Hlavní obsah

Fotbalista Podaný: Strach nemám. Ligu bych obnovil ještě o týden dříve

Foto: Profimedia.cz

Český fotbalista Jakub Podaný.

Reklama

Jak nahlíží obránce pražských Bohemians na obnovení ligy? Jak bude postupovat, když mu ke 30. 6. skončí hostování a liga nebude dohrána? Jaromír Bosák se ptal i na to, jak probíhá příprava na návrat do zápasů v omezeném režimu.

Článek

My se bavíme nebo budeme bavit těsně předtím, než se rozhoří jednání LFA o tom, jak to bude vypadat s fotbalem, vůbec s tím profesionálním na české úrovni, ale já musím začít tím, že máš po dlouhé době za sebou zápas, včera jste si konečně kopli do balonu pořádně.

Máš pravdu, včera jsme si kopli, dali jsme to na poločasy. A musím říct, že já jsem se cítil dobře. Ani jsem asi moc neměl strach, jaké to bude, protože z těch tréninků samozřejmě poznáš, jak se nějakým způsobem na tom hřišti cítíš a pohybuješ. Takže na první přátelák to, si myslím, bylo dobré po fyzické stránce. Jako to, že jsme si párkrát nepřihráli, tak to už je… otázka jiná.

To je spíš normální, ne? Byl to zápas Bohemky, tvého klubu, proti Chrudimi, hrálo se trošku nezvykle, dvakrát 50 minut. Ale zároveň nezvyklá byla už příprava na zápas, respektive třeba i doprava na utkání.

Bylo to samozřejmě nestandardní, protože pořád dodržujeme pokyny a snažíme se co nejvíc se separovat, takže jsme se v podstatě jenom sešli, trenér nám řekl sestavu, standardky už tam byly nakreslené a my jsme se šli hýbat na hřiště a potom jsme šli hrát. Takže předzápasová příprava byla hodně zkrácená, nicméně na to už jsme zvyklí z tréninků, že se také scházíme až přímo na ně, a vlastně nějaké to rozcvičení si děláš sám.

A pocit z toho zápasu, když jste ho měli za sebou, že si člověk řekne: Konečně už zase dělám to, co mě živí.

A baví. Tak k těm zápasům se samozřejmě všichni upínáme. Asi vždycky. Nicméně ty zase víš, že potřebuješ nějaké věci natrénovat, ty víš, že ty tréninky tam prostě jsou, a jestli ten zápas bude o chvilku dřív nebo o chvilku později, já už tedy ve svém věku úplně neřeším. Ale jsem rád, že konečně nějakým způsobem se to uvolnilo a to vyvrcholení toho týdne, i když jsme ho měli v pondělí, tak tam je.

Už jsi o tom mluvil, říkal jsi, ve svém věku už neřešíš. A jsi člověk, který už má rodinu, který se stará o děti. A tak si říkám, jestli občas neletí hlavou i ta myšlenka: No, možná kdyby se nezačalo hrát, tak aspoň zmenšíme riziko toho, že třeba přinesu virus domů.

Nad tímhle, si myslím, jsme přemýšleli nějakým způsobem všichni. A vždycky bylo v první řadě to zdraví. Nicméně teď už tady to zdravotní hledisko, si myslím, velmi ustoupilo. Tady u nás ta epidemie má opravdu nízká čísla, když se podíváme na denní nárůst nakažených. Já už jsem osobně tohle nějakým způsobem pustil z hlavy, obavu a strach. Ale pořád je důležité dbát na ta opatření, aby právě nepřišla třeba druhá vlna.

A víra v to, že se liga dohraje, je jak pevná? Protože z mého pohledu si říkám, vlastně není vůbec nic jistého v daný moment.

