Hlavní obsah

Firma Machine building otevřela v Liberci centrum robotiky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrum průmyslové automatizace a robotiky otevřela v Liberci společnost Machine building, která nabízí klientům kompletní řešení výroby s vysokým podílem automatizace.

Článek

Centrum dává zákazníkovi možnost si roboty doslova osahat a otestovat navržené řešení dřív, než se začne stavět přímo v jeho závodě. Zájem o automatizaci a robotizaci výroby roste, doba ukazuje, že je čím dál, tím víc potřeba, řekl dnes ČTK při prezentaci centra vedoucí obchodního oddělení Pavel Svoboda.

Firma Machine building vznikla před osmi lety v Liberci a dnes zaměstnává zhruba 30 lidí. „Dosud jsme měli jen vlastní vývoj a výrobu, teď jsme otevřeli toto centrum, abychom naši službu představili a udělali dostupnější i pro zákazníky z menších a středních firem. Dosud jsme pracovali zejména pro velké podniky,“ řekl Svoboda. Firma podle něj dodává automatizované výrobní linky a robotická pracoviště zejména firmám v automobilovém průmyslu, řešení výroby ale nabízí i podnikům z dalších oblastí zpracovatelského průmyslu.

Zejména v souvislosti s nedostatkem pracovních sil na trhu v posledních letech zájem o automatizaci a robotizaci výroby výrazně stoupá. „V tuhle chvíli se roboty používají hlavně na těžší břemena, kde mají lidem ulehčit,“ řekl majitel společnosti a vedoucí vývoje Mikuláš Hrstka. Roboty navíc šetří náklady. „Když je to jednoduchá opakující se práce, tak po dvou třech letech se taková investice vrátí, a pak je to lacinější než mzda operátorů. Robor nemá nemocenskou, nepotřebuje kouřit, jíst, pořád běhá,“ dodal. Firma jen potřebuje technika, který se o roboty stará.

Roboty a automaty lze využít v celé výrobě, od nejjednodušších úkonů. Mohou ale montovat, svařovat, lakovat i kontrolovat hotové výrobky. Firma dodává přímo na míru zákazníkům jednotlivá pracoviště, ale řeší i kompletní automatizaci výroby. I v Machine building ale pocítili dopady koronavirové pandemie. V minulosti obrat firmy rostl ročně až o pětinu, letos bude nižší. „Důvodem je hlavně omezení výroby v automobilovém průmyslu, který je naším největším zákazníkem,“ dodal Svoboda.

Reklama

Doporučované