Hlavní obsah

Firma zakladatele Amazonu vyslala raketu do rekordní výšky 106 kilometrů

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického obchodního portálu Amazon Jeff Bezos, uskutečnila další úspěšný suborbitální let své rakety New Shepard 2.0. Modul pro posádku, ve kterém byla figurína astronauta, dosáhl výšky 106 kilometrů. To je podle serveru Space.com zatím nejvýše, kam raketa společnosti Blue Origin vystoupala. Obvykle Blue Origin cílí na stokilometrovou výšku, což je hranice mezi zemskou atmosférou a vesmírem.

Článek

Nedělní start z kosmodromu v Texasu provázelo několik odkladů kvůli nepříznivému počasí, samotný let byl ale bezproblémový. Trval zhruba deset minut. Raketa po startu vystoupala do výšky 106 kilometrů, kde se odpoutala od modulu pro posádku a následně řízeně přistála. Krátce po přistání raketového nosiče dosedl na padácích v poušti i modul.

„Další úžasný letový test,“ uvedla v komentáři Ariane Cornellová z Blue Origin.

Cestovní modul rakety New Shepard 2.0 je určen pro šestičlennou posádku a Blue Origin plánuje, že s ním bude podnikat turistické suborbitální lety. To jsou takové lety, při kterých se raketa přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. Za hranici vesmíru se všeobecně považuje výška 100 kilometrů nad povrchem Země.

Reklama

Doporučované