No, jistého asi určitě nic není, jak jsi říkal, tak teprve dneska budou probíhat nebo probíhají jednání. Já jsem v podstatě celou dobu přesvědčený o tom, že liga pokračovat bude. V podstatě teď pro to nevidím absolutně žádný důvod, proč by neměla. Jak říkám, samozřejmě na prvním místě bylo zdraví, myslím si, že ta opatření nám umožnila to, že se nemusíme tolik obávat, co se týče téhle stránky, takže už je to jenom o tom, aby se prostě vymyslel nějaký manuál, program toho, jak se zápasy budou odehrávat. Rozhodně to bude náročnější. Nicméně já si myslím, že fotbal a fanoušci si zaslouží, abychom se o to pokusili. A myslím si, že i jinde v Evropě se hraje středa, sobota. Ale ano, bude to náročnější, to nikdo nezakrývá. Já jsem tady tenhle rytmus zažil také, ať už to bylo v Indii, nebo v Řecku. Takže věřím tomu, že se to dohraje celé. A tam si samozřejmě většina sáhne na dno, ale za to to stojí.

Když mluvíš o počtu zápasů v rychlém rytmu, zase jsou třeba i trenéři, kteří říkají: No jo, ale zvyšuje se tím riziko zranění.

Já myslím, že každá aktivita samozřejmě zvyšuje riziko nějakého zranění. Rozhodně únava bude větší, záleží také na tom, jak budeš regenerovat, to si myslím, že je také relativně otázka toho. My v podstatě teď nějakou týmovou regeneraci nemáme žádnou. A v sezoně, si myslím, že něco takového bude potřeba. Takže na to se také asi bude muset trošku zvýšit pozornost. Ať už nás hráčů, anebo celkově klubů. Ale to riziko tam nějaké je. Ale jak říkám, v Evropě takhle hrávají také, mají programy hodně nabité. A na tohle nemůžeme úplně brát ohledy. Našli bychom spoustu důvodů, kvůli kterým by se nemuselo hrát.

Pravda je, že vy, jako Bohemka, jste zvyklí, že vás diváci při domácích zápasech hodně podporují. Vaši fanoušci jsou pověstní. No jo, a teď prostě za bránou bude prázdno… nikde nikdo.

Nepříjemné to bude, je to nestandardní, ale já jsem i dělal sám nějaký průzkum na Twitteru a ptal jsem se lidí, co je pro ně lepší, jestli hrát fotbal bez diváků, anebo ho nehrát vůbec. Protože zase je dobré, že momentálně vlastně každý zápas je vysílaný v televizi, takže divák zápas svého týmu uvidí. Kdyby se vysílalo třeba jako dřív, jen tři kola, tedy jenom tři zápasy v tom kole, tak ta otázka je také úplně jiná. Takže si myslím, že za mě je rozhodně lepší hrát, i když bez diváků, nebude to ideální, ale ta situace je prostě teď taková a s diváky to nejde. Myslím si, že i pro nás jako pro profíky ta pauza, která by vlastně vznikla až do dalšího začátku nového ročníku, by byla prostě strašně dlouhá. A to je také problém.

Otazníky se vznáší nad tím, jestli se liga dohraje, jakým způsobem se bude dohrávat, ale nad tebou se vznáší a nad některými dalšími hráči ještě jeden otazník, protože ty jsi hráč na hostování. A teď se vlastně vůbec netuší ani v těch nejvyšších sférách, řekl bych, fotbalových, jak to bude po 30. 6., dokdy hostování platí.

Já jsem si celou dobu myslel, že UEFA vydá, ať už nějaký mustr, nebo spíš nějaké nařízení, že takhle by měly postupovat všechny ligy. Myslel jsem, že se to nějakým způsobem plošně prodlouží, což ono jako zase chápu i tu právní stránku, že to není úplně jednoduché. Teď moje poslední informace jsou, právě že kluby a hráči si to budou muset dohadovat sami. A uvidíme, jsem zvědavý, co vymyslí na ligovém grémiu. Myslím, že tam na tohle také padne řeč, a nějaký postoj těch klubů asi uvidíme. Takže pro mě momentálně hostování končí 30. 6., já se na tohle datum soustředím. Rád bych ale soutěž s Bohemkou dohrál. Bylo by to hodně nestandardní, kdyby to tak nešlo. Nicméně, pokud by to nešlo, tak se nedá nic dělat.

Pro mě jako pro člověka, který kouká na fotbal z pozice novináře, ale i fanouška, tak si říkám, že liga by byla v tu chvíli neregulérní, protože by týmy vlastně nastupovaly s jinými kádry.

