Hlavní obsah

Rebel Foldyna: Neplánuju navrhnout odvolání Hamáčka a z ČSSD nevystoupím

Foto: Tomáš Pacovský

Jaroslav Foldyna

Reklama

Jeden z nejhlasitějších kritiků současného vedení ČSSD Jaroslav Foldyna neplánuje navrhnout odvolání Jana Hamáčka z čela sociální demokracie. S vystupováním strany však spokojený není.

Článek

„Krajské předsednictvo ČSSD Ústeckého kraje odmítá snahy o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny z ČSSD pro jeho politické názory.“ Tak začíná jednomyslně přijaté usnesení předsednictva sociální demokracie Ústeckého kraje. Jde o reakci na vyjádření předsedy strany Jana Hamáčka, že pokud Foldyna nebude respektovat politiku strany, nebude dál jejím členem. Rebel sociální demokracie totiž v rozhovoru pro iDnes uvedl, že by toleroval i rekonstruovanou vládu v případě, že by z ní ČSSD odešla. A právě ústečtí sociální demokraté iniciují odvolání předsedy Hamáčka na zítřejším jednání předsednictva. Sám Foldyna však s něčím takovým přijít neplánuje. Stejně tak ani nehodlá ze strany vystupovat.

„Já nic neplánuju zítra navrhovat. Nevím, jaký program přesně bude,“ řekl Seznamu poslanec s tím, že „to je věc, která se týká předsednictva a tam já nejsem.“ Se současným vystupováním strany na veřejnosti však nesouhlasí. „Když se podíváme na to, jak se veřejnost dívá na to vystupování a podíváme se na komentáře pod různými články, tak zjistíte, že to není nic, nad čím bychom jásali,“ sdělil redakci s dodatkem: „Je to tragické.“

Foldynovi se nelíbí ani způsob, jakým strana vyřešila problém s odvoláním ministra kultury a jeho následným nahrazením. Situace už je teď podle něj vyřešená, Nicméně dobré řešení by býval viděl, pokud by k odvolání Antonína Staňka nedošlo, nebo byl rovnou jmenován Lubomír Zaorálek. „Já si myslím, že jsme se mohli ušetřit celé té anabáze. Nejen sami sebe, ale i celou Českou republiku,“ uvedl poslanec, který proslul i svými neortodoxními názory.

Kvůli těm však stranu opustit nehodlá. „Já plánuju neustále říkat to, co říkám, a říkám to třicet let. Tedy já nejsem nová sociální demokracie, já jsem ta stará sociální demokracie, která zastupovala lidi práce,“ řekl Foldyna s tím, že je ale také v kontaktu s SPD, nebo novým hnutím Trikolóra, které založil Václav Klaus mladší po vyloučení z ODS. Ty podle něj zaujímají správný postoj k pojmům, jako jsou rodina, vlastenectví nebo národní identita. A původní sociální demokracie podle Foldyny s těmito výrazy žádné zásadní problémy neměla.

Rozpory v ČSSD se vyostřují nejen kvůli působení ve vládní koalici s hnutím ANO, ale také kvůli sporům o obsazení postu ministra kultury. Kritikům vadí, jakým způsobem se sociální demokracie podřizuje vůli prezidenta a premiéra. Vinu pak často dávají Hamáčkovi. Ústecká buňka projekt účasti na menšinové vládě ve svém usnesení označila za neúspěšný, stejně jako vyjednávání o vedení resortu kultury. A právě s ohledem na oba uvedené důvody „vyzývá předsedu ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci na funkci předsedy strany". Ten však své odstoupení odmítá.

Reklama

Doporučované