Hlavní obsah

Finská vláda končí. Premiér Rinne podal demisi

Foto: Flickr.com

Finský premiér Antti Rinne.

Reklama

Finský premiér Antti Rinne se vzdal své funkce poté, co se jeho vláda dostala pod tlak v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků.

Článek

Prezident Sauli Niinistö rezignaci sociálnědemokratického premiéra a členů koaliční vlády podle agentury Reuters přijal. „Přijímám vaši žádost o rezignaci, ale zároveň váš kabinet žádám, aby ve funkci pokračoval jako přechodná vláda do té doby, dokud nedojde k sestavení nové vlády,” řekl finský prezident novinářům před prezidentskou rezidencí.

Liberální strana Finský střed kritizovala sociální demokraty za jejich postup při řešení problému stávkujících poštovních zaměstnanců. V úterý oznámila, že v premiéra ztratila důvěru.

Dvoutýdenní stávka se rozšířila i do řad zaměstnanců tamní aerolinky Finnair a dalších průmyslových odvětví a skončila minulý týden.

Podle agentury Reuters je nepravděpodobné, aby koaliční Finský střed usiloval o nové volby. V nich by ho totiž mohla porazit nacionalistická Strana Finů. Ta se totiž v posledních dubnových volbách umístila druhá.

„Finský střed a sociální demokraté jsou ochotni pokračovat ve spolupráci. Hlavními důvody pro to jsou nízký zisk ve volbách a také snaha vyhnout se vypsání nových voleb,” prohlásil politolog z univerzity v Tampere Ilkka Ruostetsaari. Podle něj je velmi pravděpodobné, že ve vládnutí bude pokračovat totožná koalice.

Načasování pádu vlády je podle agentury Reuters podivné. Finsko totiž do konce roku úřaduje jako prezidentská země Evropské unie a má klíčovou roli ve vyjednávání o novém rozpočtu.

Jako případný náhradník se podle agentury Reuters jeví sociálnědemokratická ministryně dopravy a komunikací Sanna Marinová. Ve svých 34 letech by byla nejmladším člověkem na pozici finského premiéra.

„Strana Finský střed by byla šťastná, pokud by vláda po odstoupení premiéra mohla pokračovat se stejným vládním programem a stejnou koalicí,” myslí si politoložka z univerzity v Helsinkách Johanna Vuorelmaová.

Reklama

Doporučované