Hlavní obsah

Fantom z Karlova mostu na Seznamu odkrývá svou identitu. Jak přes noc odstranil graffiti?

Rozhovor s Miloslavem Černým, který se přihlásil k odstranění sprejerského nápisu z pilíře Karlova mostu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

První rozhovor s osobou, která v noci na neděli odstranila sprejerské nápisy z Karlova mostu. Miloslav Černý se odstraňováním graffiti živí, k práci používá vysokotlaký proud horké páry.

Článek

Konec dohadům o neznámé postavě, která z vlastní iniciativy a podle památkářů neodborně odstranila graffiti z pilíře Karlova mostu.

Pět dní po činu se osoba, která stojí za nočním čištěním světoznámé památky, rozhodla promluvit. A to ve čtvrtek ráno přímo u pilíře kamenného mostu – a před kamerou Televize Seznam.

Miloslav Černý se odstraňováním graffiti živí, k práci používá vysokotlaký proud horké páry. Odstranění nápisů touto technikou je podle něj možné jen ve chvíli, dokud je graffiti čerstvé.

„Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo,“ popisuje Černý. U pilíře našel restaurátory, kteří k mytí nápisu údajně používali organická rozpouštědla.

„Graffitistop 2 je to nejlevnější, co můžete koupit v každé drogerii,“ říká Černý. Je přesvědčený, že jeho technika je účinnější a především šetrná k materiálu, v tomto případě pískovci.

Druhého dne proto vstal ve čtyři hodiny ráno a od pěti hodin začal pilíř čistit sám. Práce rozdělená na tři fáze mu prý zabrala asi dvě hodiny.

„Jsem přesvědčený, že každý Čech chce, aby Karlův most vypadal hezky,“ vysvětluje Černý. „To bylo mou motivací, ne abych dělal hlupáky z odborníků.“ Popřel také, že by mělo jít o firemní propagaci.

V pondělí památkáři ohodnotili způsob provedení práce jako neodborný. Podle jejich vyjádření bude třeba kámen dále dočistit. Odebrali vzorky, aby zjistili, jaký prostředek byl k odstranění graffiti využitý.

Podle Černého zůstaly zbytky barvy na pilíři ze dvou důvodů. V neděli ráno nebylo příliš dobré světlo a na mokrém povrchu také nejsou všechny detaily viditelné. Muž proto nabídl, že práci zdarma dokončí.

Proč se rozhodl odhalit svoji totožnost? Především kvůli informaci, že policie po tajemném čističi pátrá. Sám se proto úřadům ozval. Navíc se rozhodl vyvrátit některé spekulace médií a veřejnosti.

Vandalové vytvořili zhruba pět metrů dlouhý a dva metry vysoký nápis na Karlově mostě v polovině července, policie zadržela při činu dva německé turisty ve věku 23 a 30 let.

Městská policie uvedla, že jeden z mužů měl v ruce sprej a druhý plechovku s pivem. Jeden z cizinců také vinu u soudu od počátku přiznával. Obvodní soud pro Prahu 1 jim za posprejování mostu uložil roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícové peněžité tresty a náhradu škody 40 tisíc korun. Obhájce cizinců ale podal proti rozhodnutí soudu odpor. Proto se na počátku září uskuteční hlavní líčení.

V pátek restaurátor Jan Mjartan podepsal s pražskou Technickou správou komunikací zakázku na odstranění sprejerského nápisu v hodnotě 40 tisíc korun. Pracovat měl až do poloviny srpna. Jenže o víkendu, v noci na neděli, graffiti záhadně zmizelo. Do této chvíle se k činu nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované