Hlavní obsah

Firmě chybí zaměstnanci z Polska. Montérky tak nasadil sám majitel

Majitel firmy Isolit-Bravo Kvido Štěpánek navlékl montérky a šel do provozu. Firmě chybí 130 Poláků.Video: Jan Marek

 

Reklama

Příhraniční firmy, které spoléhají na polské pracovníky, mají smůlu. Mimořádná opatření na obou stranách hranice jim totiž zahraniční zaměstnance odřízla. Společnosti Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí chybí hned 130 polských kolegů. Aby firma nemusela zastavit výrobu, nastoupili do ní zaměstnanci z kanceláří. Včetně šéfa a majitele Kvida Štěpánka.

Článek

Z Jablonného nad Orlicí je to k polským hranicím zhruba osm kilometrů. Dalších deset pak k nejbližšímu většímu městu. Během roku odtud firma Isolit-Bravo každý den sváží vlastním autobusem své polské zaměstnance a po práci je vozí zpět. Teď ale autobus stojí.

V souvislosti s koronavirovou pandemií rozhodla polská vláda o uzavření vnějších hranic. Od sobotní noci tak došlo k uzavírání všech malých hraničních přechodů na společné polsko-české hranici v Orlických horách. Neprůjezdné jsou do odvolání.

„Tři čtvrtiny hraničních přechodů jsou zavřené. Museli bychom to objíždět přes nejbližší otevřený přechod, a to je mnoho kilometrů, je to nemožné,“ říká majitel firmy Kvido Štěpánek. Jeho společnosti aktuálně chybí 130 polských pracovníků. „Výrobu jsme nezastavili – výpadek museli nahradit lidé z kanceláří. Je nás ale jen 45. Jedeme na plný plyn,“ dodává Štěpánek.

Většina hraničních přechodů s Polskem je zavřená i na Liberecku či v Moravskoslezském kraji. Podobné problémy proto mají i další firmy v pohraničí, které spoléhají na zahraniční zaměstnance.

„Možná někdo, kdo je blízko otevřeného přechodu, sem své lidi nějak dostane. Na těchto přechodech jsou teď ale zase velké fronty,“ přemítá Štěpánek. Například na přechodu v Náchodě byla podle informací ČTK v úterý ráno fronta dlouhá několik desítek kilometrů.

Reklama

Doporučované