Hlavní obsah

Finální slovo. Středočeští Piráti schválili koaliční smlouvu

Foto: Piráti

„Nyní už nic nebrání podpisu koaliční smlouvy, stvrzena by měla být ve středu odpoledne,“ řekl dnes lídr Pirátů Jiří Snížek.

Reklama

Středočeští Piráti schválili koaliční smlouvu a programové prohlášení budoucí krajské rady. Oba dokumenty tak potvrdily orgány všech stran, které mají ve středních Čechách vládnout.

Článek

Piráti byli poslední. „Nyní už nic nebrání podpisu koaliční smlouvy, stvrzena by měla být ve středu odpoledne,“ řekl dnes lídr Pirátů Jiří Snížek.

Vítězní STAN se domluvili na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hejtmankou má být volební jednička STAN Petra Pecková. Široká koalice se bude opírat o 50 z 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Rozhodující hlasování krajského fóra Pirátů, odehrávající se na internetu, začalo v pátek a skončilo dnes dopoledne. Do hlasování se zapojilo 43 z 85 lidí, kteří se ho mohli zúčastnit. Pro jich bylo 37 a proti čtyři, dva hlasující se zdrželi. Středočeští Piráti mají 84 členů, hlasovat ale mohl i jeden hostující člen z jiného kraje. O diskuzi byl podle Snížka docela zájem, programové prohlášení si stáhlo 126 lidí.

Lídři stran by měli ve středu podepsat koaliční smlouvu, kvůli pandemii tak učiní venku - v parku před krajským úřadem. Počítá se i s krátkou tiskovou konferencí. Dokument mají zatím stvrdit jen lídři a ostatní koaliční zastupitelé podpisy připojí na ustavujícím zasedání zastupitelstva. Jeho termín zatím není znám. „Pravděpodobně bude až po 16. listopadu,“ uvedl Snížek.

Strany se v programovém prohlášení zavazují například ke snížení administrativních a provozních výdajů krajského úřadu a jeho organizací tam, kde je to efektivní, nebo k úsilí o změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Zvýšit se má tempo přípravy dopravních staveb, začne výstavba obchvatů měst na krajských silnicích. Počítá se s výstavbou cenově zvýhodněných záchytných parkovišť u nádraží a zastávek na hlavních tratích ve směru na Prahu.

Strany slibují kontrolu hospodaření společností založených krajem a jeho příspěvkových organizací a revize významných smluv. Změny čekají Správu a údržbu silnic, vypsáno má být nové výběrové řízení na ředitele a počítá se s kontrolou dosavadních kontraktů. Nevýhodné smlouvy by měl kraj vypovědět.

Reklama

Doporučované