Hlavní obsah

Falešné naděje pro nemocné pacienty. Zázračný lék jim na internetu slibuje lékařka, která neexistuje

Záhady Josefa Klímy: Zázračný přípravek na lupénku, nebo past na zákazníky?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednou z nemocí, která umí lidem hodně znepříjemnit život, je psoriáza neboli lupénka. Přípravky na její léčbu se internet doslova hemží. Jeden z nich, který je momentálně na trhu, jsme se rozhodli prověřit. Legenda, pod kterou je přípravek prodáván českým zákazníkům na internetu, totiž vzbuzuje významné pochybnosti.

Článek

„Lupénka je chronické onemocnění kůže, kterým trpí zhruba 2,5 % lidí. Vyskytuje se v mírnějších, ale i závažnějších formách, kdy postihuje kloubní aparát. Není v současné době vyléčitelná, ale vhodnou léčbou ji umíme potlačit, nebo alespoň zmírnit příznaky,“ říká lékařka Jorga Fialová z dermatovenerologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lidé trpící lupénkou by se jí jistě rádi zbavili jednou provždy, jenže to nejde. Alespoň zatím ne. Na trhu se ale před několika měsíci objevil přípravek psorilin, který to prý dokáže. Má se jednat o český výrobek, jeho kvalitu garantuje na webových stránkách doktorka Michala Levitová z katedry mikrobiologie v Brně. Pod plnými jmény tu účinky psorilinu velebí zákazníci, kteří už tento přípravek vyzkoušeli.

Zní to hezky. Tak jsme si psorilin také objednali. Vyplnili jsme formulář na příslušných webových stránkách. Obratem se ozvala operátorka se silným ruským přízvukem, která se představila jako Dari. „Já vám volám, abychom mohli dokončit objednávku, trošku poradím důležité věci o produktu, abyste věděla, co kupujete a jakým způsobem lepší používat ten produkt. Jenom na začátek, můžu něco zeptat o vaší situaci, jak dlouho vás trápí ten problém a jaký velký to problém?“ ptala se Dari naší kolegyně Lucie, která objednávku vytvořila a skutečně má syna, jenž trpí těžkou formou lupénky.

Sama tedy ví nejlépe, jak těžké je s touto nemocí bojovat. Operátorka Dari ji ale přesvědčuje, že jejich psorilin zabere už do týdne, prodávají ho již 10 let po celé EU a všichni zákazníci jsou s ním spokojení. Vnutí kolegyni hned dvě balení za akční cenu 1980 korun, má prý štěstí, je zrovna akce s 50% slevou.

Balíček přišel hned druhý den, byly v něm dvě malé lahvičky s krémem o obsahu 15 ml. Na etiketě stojí, že jde o regenerační krém na suchou pokožku. „Ta cena je hodně vysoká, a pokud se podívám na to složení, tak nevidím účinnou látku – a hlavně v jaké koncentraci. Přirovnala bych to opravdu ke kosmetickému přípravku na suchou kůži, něco jako krém na ruce nebo tělové mléko,“ uvedla k lahvičce s psorilinem, kterou jsme jí ukázali, farmaceutická asistentka a majitelka lékárny Milena Jánská.

„Pokud by byl na trhu k dispozici takový přípravek, který dokáže lupénku vyléčit, tak mi věřte, že by ho odborníci na celém světě s radostí používali,“ dodala i již citovaná lékařka Jorga Fialová.

Pochybnosti o serióznosti obchodování s psorilinem vzbuzuje zejména webová prezentace k přípravku.

Jak jsme zmínili v úvodu, garantem výzkumu psorilinu má být jistá doktorka Michala Levitová z Brna. Má to ale malý háček: Nejen, že lékařka tohoto jména v Česku neexistuje, ale když jsme srovnali prezentaci psorilinu v jiných státech, tatáž dáma z fotografie má pokaždé jiné jméno a pracuje v úplně jiné instituci.

Při hlubším zkoumání zjišťujeme, že stejná žena figuruje na ruském webu propagujícím školu němčiny nebo jakési zdravotnické zařízení v ruské Samaře. Těžko říct, jestli je některá z identit pravá nebo jde jen o modelku z nějaké ruské fotobanky.

Jaké další triky používá prodejce psorilinu a kdo celý byznys organizuje nejen v Česku, ale i v řadě dalších států Evropské unie? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Lupénka

Doporučované