S kádry… měl bys zúžený kádr určitě, protože co jsem zase slyšel, tak pokud by přišel hráč do toho týmu třeba 1. 7., tak by neměl možnost v tom ročníku nastoupit. Nevím, jestli to ještě platí, ale tohle jsem slyšel naposledy. Takže vlastně ty týmy by byly užší. Ta regulérnost… musíme si říct, že samozřejmě do toho standardu, který byl před sezonou, už se nedostaneme. A říkat, že podmínky jsou pro všechny stejné, to také nejde. Věřím, že kluby s hráči shodu najdou. A ten ročník se prostě dokáže dohrát s kompletní soupiskou.

Můj názor je, že liga bude do jisté míry neregulérní. Ono to vlastně ani jinak nejde, jde spíš o to najít tu co nejmenší míru nespravedlnosti, tak aby to bylo ještě přijatelné pro fotbalové obecenstvo i pro hráče, pro kluby.

Tak v tomhle s tebou určitě souhlasím. Myslím si, že to je asi záměr všech. Ale samozřejmě potom ten zájem každý má trošku jiný nebo spíš ty potřeby, že ano, protože každý potom vidí hlavně u svého klubu to největší riziko, které ho může potkat, a to samozřejmě se snaží co nejvíc eliminovat. A ať si říkáš, co chceš, tak ta spravedlnost vždycky bude trošku nějakým způsobem subjektivně ohnutá. Takže zase je dobré, že tam těch klubů je tolik a musí prostě najít společnou řeč. Nebude tam pouze a jenom jeden zájem nebo nějaký jeden názor, který rozhodne. Aspoň takhle věřím, že to jednání bude probíhat.

Jak se jako hráč díváš na tu novinku s pěti střídáními, která podle UEFA mají národní soutěže umožnit?

To je právě ta věc, jak jsi říkal o té spravedlnosti. Myslím, že ty kluby, které samozřejmě nemají tak široké kádry, mají možnost dostřídávat a vlastně tam dát nějakou, když to tak řeknu, čerstvou krev. Takže to je zase nějaká možnost, aby ta soutěž byla více konkurenceschopná, aby tam nikdo neměl až takovou výhodu. Já si myslím, že bylo by dobré to zkusit, protože si to také neumím představit. Ještě nevíme, jaké bude počasí, jak to bude vypadat, za, já nevím, 6 kol, 7 kol. Ale ta varianta tady je, tak proč to neumožnit.

Ono se vlastně ještě ani moc nemluví o tom, že se liga, pokud to všechno půjde podle plánu, bude dohrávat v tom nejprudším létě, to znamená třeba v 35 stupních. Takže v tuhle chvíli se třeba právě 5 hráčů na lavičce může hodit.

Ty síly asi budou docházet, ať už v tom špatném počasí, nebo v tom velkém horku anebo i kdyby byl nějaký standard fotbalový. Trenér asi ale bude také rád, že má možnost na vývoj zápasu více reagovat.

Ty sis během pauzy také vyzkoušel roli muže v domácnosti svým způsobem, protože tvoje žena pracuje. A pracuje v médiích. A teď na tobě také byla často starost o celou rodinu, o potomky.

Nebylo to standardní, jak bych si to úplně představoval, protože samozřejmě jsem byl s dětmi dlouhou dobu doma, což na jednu stranu bylo fajn. Musím říct, že jsme si to hodně užili, bylo hodně srandy, ale právě jsem do toho musel plnit i individuální plán. Když žena potřebovala na půl osmou odcházet z domu, tak jsem musel na půl sedmou jít běhat a zrovna to vycházelo na to období, kdy už jsme dostávali ty plány výživnější. A rozhýbat se takhle na půl sedmou ráno pro mě úplně jednoduché nebylo. Takže jsem byl vždycky rád, že jsem už doběhl a měl jsem klid, pak jsem vymýšlel program dětem.

Ale musím říct, že si uvědomuji, že lidé to měli mnohem, mnohem těžší, že byli v horších situacích. Protože kdybych měl třeba starší děti, které už chodí do školy, kdy nějakým způsobem jim se školou musíš aktivně pomáhat a do toho ještě musíš třeba plnit 6, 7 hodin home office, to si neumím ani představit. Za to jim patří obdiv, protože občas máš potom nervy na pochodu.

