Hlavní obsah

Výstava v centru DOX ukazuje, jak malíř Skrepl ovlivňuje další tvůrce

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V DOXu začala výstava s názvem Vladimír Skrepl: Remixed and Reimagined. Nepředstavuje jen tvorbu známé postavy české výtvarné scény, ale má představit i to, jak široký a různorodý je Skreplův vliv na současnou uměleckou scénu.

Článek

Skrepl začal vystavovat již v polovině 80. let a jeho vliv na jiné umělce od té doby trvá. Od roku 1994 také působí jako vedoucí malířského ateliéru na pražské AVU.

Umělec společně s kurátorem výstavy Otto Urbanem oslovili skupinu umělců a umělkyň s návrhem, aby Skreplovo dílo přetvořili podle svého uvážení, aby na jeho tvorbu jakkoli reagovali vlastní prací. Prostřednictvím svých děl tak ukazuje Skreplův vliv na současnou uměleckou scénu osm umělců - Eva Koťátková, Adéla Součková Josef Bolf, Jakub Hošek, Krištof Kintera, Jiří Kovanda, Jan Šerých a Mark Ther.

Idea výstavy tedy spíše vychází z principů hudebních remixů, z přebírání konkrétních motivů, ale i z volných asociací a interpretací. Někteří z umělců tak zvolili metodu spolupráce, kdy jedno dílo či celek vytváří několik, někdy při vzniku díla i náhodně přítomných tvůrců.

Výstava představuje i různé formy od instalací, konceptuálních děl, maleb, objektů po site specific projekty. Vznikl tak různorodý soubor děl, z nichž některá se dokončovala až při instalaci výstavy. Doplňují je Skreplovy práce i jeho inspirační zdroje – Kleopatra II Jana Zrzavého nebo Puberta Jana Štursy.

„Výstava není koncipována jako pocta či pieta, ale jako snaha podívat se na dnešní scénu jinýma očima. Oslovili jsme výrazné figury současného umění, které se Skreplovým dílem zcela svobodně pracují. Ukazujeme naprosto nedozírnou – a nedoceněnou – šíři vlivu Vladimíra Skrepla, který dokáže inspirovat i umělce, kteří tvoří s naprosto odlišným materiálem,“ uvedl kurátor.

Vladimír Skrepl se narodil v roce 1955. Je malíř-samouk, vystudoval dějiny umění a etnografii. Jeho dílo zahrnuje malby, kresby, objekty a instalace. I přes řadu samostatných a skupinových výstav zůstává Skreplova práce známá hlavně v užších uměleckých kruzích, přestože se na výtvarné scéně pohybuje od 80. let.

I bez absolvování umělecké školy získal respekt kolegů, ovlivnil mnoho mladých umělců a dlouhá léta působí jako vedoucí jednoho z malířských ateliérů na Akademii výtvarných umění.

Reklama

Doporučované