Hlavní obsah

Finanční úřady lustrují desítky novomanželských párů. Kvůli EET

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Server Podnikatel.cz píše, že úřady si vyžádaly osobní data svatebčanů kvůli informacím o svatební hostině. Babišova ministryně to schvaluje.

Článek

Finanční úřad pro Olomoucký kraj si z několika matričních úřadů vyžádal informace o svatbách a na základě těchto údajů rozeslal novomanželům výzvy, aby mu poskytli údaje o své svatební hostině.

Výzvu zaslal také novomanželům, kteří měli svatební obřad v konkrétní den i v obřadní síni obecního nebo městského úřadu.

Podle serveru Podnikatel.cz, který s informacemi přišel, úřady takto zpovídaly skoro stovku novomanželských párů. A to i ty, které měli hostinu doma.

Důvodem je, že finanční úředníci chtěli získat údaje kvůli kontrole dodržování evidence tržeb.

Řekli si o osobní data

Tyto informace souvisí už s dříve medializovaným případem, kdy kvůli EET požadoval finanční úřad v Přerově od novomanželů například místo konání svatební hostiny, počet hostů a jak novomanželé za hostinu zaplatili.

Ministryni financí Alenu Schillerovou kvůli tomu interpeloval poslanec ODS Vojtěch Munzar, členka Babišovy vlády v odpovědi mimo jiné uvedla, že úřad měl právo o tyto údaje žádat.

Server Podnikatel.cz píše, že finanční úřad oslovil zhruba deset matričních úřadů v obcích v blízkém okolí restaurace, u níž vznikly pochybnosti o dodržování zákona o evidenci tržeb. Matriky požádal, aby mu poskytly informace o všech novomanželích, kteří se brali v určité dny.

Vedoucí přerovské matriky Jitka Kočicová serveru sdělila, že Finanční úřad pro Olomoucký kraj zaslal městu výzvu, v níž požadoval sdělení ke konkrétním sedmi dnům z roku 2017. Chtěl vědět, zda se konaly svatby, a požadoval osobní data sezdaných osob. Matrika mu je poskytla; šlo o šest dnů a 27 manželských párů.

Výzva pro 95 svatebčanů

Mluvčí olomouckého finančního úřadu Zuzana Žabčíková podle serveru uvedla, že šetření se netýkalo jen jedné restaurace.

„V dalším případě se pak výzva mohla týkat novomanželů, kteří měli svatební obřad buď v určitém restauračním zařízení, nebo v konkrétní den i v obřadní síni obecního či městského úřadu. Do konce září bylo odesláno celkem 95 výzev novomanželům,“ uvedla.

Výzva tak podle serveru došla i novomanželům, kteří měli hostinu doma.

Mlžení a informace předávané „na svačině”? Nepřijatelné. Exšéf Finanční správy o likvidačních zajišťovacích příkazech.Video: Seznam Zprávy

Je to v pořádku, řekla Babišova ministryně

Odborníci se podle serveru Podnikatel.cz shodují, že postup úřadu byl nezákonný.

Odmítají výklad Finanční správy, že novomanželé jsou osobami, které podle daňového řádu získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní. Daňový řád stanoví, že takové osoby jsou povinné poskytnout údaje na základě vyžádání správce daně. Úřad je může chtít pouze tehdy, pokud je nemůže získat od jiného úřadu nebo z vlastní evidence.

Ministryně Schillerová v odpovědi na zmíněnou interpelaci uvedla, že v daném případě svatebčané byli osobami povinnými k poskytnutí údajů, protože si objednali službu realizovanou daným podnikatelem a za tuto službu zaplatili. Později doplnila, že postup Finanční správy byl nešťastný.

„Jak jsem již dříve uvedla, postup Finanční správy v této věci nepovažuji za šťastný. Ač je vůči mě Finanční správa vázána mlčenlivostí, a tak neznám detaily případu, jedná se pravděpodobně o přílišnou úřednickou horlivost, která se rozhodně nestala a nesmí stát standardem,“ uvedla v úterý Schillerová. V případě, že se prokáže překročení zákonných kompetencí, bude podle svých slov apelovat na vyvození personálních a pracovněprávních důsledků.

K medializovanému případu se vyjádřila i Finanční správa. „Kontrolní akce se uskutečnila na základě opakovaných podnětů občanů a tedy důvodného podezření na páchání protiprávní činnosti hraničící s trestnou činností – krácení daní v řádu desítek tisíc korun,“ uvedla instituce. Její pracovníci se prý jen snažili co nejpřesněji zacílit na osoby, které by jim mohly poskytnout požadované informace – tedy na svatebčany.

Reklama

Doporučované