Hlavní obsah

„Chytrý hráč, který dokázal sám zlomit zápas.“ Vzpomíná na Šurala reprezentační kouč Šilhavý

Fotbalista Josef Šural tragicky zemřel při automobilové nehodě v TureckuVideo: Lukáš Marek, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Český fotbalista Josef Šural tragicky zahynul při dopravní nehodě klubového minibusu v Turecku. Informaci potvrdil klub Alanyaspor na Facebooku i agentura Reuters.

Článek

Osmadvacetiletý fotbalový útočník Josef Šural se stal zřejmě jedinou obětí nehody klubového minibusu, který vezl fotbalisty tureckého klubu Alanyaspor na venkovní zápas do města Kayseri.

„Našeho fotbalistu Josefa Šurala, který byl těžce zraněn při nehodě minibusu, jenž vezl 7 našich fotbalistů, se i přes veškerou péči v nemocnici v Alanyi nepodařilo zachránit. Upřímnou soustrast,“ uvedl fotbalový klub Alanyaspor. Dalších šest hráčů je v nemocnici, ale nejsou v ohrožení života.

Sedm hráčů tureckého klubu si pronajalo minibus, kterým se vracelo z nedělního zápasu na hřišti Kayserisporu. Alanyaspor tam uhrál remízu 1:1. Vozidlo havarovalo asi pět kilometrů od pobřežního města Alanya na jihu Turecka, píše tamní agentura Anadolu.

Zbytek hráčů se vracel ze zápasu týmovým autobusem nebo individuálně. Řidič minibusu byl zadržen a bylo zahájeno vyšetřování.

Foto: AP

Klubový minibus po havárii.

Podle vyjádření ředitele klubu Hasana Cavusoglua řidič minibusu usnul za volantem. Druhý řidič v tu chvíli také spal.

„Podle informací, které jsem dostal od našeho šéfa policie, navzdory tomu, že na palubě byli dva řidiči, oba spali. Nehodu zapříčinilo to, že oba dva v tu chvíli spali,“ citovala agentura Anadolu předsedu Alanyasporu Cavusoglua.

Podle tureckých médií byli hospitalizováni také bývalý hráč Liberce Isaac Sackey nebo dřívější obránce Tottenhamu či Liverpoolu Steven Caulker.

Josef Šural přestoupil do Turecka z pražské Sparty teprve letos v zimě. Útočník, který má za sebou i 20 zápasů v reprezentaci, začínal s fotbalem v Šakvicích a jako člen mládežnických reprezentací patřil k velkým talentům českého fotbalu.

Poprvé hrál fotbalovou ligu v 18 letech za Zbrojovku Brno. S Libercem vyhrál v sezóně 2011/12 titul. V Evropské lize se v dresu stejného klubu o dva roky později blýskl parádními nůžkami proti portugalskému Estorilu. Těmi navíc Liberci dopomohl k postupu ze skupinové fáze. U obou okamžiků byl v roli hlavního trenéra současný kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý vzpomíná na Josefa Šurala.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

„Když jsme do Portugalska jeli k poslednímu zápasu ve skupině Evropské ligy, tak jsme potřebovali vyhrát a nikdo nám moc nevěřil. My jsme to ale nakonec dokázali a Pepa Šural to svým nasazením celé strhnul,“ vzpomíná na historický postup Liberce Šilhavý. Ve Slovanu slavil Šural také výhru v poháru.

„Byl to velice inteligentní fotbalista a jako člověk velmi kamarádský a komunikativní. Ty vzpomínky jsou hodně živé,“ říká Šilhavý.

Úspěšné angažmá v Liberci vyneslo Šularovi přestup do pražské Sparty, kde si vybudoval takové postavení, že byl později jmenován kapitánem mužstva. AC Sparta Praha vyjádřila na Twitteru rodině soustrast.

Okamžitě poté, co byla tragická zpráva zveřejněna, zaplavily projevy soustrasti také fanouškovské weby Sparty.

„Díky za všechno, kapitáne,“ uvedl jeden z fanoušků na webu e-sparta.cz

„Upřímnou soustrast rodině, Pepo, RIP. Měl jsem Tě rád…“ uvedl další na diskuzním fóru spartaforever.cz.

„Takhle to skončit nikdy nemá…“ píše další.

Reklama

Související témata:
Alanyaspor

Doporučované