Já musím smeknout před tím běháním v půl sedmé ráno, protože to já bych v žádném případě nebyl schopný, já bych klidně šel v 11 večer, s tím problém nemám. Ale ráno, to by mě nepřinutili, abych se šel hýbat, ani karabáčem.

Jak říkám, nebylo to úplně dvakrát příjemné, nicméně večer už jsem měl tak málo energie, že jsem to prostě musel kousat ráno.

Ty sis našel přece ještě jenom jeden zdroj takového toho přemýšlení o něčem jiném, protože jsi sám také vedl rozhovory během pauzy, zkusil sis to, jaké to je být moderátorem.

Byl jsem osloven právě z ženského fotbalu, jestli bych tam nějaké rozhovory s holkami vedl. Myslím si, že to bylo fajn, jsem hlavně rád, že jsem se toho celkem dost dozvěděl. Jak holky pracují, jak fungují, ať už v Čechách, nebo v zahraničí. Takže pro mě to bylo hodně zajímavé, i když jsem si vlastně nějaké ty informace o nich zjišťoval. A potom hlavně, co jsem se dozvěděl od nich. Takže musím říct, že ženský fotbal celkově dělá velký pokrok. Jsem rád, že jsem u toho mohl být, a hlavně, že jsem ty holky mohl zpovídat.

Pro mě, když jsem poslouchal, tak také, ale říkal jsem si, jaké to pro tebe bylo, když ses takhle poprvé posadil k mikrofonu a teď jsi věděl, že jsi ten určující moment diskuse. A musíš třeba pomoct i člověku, který sedí proti tobě a je trošku nervózní a neví, co s jazykem.

Musím říct, tedy nevím, jak to samozřejmě vypadalo z pohledu experta, jako jsi ty, nicméně já jsem s tím žádný problém neměl, trémou jsem vůbec netrpěl. Nebo netrpím, protože jsem se to snažil vést vlastně jako nějaký kamarádský rozhovor. A měl jsem samozřejmě osnovu, měl jsem k tomu nějaké materiály, kterých jsem se měl chytit, takže jsem věděl postupně, jak chci jít. A když holky samy zmínily nějaké zajímavé téma, tak jsem se ho chvilku držel. Ale ve finále to byl prostě kamarádský rozhovor. I od nějakého zvídavého fanouška.

A navíc fotbalisty, který ví vlastně, o čem se s nimi dá mluvit.

Hodně věcí tam bylo podobných, takže musím říct, že častokrát jsme se shodli na nějakých pocitech, ať už ze zápasu, nebo právě ze soukromí. Takže já jsem i trošku viděl pod pokličku a vzhledem ke své kariéře jsem tak nějak věděl, na co se ptát.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Podaný v Bohemians hostuje z druholigové Dukly.

Já se zeptám zase na něco, co se týká vyloženě tvojí kariéry, fotbalu, současné doby. Za jak dlouho myslíš, že se hráč tvého typu nebo třeba celý tým, dokáže dostat do optimální herní formy? Nějakou chvíli to asi trvat bude.

Já jsem se vlastně na tohle téma už vyjadřoval, když jsme byli v karanténně 14 dní. Tehdy jsem říkal, protože jsem nevěděl, že to bude trvat takhle dlouho, že si myslím, že nějakých těch 14 dní by nám mělo stačit. Jde primárně ale o to, že neztratíš tolik kondici, ale hlavně si musíš zvyknout na to hřiště. A na ten pohyb, když běháš někde po betonu nebo v lese, tak to nejsi schopný natrénovat. Nicméně ta pauza byla mnohem delší a teď jsem věděl, že třeba těch 14 dní by asi nestačilo. I když jsem o volnu hodně makal i třeba co se týče posilování, tak jsem si dával velké dávky a stejně jsem na hřišti měl problém.

S tím pohybem, prostě brzdy, takové ty naznačovačky a mikropohyby a potom ještě do toho práce s míčem, který já jsem v podstatě skoro celou dobu neviděl, takže to bylo těžší. Já si ale myslím, že pokud sezona začne tak, jak má začít, takže nebude mít asi nikdo problém. Myslím si, že nikdo nebude říkat: Hele, já bych potřeboval ještě týden, 14 dní. Nemyslím si, já si naopak myslím, že času je dost. Že se mohlo začít třeba o týden dříve, což jsou v podstatě dvě kola.

