Hlavní obsah

Foldynu zvou na schůzi předsednictva. Vyloučení? ČSSD to nechce komentovat

Foto: Seznam Zprávy

Zemanův stoupenec a přítel Nočních vlků Jaroslav Foldyna se opět pustil do vlastní strany.

Reklama

„Kolegové z různých krajů mi píší, že asi budu vyloučen, ale oficiálně mi nikdo nic neřekl,” říká děčínský sociální demokrat.

Článek

Vedení ČSSD si na pátek pozvalo na jednání stranického předsednictva poslance Jaroslava Foldynu.

Podle zdrojů Seznamu ze sociální demokracie může toto pozvání vyvrcholit i Foldynovým vyloučením ze strany, u jejíhož obnovení v 90. letech stál.

Postup stranického vedení není právě běžný. Aby si vedení partaje zvalo někoho dalšího na jednání předsednictva, kde sedí šedesát straníků ze všech krajů, je spíše ojedinělé.

Avšak důvod Foldynovy přítomnosti na předsednictvu nechce nikdo sdělit.

Na otázku Seznamu, zda se skutečně vedení ČSSD chystá Foldynu vyloučit, nikdo z oslovených členů vedení včetně předsedy Jana Hamáčka neodpověděl.

Bez zřetelné odpovědi pak zůstal i stejný dotaz položený prostřednictvím tiskové mluvčí strany. „Pan předseda to bude komentovat až po pátečním předsednictvu,“ řekla Seznamu mluvčí ČSSD Barbora Gavenda.

Poslanec Jaroslav Foldyna pak Seznamu potvrdil, že pozván skutečně byl. „Přišel mi e-mail od tajemníka ČSSD,” uvedl. „Kolegové z různých krajů mi píší, že asi budu vyloučen, ale oficiálně mi nikdo nic neřekl,” dodal.

Jaroslav Foldyna se s vedením Lidového domu potýká opakovaně – rebeloval proti Jiřímu Paroubkovi, kritizoval směřování strany v éře Bohuslava Sobotky i Jana Hamáčka a v posledních měsících jsou jeho přestřelky s liberálním křídlem ČSSD téměř na denním pořádku.

Naposledy se pustil do svých poslaneckých kolegů za ČSSD, když na sociálních sítích uvedl, že hodlají kšeftovat s hlasy potřebnými pro podporu žaloby na prezidenta, kterou bude sněmovna nejbližší dny projednávat.

„Několik jejích poslanců si nejspíš přilepší, ale jinak ta strana poslouží pouze jako příslovečný užitečný idiot a pak zmizí v zapomnění,“ napsal Foldyna ve svém příspěvku.

Že loajalita bývalého místopředsedy ČSSD k současným šéfům Lidového domu není valná, ukázaly i letní události kolem výměny na Ministerstvu kultury, kdy se uvažovalo o odchodu ČSSD z koalice. Foldyna například připustil, že by jako poslanec zvolený za ČSSD podpořil případně rekonstruovanou vládu bez sociálních demokratů.

Foldyna také platí za zastánce proruského směřování zahraniční politiky a netají se jako člen ČSSD averzí k vlastnímu ministrovi zahraničí Tomášovi Petříčkovi.

Foldyna také pravidelně demonstruje proti uznání Kosova jako samostatného státu, minulý týden byl s prezidentem na jeho dosud poslední zahraniční cestě v Srbsku, kde Miloš Zeman – v rozporu s postojem Ministerstva zahraničí a vlády – vyzval české ústavní činitele, aby revidovali uznání Kosova jako nezávislého státu.

Poslanec z Děčína patří ke konzervativnímu křídlu v ČSSD a do okruhu stoupenců Miloše Zemana ve straně. Poslancem za ČSSD je od roku 2010 a v posledních letech byl v Ústeckém kraji lídrem kandidátek do všech typů voleb.

O jeho odchodu z ČSSD se mluví už delší dobu. Foldyna opakuje, že sám z ČSSD neodejde, jedině že by jej vyloučili.

Reklama

Doporučované