívá až 40 % voličů.

🟢 Jedná se o on-line aplikaci, ve které odpovídáte na otázky, které byly položeny všem kandidátům a kandidujícím subjektům najednou. Aplikace pak porovná vaše odpovědi s odpověďmi jednotlivých kandidátů, vyhodnotí jejich blízkost a ukáže, s kým souhlasíte nejvíce a s kým nejméně.

🟢 Příprava probíhá tak, že všechny kandidáty oslovíme se sadou otázek relevantních pro dané volební období. Jejich odpovědi se zaznamenávají do aplikace a na konci hodnocení se zobrazí všem voličům. Pokud někdo ani po e-mailových a telefonických urgencích neodpoví, jsou na to následně uživatelé upozorněni, tým kalkulačky připraví tzv. expertní odpovědi na základě podrobných rešerší a přesně podle toho, jak se sami kandidáti k danému tématu vyjádřili ve veřejném prostoru.

🟢 Autorem kalkulačky je Michal Škop, matematik, statistik a demograf, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu. Obsah a komunikaci s médii a kandidáty má na starosti datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová. Připravuje také analytické výstupy ze samotné kalkulačky podle toho, jak strany, kandidáti a uchazeči reagovali.

Na letošní kalkulačce pro slovenské prezidentské volby se už podruhé podílela organizace MEMO 98 (jedna z nejrespektovanějších organizací občanské společnosti na Slovensku a jedna z předních mezinárodních organizací v oblasti médií a voleb) a komunita odborných dobrovolníků Česko.Digital.

👍 Projekt můžete podpořit kliknutím na tento odkaz.

Jak zjistit, zda kalkulačka funguje

Uživatelé kalkulaček někdy tvrdí, že nevědí, zda jejich výsledky nejsou zkreslené algoritmem použitým k výpočtu. Nebo že výsledky jsou předem nastavené a zvýhodňují vybrané kandidáty. Funkčnost kalkulačky si může vyzkoušet každý: Co se stane, když na všechny otázky nejprve odpovíte ano a pak na všechny otázky odpovíte ne? Získáte dva seznamy stran, jejichž pořadí bude přesně opačné. Pokud by algoritmus někoho zvýhodňoval, dotyčná strana by samozřejmě byla vždy na prvním místě.

Jak se tvoří otázky?

Základem pro výběr témat pro volební kalkulačku jsou nejnovější průzkumy agentur o tom, jaká témata považují potenciální voliči za důležitá. Dále pro inspiraci využíváme témata, se kterými pracují zahraniční kalkulačky a která mají společný základ pro voliče bez ohledu na státní příslušnost. Ke konzultacím zveme odborníky např. z neziskových nebo profesních organizací.

Dlouhá historie kalkulačky

Sdružení KohoVolit.eu vytváří volební kalkulačky od roku 2006 téměř pro všechny volby na všech úrovních politické soutěže (evropské, prezidentské, parlamentní, krajské a komunální atd.).

Celkem už sdružení vytvořilo více než 100 aplikací a je lídrem v oblasti volebních kalkulaček v obou zemích a postupně se zavedl pojem „volební kalkulačka“ jako obecné označení pro tento typ aplikací do českého a slovenského jazyka.

Tento pojem již vstoupil do politického myšlení občanů, médií i samotných politických subjektů.

Velká aktualizace 2022-2023

Díky dlouhodobé spolupráci s komunitou expertních dobrovolníků Česko.digital a nasazení několika desítek nadšenců kalkulačka v posledních dvou letech prošla (a stále prochází) zásadními technickými a designovými změnami. Všem, kteří se na tom podílejí, patří obrovský dík.

Reklama

Doporučované