Hlavní obsah

Finálový turnaj hry Dota 2 trhnul Fortnite. V Číně se bude hrát o stovky milionů

Turnaj The International se hraje v Šanghaji.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekordní výhry na turnaji v Dotě 2 trhly i Fortnite. Jak tvrdě dřou milionáři v e-sportu?

Článek

Odměna přesahující 780 milionů korun udělala z finálového turnaje ve hře Dota 2 ten vůbec největší v historii počítačových her. Nejpopulárnější titul současnosti Fortnite zaostává téměř o stovku. V Šanghaji se ode dneška do neděle utká šestnáct týmů.

Šampionát The International ve vyprodané šanghajské Mercedes-Benz Aréně, do které se vejde 18 tisíc diváků, je jenom pro ty nejlepší z nejlepších. A v případě Doty 2 se spolu budou utkávat týmy vždy o pěti hráčích.

Na ten vítězný čeká odměna ve výši 15,2 milionu dolarů, v přepočtu tedy zhruba 350 milionů korun. Fotbalový klub pro srovnání za postup do finále ligy mistrů inkasuje asi jen o 40 milionů víc.

Druhý tým si odnese 4,3 milionu a třetí 3 miliony dolarů. Pro odměnu si ale dojde i poslední z šestnácti zúčastněných týmů. Na chvostu šampionů je totiž stále garantovaných 500 tisíc dolarů.

Cílem hry je zničit soupeřovu hlavní budovu (Ancient), která je umístěna v základně jednotlivých týmů.

The International se letos koná už po deváté. Tentokrát ale poprvé mimo Evropu nebo Severní Ameriku. Letošní ročník hostí Čína. Jedním z důvodů je to, že velká část hráčů, kteří se finálového turnaje zúčastní, pochází právě odtud.

O tom, že e-sport je na vzestupu, není pochyb. The International opět posunul laťku ve výši prize money, kterou nedávno stanovil newyorský turnaj ve Fortnite s celkovou odměnou 30 milionů dolarů.

Důkazem je také rostoucí odměna nejlepšímu hráči Dota 2, která se s každým novým ročníkem zvyšuje. V roce 2011 vítěz získal 1,6 milionu dolarů. Letos je to už 33,4 milionu dolarů. V přepočtu více než tři čtvrtě miliardy korun, píše Forbes.

Mezi favority letošního finále patří loňský šampion OG Red Bull.

Narozdíl od turnaje ve Fortnite se letošního ročníku finále Dota 2 žádný z českých hráčů nezúčastní.

Jedná se o jednu z momentálně pěti nejhranějších her na platformě Steam. Podle magazínu Business Insider má více než 10 milionů aktivních hráčů za měsíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované