Hlavní obsah

Falcon 9 nese na oběžnou dráhu dosud nejtěžší náklad – 60 družic pro vysokorychlostní internet

Start rakety Falcon 9.Video: Reuters

 

Reklama

Americká společnost SpaceX úspěšně zahájila realizaci projektu široké satelitní sítě Starlink pro zajištění vysokorychlostního přístupu na internet z kteréhokoli místa na Zemi. Raketa Falcon 9 dnes časně ráno vynesla z floridského mysu Canaveral na určenou oběžnou dráhu prvních 60 satelitů sítě, kterou má tvořit až 12 000 aparátů. Společnost SpaceX to oznámila na svém webu.

Článek

Cílem tohoto nového ambiciózního projektu je poskytnout vysokorychlostní připojení k internetu pro celou planetu prostřednictvím tisíců satelitů na nízké oběžné dráze, tedy zhruba 1 150 kilometrů nad Zemí.

Zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk minulý týden v rozhovoru s novináři poznamenal, že náklad 60 družic bude nejtěžší, který dosud raketa Falcon 9 nesla.

SpaceX doufá, že se satelitní síť Starlink stane klíčovým zdrojem financování pro větší vesmírné projekty, jako je například plán vyslat lidi na Mars.

Každý satelit o hmotnosti 227 kilogramů je vybaven vlastním motorem, který mu umožňuje upravovat oběžnou dráhu a udržovat polohu. Jsou v nich také zabudované sledovací navigační systémy, které společnosti umožňují přesné zaměření. SpaceX rovněž tvrdí, že satelity Starlinku dokážou sledovat trosky na oběžné dráze a autonomně se vyhýbat kolizím.

Další zajímavostí těchto přístrojů je, že po skončení své životnosti samy sestoupí z oběžné dráhy a zaniknou v atmosféře. Rychle shořet při tom má 95 procent jejich komponentů.

K dosažení konstantního internetového pokrytí většiny světa bude podle Muska potřeba nejméně 12 letů s podobným nákladem, jako byl ten dnešní. Ročně předpokládá vynesení až 2 000 satelitů. Prozatím má SpaceX povolení provozovat síť v USA.

SpaceX má v budování satelitní sítě k poskytování vysokorychlostního přístupu na internet vážného konkurenta. Společnost OneWeb, podporovaná firmou Airbus, letos v únoru umístila na oběžné dráze pomocí ruské rakety Sojuz ST-B prvních šest satelitů, které budou součástí celosvětové sítě tvořené přibližně 900 družicemi.

Reklama

Doporučované