Hlavní obsah

Filipínská armáda zabila poslední vůdce radikálů spojených s IS

Filipínská armáda zabila poslední dva vůdce radikálů spojených s Islámským státem.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Dva vůdce islamistů, kteří drželi několik měsíců jihofilipínské Marawi, zabili při operaci filipínští vojáci. První je Isnilon Hapilon. Figuroval na americkém seznamu nejhledanějších teroristů a byl označován za emíra Islámského státu (IS) v jihovýchodní Asii. Velitel filipínských ozbrojených sil generál Eduardo Ano věří, že armáda osvobodí poslední část Marawi za několik dní.

Článek

Islamisté Hapilon a Omarkhayam Maute přišli o život při zátahu armády ve městě Marawi, v jedné z budov. Jeden ze dvou bratrů stál v čele ozbrojené skupiny, která obsadila město. Jejich těla byla předběžně identifikována a odnesena vojáky.

Armáda se rozhodla pro útok na budovu na základě informace od šestnáctileté dívky, která byla u radikálů jako rukojmí a kterou se vojákům předtím podařilo zachránit. Generál Ano prohlásil, že v bojové zóně města je stále asi 30 islamistických bojovníků, převážně zahraničního původu. Dobýt poslední centrum odporu se snaží tisíce filipínských vojáků.

Spojené státy již před několika lety vypsaly na Hapilonovu hlavu odměnu pět milionů dolarů. Terorista byl vůdce jedné z frakcí filipínské islamistické Skupiny Abú Sajjáfa, která je nechvalně proslulá únosy, pirátskými přepadeními i popravováním rukojmích, včetně cizinců.

Podle analytiků se Hapilon a jeho bojovníci spojili s extremistickým rodinným klanem Maute, který disponuje značnými finančními prostředky a působí na jihofilipínském ostrově Mindanao. Jejich alianci podpořili i radikálové z dalších zemí, včetně Malajsie, Indonésie, Singapuru a některých blízkovýchodních států.

Skupina Maute společně s Hapilonovými bojovníky ovládla letos v květnu kdysi dvousettisícové město Marawi ležící na ostrově Mindanao. Z oblasti kvůli bojům uprchly desetitisíce obyvatel. Boje si vyžádaly 813 obětí z řad rebelů, zahynulo také 47 civilistů a 162 členů armády.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte na ostrově Mindanao, který zaujímá třetinu filipínského území, vyhlásil v souvislosti s boji o Marawi stanné právo. Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů.

Filipínská armáda byla opakovaně terčem mnoha kritik. Zejména za pomalý postup při osvobozování Marawi. V srpnu armádní představitelé oznámili, že byl v bojích zabit vojenský vůdce skupiny Abdullah Maute, jeho tělo se však nenašlo. Šéf filipínských ozbrojených sil dnes řekl, že skupina Maute byla konečně poražena. „Skupina se rozpadne a konflikt skončí,” uvedl.

Šéf filipínského ústavu pro výzkum politického násilí a terorismu Rommel Banlaoi ale varoval, že skupina po smrti svých vůdců nemusí nutně zaniknout. Nebezpečí podle něj nyní představují odvetné útoky ze strany zástupců usmrcených vůdců, kteří převezmou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Doporučované