Hlavní obsah

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je za dveřmi. Na co se těšit?

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary čeká 54. ročník.

Reklama

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary čeká letos už 54. ročník. Na jaké filmy se mohou filmoví nadšenci těšit, jak a kde sehnat vstupenky?

Článek

Kdy se koná

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech letos začne 28. června a končit bude 6. července.

Cena prezidenta MFF Karlovy Vary

Tato cena je udělována osobnostem v oblasti filmu, které zásadně přispívají k rozvoji filmu jak ve své zemi, tak po celém světě.

Na letošním 54. ročníku toto ocenění získá kameraman Vladimír Smutný. Spolupracoval například na oscarovém snímku Kolja, dalé také Smrt krásných srnců nebo Tmavomodrý svět. Je držitelem sedmi Českých lvů za nejlepší kameru.

Filmový program festivalu

Hlavní soutěž

Hlavní soutěž letos nabídne 12 snímků, ani jeden z nich ale není český. Českou stopu nalezneme jen ve snímku režiséra Marko Škopa, který představí drama Budiž světlo, to vzniklo ve slovensko-české koprodukci.

Dále bude Evropu zastupovat němec Jan-Ole Gester, který představí psychologickou studii Lara, nebo britský režisér kambodžského původu Hong Khaou se snímkem Monzun. Slovinský režisér Dajman Kozole přiveze do Karlových Varů Nevlastní sestru, snímek, který vznikl ve spolupráci Slovinska, Makedonie, Srbska a Chorvatska. Belgičan Tim Mielants dorazí se svým Patrickem a Kıvanç Sezer z Turecka představí film Maličkosti. Bulharská režisérská dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov představí sugestivní rodinné drama Otec. Posledním evropským zástupcem bude Srpnová madona španělského režiséra Jonáse Trueba.

„Zbytek světa” bude zastoupen snímky Portrét mozaikou čínského režiséra Zhaie Yixianga, Ke hvězdám režisérky Marthy Stephens ze Spojených států amerických, z Chile přicestuje Muž budoucnosti režiséra Filipe Ríose. Dvanáctku snímků v hlavní kategorii festivalu uzavírá až z dalekých Filipín režisérka Dwein Baltazar, která představí svou Ódu na nicotu.

Dokumentární filmy

Mezi 11 dokumentárními filmy, které se představí v Karlových Varech, se narozdíl od hlavní soutěže dočkáme čistě českého zastoupení. Režisér Martin Mareček ve svém dokumentárním road movie Dálava dokumentuje nejen vzdálenost mezi Českem a Ruskem, kam vyráží otec se synem za synovou matkou a sestrou, ale také popisuje těžkosti otcovství či puberty.

Spojené státy mají v této kategorii dvojí zastoupení, Apollo 11 režiséra Todda Douglese Millera, složené z unikátních záběrů první cesty na Měsíc, a Sedmnáct bloků Davyho Rothbarta.

Dvojí zastoupení má také Čína, která přinese Mizející vesnice od Liu Feifanga a o návratu městského obyvatelsva k tradičním způsobům života promluví Mijie Li prostřednictvím svého dokumentu Konfuciánský sen.

Ital Nazareno Manuel Nicoletti představí Na okraji. Těšit se můžeme také na V náručí Morfeově od Nizozemce Marca Schmidta a Lžičku přiveze Laila Pakalnina v koprodukci Lotyšska, Norska a Litvy.

Ksenia Okhapkina v koprodukci Estonska a Lotyšska přiveze dokument Nesmrtelní, v koprodukci Ukrajiny a Polska Yuriy Shylov představí Panorama a jedenáctku dokumentárních filmů uzavírá Yrsa Roca Fannberg, který z Islandu přiveze Poslední podzim.

Bez Cenzury - 30. výročí sametové revoluce

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos připomene také 30. výročí od sametové revoluce. Bylo vybráno sedm snímků natočených v letech 1989 až 1992.

Z roku 1989 byl vybrán psychologický thriller Čas sluhů od Ireny Pavláskové. Rok 1990 bude zastoupen snímkem od Jana Němce V žáru královské lásky a Pějme píseň dohola od Ondřeje Trojana. Z roku 1991 byly také vybrány dva snímky, prvním je Kouř od Tomáše Vorla a druhým Requiem pro panenku Filipa Renče. Poslední dva snímky jsou z roku 1992, Dědictví aneb Kurvahošigutntág Věry Chytilové a od Juraje Jakubiska Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Restaurovaný Spalovač mrtvol

Premiéry se na 54. ročníku karlovarského filmového festivalu dočká jedno ze zásadních děl československé vlny 60. let. Diváci budou moci zhlédnout digitálně zrestaurovaný film od režiséra Juraje Herze Spalovač mrtvol, kde se v hlavní roli objevil Rudolf Hrušínský.

Kompletní seznam filmů naleznete zde:

Vstupenky

Návštěvníci si mohou zakoupit Festival Pass, který filmovému nadšenci nabízí spoustu výhod, nebo mohou zvolit variantu klasické vstupenky.

Festival Pass si můžete zakoupit na jeden, dva, pět dní nebo na celý festival. S tímto Passem máte 3 vstupenky denně zdarma na tři různá představení a další výhody, jednou z výhod je například vstup na konference konající se v Hotelu Thermal.

Ceny Festival Passů

1 den – 250 Kč/200 Kč se slevou

3 dny – 600 Kč/450 Kč se slevou

5 dní – 850 Kč/600 Kč se slevou

Celý festival – 1200 Kč/900 Kč se slevou

Normální vstupenky lze zakoupit jen na daný den nebo na den následující. Výjimkou je začátek prodeje vstupenek 27. června, den před začátkem festivalu, to lze vstupenky koupit na dva následující dny.

Ceny vstupenek

Normální vstupné – 80 Kč

Vstupné se slevou - 60 Kč

Veškeré informace o Festival Passech, vstupenkách, cenách, online rezervacích, SMS rezervacích a otevíracích dobách pokladen naleznete zde.

Co je KVIFF?

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je největším filmovým festivalem v České republice a řadí se mezi nejprestižnější filmové festivaly ve střední a východní Evropě. První ročník se konal v roce 1946 v Mariánských Lázních, do Karlových Varů se přesunul o rok později, v roce 1947.

Spolu například s festivaly v Cannes nebo v Benátkách patří do kategorie A, kam byl festival v roce 1956 zařazen organizací FIAPF.

Více o aktuálním dění v Karlových Varech čtěte zde.

Reklama

Doporučované