Hlavní obsah

Farmář, který se soudí s Babišem, chce kárnou žalobu pro Šarocha

Bohumír Rada.

Reklama

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dozoruje dva případy, které souvisí s Andrejem Babišem. Známější je kauza Čapí hnízdo, na starost má ale i převzetí družstva Agro Jevišovice koncernem Agrofert.

Článek

Zemědělec Bohumír Rada, který už roky vede spor s Andrejem Babišem o družstvo Agro Jevišovice, žádá podle Neovlivní.cz kárné řízení se žalobcem Jaroslavem Šarochem. Státní zástupce kromě kauzy Čapí hnízdo dozoruje také případ převzetí Agra Jevišovice koncernem Agrofert. A podle Rady nevystupuje nestranně.

„Žádám o komplexní prošetření činnosti státního zástupce Jaroslava Šarocha, který objektivně a opakovaně posuzuje věci v rozporu s objektivním skutkovým stavem, což se projevilo i v kauze Čapí hnízdo. Současně žádám o jeho odvolání v kauze Agro Jevišovice a opětovné prošetření této věci nezávislým a nestranným státním zástupcem,“ stojí v návrhu ze začátku února, který má redakce k dispozici.

Státní zastupitelství v Praze už Neovlivní.cz potvrdilo, že Radův podnět obdrželo. Kdy o něm rozhodne, zatím není jasné.

Rada v dlouholetém sporu tvrdí, že byl miliardářskými praktikami Babišovy firmy dotlačen k vydání akcií své firmy Agro Jevišovice, kterou následně převzal Agrofert. Šaroch pak rozhodoval, zda se lidé zapojení do řetězce převzetí Radova družstva nedopustili trestného činu. Především pak notář Stanislav Procházka, kterého si Babišův holding dlouhodobě najímal a jeho služby využil i v kauze Čapí hnízdo.

Šaroch dospěl k závěru, že notář sice v případu Agra Jevišovice porušil své povinnosti, když vydal akcie původně Radovy společnosti firmě Navos z Babišova koncernu, trestán za to nebude.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Společnost ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 milionů korun.

Když se podnik dostal do insolvence a firmu prodal současnému premiéru Andreji Babišovi (ANO), zavázal se Agrofert ve smlouvě, že bude novému podniku Agro Boskovštejn pronajímat 1500 hektarů půdy.

Tuto smlouvu ale nikdy nezaregistrovalo na pozemkovém úřadě, vložilo do něj až smlouvu na 1200 hektarů. Postupně však veškeré nájemní smlouvy ukončilo, takže Rada dnes hospodaří pouze na svých pozemcích a na těch, které má pronajaté od fyzických osob. Agro Jevišovice hospodaří podle informací na webu na více než 8200 hektarech, Rada zhruba na 1250 hektarech.

Patrně nejviditelnějším projevem sporů bylo, když podnik patřící tehdy do Babišova holdingu Agrofert zničil v červnu 2015 Radovu úrodu na téměř 300 hektarech polí. Odůvodnil to tím, že Rada pole osel neoprávněně, aniž ho měl v podnájmu. Policie o dva roky později Radovo trestní oznámení odložila.

Reklama

Související témata:

Doporučované