Hlavní obsah

Pořídit si elektromobil od Tesly jen za 14 tisíc korun? Jde to, ukazuje otec v USA své dceři

Pořídit si elektromobil od Tesly jen za 14 tisíc korun? Jde to, ukazuje otec v USA své dceři.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ceny běžných paliv rostou. U alternativních zdrojů – jako třeba u elektropohonu – je pak zase často problém ve vysoké pořizovací ceně aut. Tesla proto také v březnu představila levnější Model Y – v přepočtu za hruba 900 tisíc korun. Magazín Business Insider nyní ale připomíná existenci ještě levnější verze – za necelých 14 tisíc.

Článek

Elektromobil Mini Model S vyvíjela americká automobilka Tesla ve spolupráci s výrobcem hraček Radio Flyer, rovněž ze Spojených států.

Správně, jedná se o dětskou, ale plně funkční verzi luxusního auta na elektrický pohon, které se jinak prodává v rozmezí 1,8 až 2,3 milionu korun. Ve zmenšené verzi je ale nyní k dostání také za necelých 14 tisíc.

Mezistupeň k vlastnímu vozu

Magazin Business Insider nyní připomíná existenci „odlehčeného” Modelu S na příkladu rodiny amerického náboráře Gregoryho St. Vala. Ten si šetří na vlastní elektromobil v jeho plnokrevné „dospělácké” verzi. Nicméně má dceru Aaliyah, jejímž prostřednictvím a nadšením z nového dárku si v mezičase plní svůj sen.

Mini Model S vydrží na jedno nabití až 10 kilometrů nebo dvě hodiny jízdy – v základní verzi. Podle automobilky je vhodný pro děti od 3 do 8 let. Dosahuje maximální rychlosti 10 kilometrů za hodinu a pohání ho vyjmutelná lithium-iontová baterie, kterou lze nabíjet zvlášť v nabíječce, ale také v elektromobilu prostřednictvím klasické přípojky.

Rostoucí obliba, problémy v logistice

Podnik průkopníka čistě elektrických automobilů, miliardáře Elona Muska, se jinak poslední dobou potýká spíše s problémy. A to i přesto, že v některých státech, jako v Norsku, obliba elektromobilů roste – právě tato severská země se začátkem dubna stala prvním státem na světě, ve kterém se aktuálně prodává víc elektrických aut než vozů se spalovacím motorem.

Muskova Tesla nicméně v prvním čtvrtletí opět prodělala, a to mnohem víc, než se čekalo – v přepočtu 16,2 miliardy korun. Šéf automobilky komentoval situaci slovy, že čelí největšímu logistickému problému, s jakým se dosud setkal.

Problém je v dodávkách Modelu 3 do Asie a Evropy, které váznou. Tento typ Tesly se totiž vyrábí pouze omezeně v Kalifornii. V prvním čtvrtletí zároveň klesly dodávky starších typů elektromobilů – Modelu S a X – až o polovinu.

Automobilka každopádně počítá s návratem zisku už ve druhé polovině tohoto roku. Dále firma také uvedla, že možná bude potřebovat zvýšit kapitál. Až dosud Musk tvrdil, že Tesla dodatečné peníze nepotřebuje.

Reklama

Doporučované