Hlavní obsah

Fialová kráva nemá šanci. Zemědělci vymysleli zelenou krávu

Foto: Pixabay.com

Chov dobytka představuje téměř 10 procent celosvětové produkce CO2.

Reklama

Krávy přispívají k celosvětové produkci skleníkových plynů. Díky speciálnímu doplňku stravy však mohou produkovat menší množství metanu. Uspořené emise jsou převedeny do „zelených“ emisních kreditů, které finančně pomáhají farmám.

Článek

Na světě je přes 1,4 miliardy krav, které jsou významným producentem skleníkových plynů. Chov dobytka představuje téměř 10 procent celosvětové produkce CO2, z čehož velkou část mají na svědomí právě krávy.

Nový doplněk krmiva by to však mohl změnit. Emise by podle serveru CNN snížil v průměru o 30 procent. Pokud by ho snědly všechny krávy na světě, snížení plynů by se rovnalo množství emisí, které vyprodukuje 300 milionů automobilů v Evropě.

Švýcarsko-britský start-up Mootral vyvinul doplněk stravy pro krávy, který je založený na výtažcích z česneku a citrusů. Granule se smíchají s běžným krmivem pro dobytek.

Teoreticky „uspořené“ emise přepočtené na tuny CO2 společnost převádí na „emisní kredity“, které prodává podnikům, jež chtějí kompenzovat svou uhlíkovou stopu a podporovat zelená řešení. Výnosy z kreditů pak firma směřuje zpět k farmářům a peníze z nich dotují počáteční náklady na krmivo. Zároveň povzbuzují ke koupi dalšího.

Farmáři pak můžou užívání krmiva využít v marketingu. Například kavárny můžou poutat na to, že do své kávy používají mléko právě od krav, které vypouští méně skleníkových plynů.

„Uhlíkové kredity jsou důležitým stimulačním nástrojem k prosazování přijetí technologií šetrných ke klimatu,“ říká Thomas Hafner, generální ředitel společnosti Mootral.

První farmou, která program společnosti Mootral vyzkoušela, byla Brades Farm v Lancashire v severozápadní Anglii. Její stádo čítá 440 dojnic, které pracovníci krmí doplňkem dvakrát denně.

Přísady pomáhají snižovat tvorbu metanu v kravském žaludku. Plyn se většinou vytváří jako vedlejší produkt trávení rostlinného materiálu, jako je tráva. Díky granulím se ušetří zhruba jedna tuna oxidu uhličitého za rok.

„Je těžké se uživit produkcí mléka a mléčných výrobků,“ říká Joe Towers, který farmu provozuje se svým bratrem Edem Towersem. „Uhlíkové kredity jsou skutečnou příležitostí pro zemědělce vyrovnat tyto náklady.“

Tak zvané „CowCredits“ společnosti Mootral totiž nejsou levné. Na trh se dostaly v dubnu a cena každého je přibližně 80 dolarů, přičemž jeden kredit kompenzuje jednu tunu CO2. Zatím start-up vydal přes 300 kreditů, v příštím roce chce toto číslo navýšit na 10 tisíc a snaží se získat investici 2,5 milionu dolarů, aby zavádění kreditů mohl rozšířit.

Kupují je firmy, které chtějí přispět k boji proti globálnímu oteplování a zároveň „vyvažovat“ vlastní příspěvky ke změně klimatu. Trh s podobnými „zelenými“ kredity je na Západě poměrně rozšířený – podle CNN v roce 2019 obchodování dosáhlo objemu 320 milionů dolarů a do roku 2030 by se mohl trh nafouknout až na 50 miliard dolarů.

Snížení produkce emisí pocházejících z chovu dobytka však není tak jednoduché. Množství metanu závisí na plemeni krávy a také na prostředí, ve kterém zvíře žije. Společnost na Brades Farm testovala přípravek pouze u dvou plemen, ale má v plánu ho vyzkoušet i u dalších. Brzy jej začne testovat na ranči v Texasu na 12 tisících kusech hovězího dobytka.

Profesor zoologie Liam Sinclair z Harper Adams University ve Velké Británii však upozorňuje, že bude nutné sledovat účinky granulí dlouhodobě, protože existuje riziko, že by změna stravy mohla ovlivnit trávení krav a potenciálně snížit rychlost jejich růstu nebo kvalitu mléka.

Reklama

Doporučované