Hlavní obsah

Firma nahradila zaměstnance umělou inteligencí. Totéž čeká dalších pět milionů

Umělá inteligence nahrazuje lidi

 

Reklama

Zvýšení produktivity, úspora nákladů, nestrannost při výběrovém řízení. Firmy si od myslících strojů slibují hodně. Vizionáři ale nabádají k opatrnosti.

Článek

Japonská pojišťovací společnost Fukoku Mutual Life Insurance oznámila, že hodlá nahradit 34 svých zaměstnanců systémem disponujícím umělou inteligencí, která dokáže sama vypočítat optimální výši pojistného díky důkladné analýze nejrůznějších faktorů, třeba zdravotních záznamů.

Pojišťovna tak jen potvrzuje předpověď studie, kterou před rokem zveřejnilo Světové ekonomické fórum - v následujících pěti letech seberou roboti a obecně umělá inteligence práci více než pěti milionům lidí z patnácti nejrozvinutějších zemí světa. Dva miliony pracovních míst ale zavádění umělé inteligence do běžných pracovních procesů vytvoří.

Více v ohrožení jsou ženy, jelikož častěji pracují v pro budoucnost neperspektivních oborech, jako je prodej nebo administrativní práce.

Máme se bát o místa a budoucnost?

Pojišťovna Fukoku Mutual si od umělé inteligence slibuje zvýšení efektivity práce, a to až o třicet procent, uvádí BBC. Zároveň by firmě měla ušetřit zhruba 1,2 milionu dolarů (asi 30 milionů korun) na platech. Zavedení umělé inteligence sice bude i něco stát - v porovnání s úsporami jde ale o zanedbatelnou částku, zhruba 130 000 dolarů (3,3 milionu korun).

Stroje jsou nevíc nestranné, nejsou ovlivňovány emocemi, což se hodí třeba v přijímacím řízení.

Stephen Hawking: Umělá inteligence může být to nejlepší i nejhorší, co lidstvo potkalo.

Před přílišným zapojením robotů a umělé inteligence do běžného života nicméně varuje třeba vědec Stephen Hawking nebo vizionář Elon Musk. „Věřím, že není moc velký rozdíl mezi tím, čeho může dosáhnout lidský mozek a počítač. Proto si myslím, že počítače teoreticky mohou lidskou inteligenci napodobit a přesáhnout ji. Může to pomoci vyřešit chudobu nebo klimatické změny. Zároveň to ale může přinést i autonomní zbraně a stroje s vlastním vědomím, které se může dostat do konfliktu s lidstvem,” řekl profesor Hawking na své přednášce při příležitosti otevření Centra pro budoucnost inteligence na univerzitě v Cambridge.

Reklama

Doporučované