Hlavní obsah

Florbalová cesta k profesionalismu. Musíme jít postupně, nedá se to uspíšit, říká trenér David Podhráský

Florbalový rozhovor s trenérem Chodova Davidem Podhráským.Video: Jakub Burian

 

Reklama

David Podhráský vyhrál nejvyšší českou soutěž dvakrát jako hráč a dvakrát jako trenér. Loni byl podruhé vyhlášen nejlepším trenérem roku a letos bude s pražským Chodovem útočit na mistrovský hattrick.

Článek

Florbal se v Česku těší stále větší oblibě. Přenosy z české i švédské Superligy pravidelně běží v televizním vysílání a i v dalších médiích dostává poměrně dost prostoru. Přesto se stále jedná o amatérský sport a florbalisté propojují sportovní život se studiem či prací. „Nejprve se musí profesionalizovat zázemí, trenéři, vedení a managementy klubů. Myslím, že tady jsme na dobré cestě. Krok číslo dva je pak profesionalizace hráčů, což přijde postupně a nedá se to uspíšit,” říká florbalový trenér David Podhráský.

V českém prostředí se tak florbalu věnují především studenti a věkové průměry superligových týmů se pohybují pod pětadvaceti lety. Hráči na nejvyšší úrovni, kterým bylo přes třicet let, jsou stále spíše výjimkou. „Je to jeden z největších průšvihů našeho sportu. Limituje nás to i v porovnání se zahraničím. Hráči často končí v nejproduktivnějším sportovním věku, protože jsou zároveň v nejproduktivnějším profesním věku. Je to pochopitelné, ale i tady se situace zlepšuje a kluby se snaží nabídnout hráčům stále lepší podmínky,” myslí si Podhráský.

Florbalová Tipsport Superliga má za sebou základní část a minulý týden se rozběhly boje v play-off. Pražský Chodov vyhrál nejvyšší českou soutěž dvakrát po sobě a letos tak útočí na zlatý hattrick. „Samozřejmě je to náš cíl, ale letos to bude strašně těžké. V sérii hrané na čtyři vítězné zápasy je těžké přejít přes kohokoliv. V Superfinále by na nás navíc pravděpodobně čekala extrémně silná Mladá Boleslav, která má obrovskou touhu titul vyhrát."

Největším vrcholem letošního roku ale bude prosincové mistrovství světa mužů, které hostí Česká republika. Poslední domácí šampionát se uskutečnil v roce 2008 a tehdy zažilo Česko opravdový florbalový boom. „Moc se těším a jsem zvědavý, jestli proběhne něco podobného i nyní. Přece jenom florbal už je daleko vyspělejší a nevím, jestli se v tuhle chvíli můžeme ještě někam výš posunout. Chci věřit, že ano, každopádně to bude obrovský zážitek pro všechny," dodává David Podhráský.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované