Hlavní obsah

Formana připomene busta na jeho rodném domě v Čáslavi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rodný dům režiséra Miloše Formana v Čáslavi na Kutnohorsku ozdobí filmařův portrét. Radnice vyhlásila výtvarnou soutěž na jeho ztvárnění, první místo získal návrh Jana Padyšáka.

Článek

Odhalení busty je plánováno na 13. dubna, kdy uplynou tři roky od Formanova úmrtí. ČTK to dnes sdělil Filip Velímský z čáslavské radnice.

Původně se uvažovalo o odložení akce kvůli pandemii, nakonec se ale uskuteční. „Termín odhalení busty Miloše Formana se nemění, v platnosti zůstává 13. duben,“ uvedl Velímský. Podle Lady Bartošové ze spolku Formanova Čáslav bude program kvůli koronaviru on-line. Součástí akce by mělo být setkání členů filmařovy rodiny přímo v domě. „Odtud se to bude veřejně streamovat,“ řekla Bartošová ČTK.

Do soutěže se přihlásilo 19 výtvarníků, porotě se nejvíce zamlouval Padyšákův návrh. „Myslím, že to je velmi zdařilé dílo. Je to člověk, který je nesmírně schopný,“ řekl ČTK starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

Umístění sochařského portrétu na fasádu filmařova rodného domu je součástí projektu Formanova Čáslav, jímž se město rozhodlo uctít památku slavného rodáka a zapojit se do prezentace jeho díla a odkazu. Čáslav v minulosti vzdala hold režisérovi i přejmenováním ulice, v níž jeho rodný dům stojí, na Formanovu. Učinila tak na počest jeho rodičů Anny a Rudolfa, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Slavnosti, která se v roce 2008 při této příležitosti konala, se režisér osobně zúčastnil.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Reklama

Doporučované