Hlavní obsah

Festival Prix Bohemia Radio představí povídky napsané umělou inteligencí

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sérii povídek napsaných umělou inteligencí představí příští týden na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci autoři projektu mujRozhlas Podcast Session.

Článek

„Experimentální počin Českého rozhlasu nazvaný Digitální spisovatel podle autorů otestuje limity umělé inteligence, která dostala za úkol napsat příběhy s vlastními hrdiny a originální zápletkou,“ řekl ředitel festivalu a šéf regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Povídky do série Digitální spisovatel napsala pro Český rozhlas umělá inteligence založená na systému GPT2 a GPT3, která dokáže generovat textový výstup na úrovni téměř k nerozeznání od lidské tvorby. Algoritmus dostal za úkol vytvořit svůj vlastní příběh na základě tisíců knih od renomovaných autorů, které si nastudoval. Výsledkem je pět povídek zaměřených na sci-fi, milostný příběh, detektivní žánr, horor a historický román. V připravovaném pokračování se umělá inteligence podle Podstaty spojí s předními českými autory. Společně pak budou psát povídky pro podcast.

Festival Prix Bohemia Radio se uskuteční v Olomouci od 18. do 21. října a kromě poslechu rozhlasové tvorby nabídne divadlo, Kavárnu Potmě nebo představení podcastových novinek. Vzpomínat se bude na bývalou čestnou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou, jejíž roli přebírá Igor Bareš. Součástí festivalu bude udělení Ceny Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře a uvedení rozhlasové osobnosti do Síně slávy. Ve čtyřech kategoriích bude na festivalu Prix Bohemia Radio soutěžit česká i zahraniční rozhlasová tvorba.

Soutěžit se bude v kategorii reportáž, dokument, drama a multimédia. Festival představí také některé služby, které rozhlas obecně nabízí nevidomým a slabozrakým lidem, kteří tvoří velkou část konzumentů rozhlasové tvorby. Patří k nim třeba projekt Nevidomý fanoušek, kdy komentátoři Českého rozhlasu komentují přímo na stadionu dění, které nevidomý nevidí. Podobně se takový postup zkouší v kultuře, v Praze takovou příležitost nabídlo jedno představení divadla Mana a v Olomouci na festivalu se to vyzkouší na představení Transky, body, vteřiny Divadla Petra Bezruče. Oceňované představení režiséra Tomáše Dianišky je inspirované příběhem československé atletky Zdeny Koubkové.

Na herečku Maciuchovou, která zemřela letos v lednu, mohou návštěvníci zavzpomínat v úterý 19. října mezi 15:00 a 16:00 v Kavárně Potmě prostřednictvím ukázek z její rozhlasové práce. Ve středu 20. října se bude program festivalu věnovat novinkám v podcastové tvorbě, jejíž součástí je i projekt Digitální spisovatel. Nadační fond Českého rozhlasu připravil Noční běh pro Světlušku.

Reklama

Doporučované