Hlavní obsah

Farmářské trhy v Liberci začnou ve středu, letos budou vždy dva dny v týdnu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Farmářské trhy v Liberci začnou ve středu 14. dubna. Zatímco v minulých letech se konaly vždy jen ve čtvrtek, od letošního roku budou vždy dva dny v týdnu - ve středu a ve čtvrtek. Na trzích zatím nebudou košíkáři či keramici.

Článek

Obnovení farmářských trhů od pondělí 12. dubna schválila vláda v úterý. Mohou tam být jen ti, kdo jsou vyjmenováni v usnesení, mohou tam pouze lidi, kteří zpracovávají potraviny, a nesmí se prodávat občerstvení. Podle původních plánů měly farmářské trhy u liberecké radnice začít už ve čtvrtek 4. března, koronavirová opatření ale plány organizátorů i farmářů zhatila. Zrušit museli i ty Velikonoční, které plánovali od 26. března. „Podmínky jsou teď malinko mírnější, než byly na podzim, kdy jsme museli mít čtyřmetrové rozestupy mezi stánky, teď stačí dvoumetrové,“ řekl organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka. Na středu už má nasmlouvaných 11 prodejců. „Ještě se to ale může změnit, mohou nějací přibýt, nebo ubýt,“ poznamenal Červinka.

Už loni začaly farmářské trhy v Liberci s výrazným zpožděním, poprvé se na náměstí konaly až 23. dubna. Díky zájmu lidí i farmářů ale pokračovaly až do pozdního podzimu a skončily teprve se zahájením vánočních trhů. Podmínky se ale měnily: zatímco loni na jaře stačily mezi stánky dva metry, na podzim už musely být rozestupy nejméně čtyřmetrové, a na ploše 400 metrů čtverečních mohlo být nejvýše 20 lidí, teď to může být zhruba o šest nakupujících víc.

Koronavirová opatření, která farmářské trhy teď na jaře zakázala, považuje Červinka nesmyslná. „Prodej na farmářských trzích je z mého pohledu v daleko bezpečnějším prostředí než někde v supermarketu,“ řekl. Lidé navíc mají podle něj o trhy zájem, i na základě jejich poptávky proto budou letos dvoudenní. „Kvůli nejistotě a měnícím se pravidlům už ale někteří farmáři své podnikání přerušili a nechali se zaměstnat ve fabrikách, aby měli alespoň nějakou jistotu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované