Hlavní obsah

Festival světla Signal nabízí ode dneška díla v rozšířené realitě

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Týden před zahájením festivalu světla Signal si mohou lidé některá umělecká díla prohlížet v rozšířené realitě. Prostřednictvím aplikace v mobilech si mohou v Karlíně prohlédnout interaktivní virtuální instalace šesti autorů.

Článek

Nový projekt připravovali pořadatelé během pandemie i proto, aby tak mohli reagovat na případná znovuzaváděná opatření proti šíření koronaviru, k nimž patřilo především omezení shromažďování. Loni pořadatelé festival zrušili týden před jeho zahájením kvůli vysokému a rostoucímu počtu nakažených. Aplikace je prvním permanentním projektem Signal Festivalu a už nyní je ke stažení na Apple Store a Google Play.

Díla v rozšířené realitě lze objevovat na lokacích Karlínské náměstí, Negrelliho viadukt, Centrála Kooperativy, River City Karlín, Corso Court a Lyčkovo náměstí vždy od 8:00 do 19:00. Rozšířená či augmentovaná realita je nové tvůrčí médium, s nímž pracují například londýnská Tate Gallery, společnost Apple nebo dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. „Všechny instalace si návštěvníci virtuální galerie užijí nejlépe za denního světla,“ řekla za pořadatele Nikola Lörinczová.

Aplikaci pro Signal Festival vyvinuli jeho organizátoři spolu se studiem Brainz Immersive, vývoj aplikace vyšel zhruba na dva miliony korun. Aplikace nabídne stejně jako v minulých letech také program a festivalovou mapu všech instalací.

„Během pandemie jsme začali vyvíjet aplikaci, která lidem bezplatně otevře venkovní galerii virtuálního umění. Chtěli jsme se posunout, vyzkoušet nové moderní digitální technologie v historických kulisách města a zároveň se připravit na cokoliv, třeba i obtížnou pandemickou situaci, další omezení nebo komplikace,“ uvedl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Počet expozicí v rozšířené realitě plánují pořadatelé rozšiřovat.

Každá z šesti instalací je jiná. Virtuální dílo Horizon Forbidden West doprovází uvedení jedné z nejočekávanějších her příštího roku, která vyjde na konzole PlayStation 4 a PlayStation 5. Jan Hladil ve spolupráci se skladatelem Michalem Šupákem připravil dílo FIGURA VARIUS, které pracuje s abstraktní prostorovou a geometrickou kompozicí generovanou v reálném čase za pomocí softwarového nástroje pro profesionální tvorbu obrazového obsahu. Dílo někdejšího z prvních českých writerů Jana Kalába Mechanická galaxie prozkoumává možnosti street artu v rozšířené realitě, která není limitována ochranou cizího majetku ani gravitací.

Longiy je vizuální designér, aplikace nabídne jeho dílo The Visitors na Karlínském náměstí. Pod uměleckým jménem AOKU tvoří Daniel Kupr futuristické vizuální koncepty inspirované japonským anime, rave subkulturou, graffiti typografií a estetikou sci-fi. Jeho instalace najdou návštěvníci u River City Karlín a Corso Court.

Devátý ročník Signal Festivalu bude od 14. do 17. října denně od 19:00 do 24:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované