Hlavní obsah

Dvě a půl tuny zásob míří do vesmíru. Raketa SpaceX úspěšně odstartovala

SpaceX poslala zásoby pro Mezinárodní vesmírnou stanici.Video: Petr Juna, Youtube.com

 

Reklama

Raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon po sérii odkladů zamířila na oběžnou dráhu. Na té by se měla v pondělí setkat s Mezinárodní vesmírnou stanicí, pro kterou převáží 2,5 tuny zásob.

Článek

Společnost SpaceX, kterou založil v roce 2002 miliardář Elon Musk, může slavit. Raketa Falcon 9 po odstranění všech obtíží odletěla se svým nákladem do vesmíru. Pro SpaceX je to další úspěšný start v letošním roce. V první polovině dubna společnost provedla svůj první komerční let do vesmíru, kdy za pomoci své nejsilnější rakety Falcon Heavy do kosmu dopravila saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A00.

Nákladní loď Dragon, kterou Falcon 9 převáží, nese pro stanici 2,5 tuny zásob a měla by se s ní setkat v pondělí. Loď není vybavena systémem automatického připojení k ISS, nejprve ji tedy bude muset zachytit robotická paže a až poté bude astronauty připojena. Jde o druhý vesmírný let této lodi. Verze Crew Dragon vyvíjená pro přepravu lidí byla 20. dubna letošního roku zničena při testech bez posádky, společnost informaci potvrdila ve čtvrtek.

SpaceX dnešním úspěchem upevnila svoji pozici ve vesmírném byznysu, kdy již zmíněným komerčním letem zvětšila svůj náskok proti firmám Virgin Galactic Richarda Bransona a Blue Origin Jeffa Bezose. Muskova společnost se podle agentury Reuters nyní uchází o zprostředkování misí pro americkou NASA, jednalo by se o zakázky v řádech miliard dolarů. Právě s NASA již SpaceX podepsala smlouvu o experimentálním projektu v roce 2022, při kterém plánuje odvrátit asteroid z jeho dráhy. K tomu má být využita již zmíněná raketa Falcon 9.

SpaceX je známá například posláním vozu Tesla Roadster do vesmíru. Ten uskutečnila v únoru minulého roku a taktický tah pomohl oběma Muskovým společnostem. SpaceX otestovala svoji nejsilnější raketu současnosti Falcon Heavy a zároveň udělala z Tesly nejrychleji pohybující se auto na světě. První vyrobený roadster totiž na začátku své dlouhé cesty překonal rychlost 40 680 km/h. Podle Muska si může vůz nechat kdokoliv, kdo ho z vesmíru dostane zpátky na zem.

Musk je podobnými extravagantnostmi proslulý. V minulosti například prodal skrze firmu „The Boring Company“ (Nudná společnost) 20 tisíc malých plamenometů s velmi krátkým dosahem. Ten pojmenoval „Not a flamethrower“ neboli neplamenomet. V letošním roce mu zase Komise pro kontrolu cenných papírů přikázala, že o tématech jako akcie Tesly, finanční stav firmy, plánované obchody a dalších může psát na Twitter jen poté, co se poradí s právníky. Komise tak reagovala například na Muskovy aprílové vtipy, ve kterých vyhlašoval bankrot.

Reklama

Doporučované