Já jsem se ptal i proto, protože je tady příklad z Německa, u druhé Bundesligy z Drážďan, kde hraje třeba Josef Hušbauer, Ondřej Petrák, tam našli hráče s koronavirem. A ti teď musí do karantény. Ale do karantény musí zároveň celý tým, takže prvních 14 dní znovu rozjeté druhé Bundesligy nebudou absolvovat. Budou mít zase 14 dní pauzu, kdy budou jenom doma, ale pak by měli skočit rovnou do zápasu. A to mi přijde trošku kách.

Tady je už ta situace, co se týče nějaké regulérnosti a standardních podmínek, mnohem těžší. Kluci asi budou, věřím, snad mít velké zahrady doma. Aby to mohli prostě natrénovat na trávě před barákem, protože samozřejmě nemůžeš mezi lidi, nemůžeš ven. A nevím, 14 dní už je dlouhá doba na to, abys seděl jenom doma na gauči a šlapal si na rotopedu nebo běhal na pásu a potom rovnou skočil do mistráku. Jsem zvědavý, jak to vyřeší. Budou to mít těžké, nevím, nakolik tam mají prostoru, co se týče nějakých odkládání zápasů. Jestli mají opravdu potom možnost dát třeba ten týden aspoň, aby ti kluci nějakým způsobem spolupracovali.

Ono se může stát, že něco podobného přijde i tady, a od té myšlenky, že by šli do karantény jenom ti hráči, kterých by se týkalo eventuální nakažení, se zase přichází k tomu, že by to musel asi podstoupit celý tým, takže v českých podmínkách by to bylo ještě daleko složitější, protože už tady o tom trošku byla řeč. Kádry hlavně, řekněme z druhé poloviny tabulky, nejsou úplně nejnabitější.

Tohle je strašně složité. Já vůbec nevím, jakým způsobem by to mělo vypadat. Na druhou stranu viděli jsme, že tady se dělalo spoustu restrikcí a spoustu opatření, která se v podstatě takřka okamžitě rušila anebo měnila, takže já bych tomu ještě klidně dal nějaký čas. Máme naštěstí možnost to vidět v zahraničí, třeba právě v Německu, jakým způsobem tam budou postupovat. A hlavně, jak to bude fungovat. Nemusíme si od nich vzít všechno, protože to také nemusí být skvělé nápady. Ale nicméně, když uvidíme, jak to funguje, máme nějakou možnost se těch omylů vyvarovat. Takže v tomhle je rozhodně dobré mít už nějaký plán, nějaké manuály, ale ta možnost toho, že třeba názor změníš právě díky tomu, že uvidíš zkušenosti odjinud, tam je. Takže v tomhle bych ještě asi nějakým způsobem počkal, protože si myslím, že ta situace se bude trochu měnit. Ať už v těch opatřeních, a hlavně tedy věřím, že dokážeme ten virus potlačit na co nejmenší úroveň.

Už jsi dnes měl trénink? A bylo to víc běhací nebo víc herní?

Byl zápas, takže trenérovi jsme řekli, že jsme těžcí. Ne, musím říct, že se kluci také cítili dobře. Takže jsme měli takový lehčí trénink, nějaké bago, posilování, taková klasika po zápase. Nicméně hrajeme zítra zase, takže jsme tam neměli moc co napálit, těch zápasů máme v týdnu více, hrajeme na Ďolíčku. Řekl bych ti, přijď se podívat, ale bude to na YouTube, takže můžeš. Takže ten trénink nebyl nějak extra výživný.

Koukám, že jste najeli nejen na rytmus středa-neděle, ale jedete pondělí-středa.

My počítáme, že se to ještě nějakým způsobem bude muset dohrát do toho 30. 6., takže takhle obden.

Tak já ti popřeji, ať to všechno jde tím správným směrem, ať se ti daří, ať držíš zdraví, nejenom tedy co se týká zranění, i co se týká viru jako takového. Ať se tady třeba za pár týdnů, za pár měsíců sejdeme a řekneme, jak to všechno dobře dopadlo.

Já díky za pozvání a říkám, věřím, že to všechno dobře dopadne.

Reklama

Doporučované