Hlavní obsah

Muž, který z Formule 1 udělal miliardový spektákl, po čtyřiceti letech končí

Bernie Ecclestone končí v čele Formule 1.

 

Reklama

Odchodem Bernie Ecclestonea se završuje prodej sportovní motoristické show, kterou nově převzala společnost Liberty Media.

Článek

Po více než čtyřiceti letech končí v čele holdingu Formule 1 její stvořitel a vůdce Bernie Ecclestone. Mezinárodní sportovní podnik minulý týden definitivně odkoupila společnost Liberty Media, korporace s podíly v mnoha mediálních společnostech.

„Dnes jsem byl sesazen, jsem prostě pryč. Už firmu nevedu,” řekl Ecclestone. Jeho nástupcem se stal Chase Carey, bývalý prezident mediálního konglomerátu 21st Century Fox, jenž Ecclestoneovi nabídl post čestného předsedy F1.

„Jsem potěšen, že F1 získala právě společnost Liberty Media a že má v úmyslu do budoucnosti této značky investovat. Jsem si jist, že Chase bude vykonávat svou úlohu tak, aby to podniku F1 maximálně prospělo,” uvedl Ecclestone pro BBC.

Šestaosmdesátiletý Brit začal s profesionalizací Formule 1 už počátkem 70. let a během svého snažení dokázal ze závodění, původně určeného pouze fanatickým nadšencům motosportu, vytvořit miliardový byznys, který se dnes řadí mezi nejsledovanější sportovní události.

TWITTER: Liberty Media dokončila akvizici Formule 1.

Revoluční změny ve vedení Formule 1 souvisejí s koupí seriálu americkým mediálním koncernem Liberty Media, jenž se s 35,3 procenta stane většinovým vlastníkem.

O konci Ecclestoneovy éry se začalo spekulovat již loni v září, kdy zástupci Liberty Media koupili první část podílu od společnosti CVC Capital Partners. Převzetí F1 minulý týden schválila i Mezinárodní automobilová federace.

Celková částka akvizice přesahuje 8 miliard dolarů (zhruba 200 miliard korun), a to včetně dluhu ve výši 4,1 miliardy dolarů (103 miliard korun).

TWITTER: „Bernie, mega práce! Ale změna už byla zapotřebí. Panu Careymu přeji, ať se mu daří dělat náš sport znovu úžasný," vyjádřil se na svém profilu úřadující šampion F1 Nico Rosberg.

Reklama

Související témata:
Bernie Ecclestone

Doporučované