Hlavní obsah

Festival alternativy ocenil herečku Frejkovou i teatrologa Justa

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Festival umělecké alternativy …příští vlna/next wave… dnes udělil v divadle Komedie své pocty v šesti kategoriích.

Článek

Osobností roku se stala publicistka, herečka a zpěvačka jidiš písní Hana Frejková „za osobní i umělecké obnažení“ v inscenaci Invisible I./Hannah a filmu Hannah – obyčejnej život. Oceněn byl například také teatrolog Vladimír Just.

Na přípravě inscenace Invisible I./Hannah Frejková spolupracovala s režisérkou a performerkou Miřenkou Čechovou. Inscenaci, v níž vystupuje také Markéta Jandová, vychází ze života Frejkové. Ta se narodila v lednu 1945 v Londýně, kde žila její rodina v emigraci. Otec herečky, Ludvík Frejka, byl v roce 1952 odsouzen v procesu s Rudolfem Slánským a popraven. To těžce dopadlo na její dětství i životní situaci rodiny. Nakonec však Frejková vystudovala gymnázium a v 60. letech také herectví na DAMU.

Umělkyně velkou část své kariéry spojila s divadlem. O svém životě Frejková píše i v knize Divný kořeny. Vyšla v roce 2007. Zástupci festivalu také upozornili, že lidé mohou 1. října zhlédnout monodrama a výtvarnou instalaci Konec dobrých starých časů, v němž bude Frejková účinkovat. Představení se koná ve Skautském institutu v Praze.

V kategorii Objev roku má letos poctu výtvarnice a performerka vystupující pod jménem ka3ka3. Umělkyně připravuje performance a happeningy, které cílí na oslovení i aktivizování diváka. Často pracuje s tělesností. Pořadatelé festivalu ve zprávě vyzdvihli také její osmihodinovou performanci Bída starého mládence, kterou během květnové edice festivalu …příští vlna/next wave… představila v uzavřené pokladně divadla Komedie. Počin vycházel z povídky Franze Kafky.

Projekt roku má podle kurátorky festivalu Lenky Dombrovské letos poněkud nezvyklého adresáta. „Rozhodli jsme se veřejně vyslovit Poctu studentské iniciativě Ne!musíš to vydržet a podpořit tak její impulsy a záměry, aby na divadelních školách i ve světě profesionálního umění docházelo k otevřenému dialogu, panovala inspirativní atmosféra a umělci se respektovali napříč generacemi a dobytými pozicemi,“ popsala kurátorka ve zprávě.

„Zároveň se snažíme ukázat, že nastolené otázky a problémy nelze zjednodušovat a vidět černobíle – nejedná se pouze o střet generací, jak je někdy ‚kauza‘ interpretována, i proto bude v kategorii Živoucí poklad poctěn profesor Vladimír Just, který inspiroval mnoho studentů teatrologie, včetně mě,“ představila Dombrovská dalšího oceněného.

Teatrolog Vladimír Just, který letos oslavil pětasedmdesátiny, je znám jako divadelní a literární kritik, který se často věnuje i celospolečenským tématům. Just se zabývá českým divadlem, mediální a divadelní kritikou, českým a evropským kabaretem, proměnami faustovského mýtu a vztahy divadla a filozofie. Je také odborníkem na tvorbu Vlasty Buriana. Festival alternativy ho ocenil za „neutuchající práci pro divadlo, publikační činnost, inspiraci a výchovu studentů teatrologie, za radikálnost a pevnost postojů.“

V sekci Publikační čin roku byl oceněn editorský tým tvořený Vladimírem Havlíkem, Pavlínou Morganovou a Janou Písaříkovou, za práci na knize Svázáno do Kozelky. Ta mapuje dílo konceptuálního umělce, performera a spisovatele Milana Kozelky, který zemřel v roce 2014. Publikaci vydalo nakladatelství Větrné mlýny.

Poslední kategorií je pak Producentský počin roku. Poctu tentokrát festival udělil platformě PiNKBUS, která zaštiťuje zejména mladé queer umělce. V letošním roce také uvedla první ročník stejnojmenného letního festivalu.

Festival…příští vlna/next wave… s podtitulem Z ulit do ulic! začal ve středu. Letošní ročník nabízí pouliční projekty a angažované a protestní umění. Vybraná představení jsou zdarma. Festival potrvá do 3. října, od 8. do 10. října pak bude v Brně.

Reklama

Doporučované