Hlavní obsah

Finále je tu. Jablonci jde o přímý postup do Evropské ligy, Slavia může pomoci Spartě

Budou sparťané ve finále domácího poháru fandit Slavii? Důvod mají.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Finále Českého poháru obstará duel Slavie s Jabloncem. Oba kluby hrají o evropské poháry také v lize.

Článek

Jablonec by v případě vítězství v poháru postoupil přímo do základní skupiny Evropské ligy. Pokud Slavia udrží druhou příčku tabulky a zároveň vyhraje pohár, tak postoupí přímo do Evropské ligy třetí tým tabulky.

Slavia by totiž zůstala v osudí pro předkola Ligy mistrů a do evropských pohárů by se dostal i pátý tým ligové tabulky.

„Je to zápas o trofej, takových zápasů se u nás moc nehraje. Tu příležitost dostanete jednou za čas. Navíc je to pro klub po dlouhé době, takže motivace nemůže být větší,“ vysvětlil na předzápasové tiskové konferenci trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

O třetí místo v ligové tabulce bojují tři kola před koncem sezony tři týmy. Sigma Olomouc (49 bodů), Jablonec (47 bodů) a Sparta (46 bodů). Třetí ale může skončit ještě také Slavia, která má momentálně čtyřbodový náskok na třetí Sigmu Olomouc.

Ve finále poháru tak budou minimálně v Olomouci fandit spíše Slavii, sparťanům stejný krok nedovoluje víra, ale praktický důvod mají stejný jako Olomouc. Vítězství Jablonce jim k přímému postupu do evropských pohárů nepomůže.

„Hrajeme o to, abychom se s Jabloncem poprvé v historii dostali do základní skupiny v Evropě. Pro nás, pro Jablonec, je to asi poprvé, kdy jsme až takhle blízko. Uděláme vše pro to, abychom se do skupiny dostali,“ řekl záložník Jablonce Tomáš Hübschman.

Navíc za účast v základní skupině Evropské ligy inkasuje každý klub 2,6 milionu eur (66,5 milionu korun). Za každé vítězství ve skupině dostane tým 9,2 milionu korun a za remízu další 3 miliony.

Podle sázkových kanceláří je favoritem zápasu Slavia. Jablonec zase na jaře nastřádal už 26 bodů, což je nejvíce z ligy. Finále začíná od 20:15 na stadionu v Mladé Boleslavi.

Magazín Sport sledujte každý všední den od 18:15 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované