Hlavní obsah

Firmy mají další způsob, jak ušetřit na zaměstnancích: na záchodě

Foto: StandartToilet.net

Nepohodlný záchod StandardToilet.

Reklama

Britská firma StandardToilet přišla s originálním nápadem, jak ušetřit firmám až čtyři miliardy liber ročně. Přesně tolik totiž podle ní stojí průměrný čas zaměstnanců na toaletě. Nechala si proto patentovat speciální nepohodlný záchod.

Článek

Společnost vychází z průzkumů, které ukazují, že průměrný člověk stráví v práci na toaletách o 25 procent více času, než je nutné. Proto navrhla toaletní mísy nakloněné směrem dolů o 13 stupňů.

Po pěti minutách sezení v tomto úhlu totiž začnou bolet stehna, což by mělo zaměstnance přimět trávit na toaletách méně času nebo vést ke kratším frontám u veřejných sociálních zařízení.

Právě patentovaný úhel toalety je stěžejní. Podle testů firmy stráví člověk na záchodě v úhlu 5 až 8 stupňů o 10 až 25 procent méně času, když se úhel zvýší na 8 až 13 stupňů, zaměstnanec na záchodě vydrží sedět o čtvrtinu kratší dobu. Úspora pro firmy tak může být až 4,8 miliardy liber.

Společnost tvrdí, že tento způsob sezení je navíc pro tělo prospěšnější i ze zdravotního hlediska, a upozorňuje, že tvar toaletní mísy se dosud od 16. století nezměnil. StandardToilet zároveň šetří vodu při splachování.

Cena toalety se pohybuje mezi 150 až 500 librami, v přepočtu tedy od 5 tisíc do 15 tisíc korun. Firma už jedná o dodávkách s veřejnými institucemi a firmami provozujícími odpočívadla u dálnic.

Reklama

Související témata:

Doporučované