Hlavní obsah

S koronavirem se vrátil přízrak z roku 2008. Záchranná operace startuje

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus ochromil světový byznys.

Reklama

V zemi, odkud se koronavirus v Evropě nejvíc šíří do okolí, začne operace na záchranu nakažených ekonomik. Itálie v tomto týdnu představí kroky v hodnotě 3,6 miliardy eur, které mají podpořit ekonomiku ohroženou největší epidemií onemocnění Covid-19 v Evropě, uvedl v rozhovoru s listem La Repubblica italský ministr hospodářství Roberto Gualtieri.

Článek

Itálie podle plánu zveřejněného ministrem nalije do své ekonomiky 0,2 procenta HDP. Nejvíce postižené oblasti na severu země dostanou navíc 900 milionů eur, například v podobě daňových úlev pro firmy, kterým po panice kolem koronaviru spadnou tržby o více než čtvrtinu.

Itálie – po Řecku druhá nejvíce zadlužená země eurozóny – také doufá, že dostane delší výjimku od Bruselu z rozpočtových pravidel. Chce mít větší než povolený deficit.

Analytici se domnívají, že Itálie se nevyhne recesi. Zhruba 90 procent všech potvrzených případů onemocnění je totiž ve třech nejbohatších regionech, kterými jsou Lombardie, Benátsko a Emilia Romagna. A velkou ranou pro Itálii je očekávaný propad v turistice, protože z ní plyne pro zemi 13 procent celého HDP.

Evropská komise o riziku koronaviru

Riziko koronaviru v EU roste z mírného na vysoké. Počet případů nakažených koronavirem v 18 zemích EU je 2 100 a úrmtí 38.

Prezidentka Evropské komise von der Leyen

Přestávka v hlubokém pádu

Itálie není sama, kdo musí hledat způsob, jak zastavit největší pád od finanční krize v roce 2008. Koronavirus se zdá být větší hrozbou než pád Lehman Brothers, což byla banka, která symbolicky odstartovala největší propad v historii finančních trhů. Původem čínská nákaza teď přebrala její roli, zejména poté, co se rozšířila do Itálie a USA.

Po nejhlubším propadu od finanční krize v roce 2008 ale akcie v pondělí na asijských trzích zpevňovaly. Investoři totiž očekávají koordinovanou intervenci centrálních bank po celém světě na podporu globální ekonomiky. Přijít by měla už tento týden.

Hlavní index čínských akcií CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 3,29 procenta a uzavřel na 4 069,67 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite přidal 3,15 procenta na 2 970,93 bodu.

Jakou finanční dělostřelbu očekávají trhy, naznačil například guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda. Chce využít všech svých nástrojů, aby trh podpořila. Podobně šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell dal už v pátek najevo připravenost zasáhnout.

Burziáni začali sázet na to, že světově významné centrální banky začnou poskytovat extra likviditu a „tisknout“ dodatečné miliardy dolarů, eur či jenů.

Čína na polovině výkonu

Jak koronavirus decimuje ekonomiky, ukazuje nejlépe situace v zemi, odkud nová nákaza vzešla – v Číně. Celková ekonomická aktivita se tam v únoru propadla nejvíce v historii měření, jak plyne z dat, která čínští statistici zveřejnili v sobotu. Dokonce ani během vrcholné fáze světové finanční krize před jedenácti lety nebyl propad tak citelný. „Důvodem je to, že podstatná část čínských továren a závodů byla kvůli obavě ze šíření koronavirové nákazy zavřená nebo nejela na plný provoz. Lze odhadovat, že během února čínské fabriky byly v provozu průměrně jen zhruba z padesáti procent své celkové kapacity,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované