Hlavní obsah

Dostávám otázky typu, co když před bránou vyroste strom, zlobí Svobodu

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda míří na úterní zasedání grémia profesionálních fotbalových klubů.

Reklama

Fotbalová liga je zpět a i ta druhá, to je po úterním grémiu jisté. Kluby se rozhodly zápasy na stadiony a do televizního vysílání vrátit. Řada otazníků sice zůstala, šéf ligy Dušan Svoboda je ale hodlá řešit, teprve až nastanou.

Článek

Velmi dobrá (post)epidemiologická situace v zemi, deklarovaná podpora komerčních partnerů a podle zákulisních informací i série přesvědčivých telefonátů z Malediv, kde nyní pobývá sparťanský boss Daniel Křetínský, přiměly i váhavé představitele řady klubů k tomu, aby zdvihli ruku pro restart profesionálních fotbalových soutěží.

Z prvoligových klubů se hlasování zdržely Zlín, Opava a Karviná, ve druhé lize byl proti Sokolov, poslední tým soutěže, který asi jen nedohráním ročníku mohl získat šanci vyhnout se při značných ekonomických problémech sestupu.

Odpovědi na některé otázky jsou teď tedy jasné, jiné zůstávají.

Pokud v zemi nedojde k nějaké další nečekané kalamitě, rozeběhne se rychloběh zápasů I. a II. ligy, doplněný zbývajícími třemi duely domácího poháru, v úterý 26. května s tím, že rest z éry předkoronavirové, dosud nesehraný duel Teplice–Liberec, by byl uveden již v předprogramu, v sobotu 23. května. Pokud nedostane nějakou výjimku, bude se toto utkání muset uskutečnit v režimu do 100 lidí na stadionu. Větší počet totiž platné restrikce umožní až od pondělí 25. května.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda LFA Adolf Šádek si zjevně s problematikou „social distancing“, tedy společenského odstupu, příliš hlavu neláme.

Kolik osob bude na stadionech povoleno při dalších zápasech, bude jasnější po dalších rozhodnutích a zpřesněních státních orgánů. Předběžně přislíbeno je číslo 500, možná až 1 000 či více, podle vývoje výskytu koronaviru v zemi. „Pak záleží na každém klubu, jak s tou kvótou, kterou teď neznáme, naloží,“ říká logicky Dušan Svoboda.

Lze očekávat, že v první řadě by se naplnily VIP prostory, pak se možná může dostat na permanentkáře, rozptýlené v nějakých odstupech na stadionu. Nelze asi očekávat, že by někdo pustil lidi do kotle, kde jsou zvyklí být na sebe namačkaní.

Kluby by měly plnit různá hygienická opatření, dezinfikovat balony nebo posilovací stroje, vozit hráče na zápasy tak, aby na každé dvousedačce v autobusu byl nejvýše jeden, na hotelovém pokoji jakbysmet, to samozřejmě oproti standardu zvyšuje náklady.

Podstatné je, že na náklady Ligové fotbalové asociace, které asi uhradí komerční partneři, budou všichni hráči a členové realizačních týmů dvakrát v rozmezí 5 dní otestováni před rozehráním soutěží. A pak jednou znovu mezi základní částí a nadstavbou.

Jinak se mají hráči sledovat a hlásit, kdyby cítili symptomy koronaviru. Když se tak stane, budou otestováni a pak si věc převezme do péče krajská hygienická stanice. Jak se zachová, nikdo neví.

„Záleží na ní, žádné závazné předpisy, jak se má postupovat a při kolika osobách, k tomu prostě neexistují,“ říká Dušan Svoboda. Ligu tedy mohou do značné míry rozhodnout krajští hygienici. Není stanoveno, jestli plošnou karanténu na tým, případně i tým předchozího soupeře, musí nebo nemusí vyhlásit při jednom, dvou, třech nebo třeba pěti výskytech koronaviru v mužstvu.

Každá týmová karanténa, která na 14 dní znemožňuje zápasy i trénink, by samozřejmě našlapaný rozpis ligy rozbila.

V tom nastavení by boje o titul měly končit 8. července, odveta baráží byla posunuta na 19. července. Případné karantény nebo jiné zásahy do toho všeho ale mohou, lidově řečeno, „hodit vidle“. A proto se ligové grémium usneslo, že nejzazší možnost hrát zápasy sezony 2019/20 potrvá až do 2. srpna.

Což je ovšem v poměrně příkrém rozporu se zájmy pohárových účastníků. Slavia řekla jasně, že by nechtěla hrát po 15. červenci.

„Pohároví účastníci by samozřejmě chtěli 4–5 týdnů na volno a přípravu, pokusíme se jim vyjít vstříc. Kdyby se to mělo křížit s tím, že by se termínovka ligy musela oproti plánu prodlužovat, svolali bychom opět ligové grémium, na kterém by se věc řešila,“ osvětluje Dušan Svoboda, že v současné chvíli na tento problém jasné řešení neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Slávistická delegace mířící na grémium: vlevo místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka, vpravo prezident klubu Jaroslav Tvrdík.

„Vy se mě pořád ptáte na otázky typu, co by se stalo, kdyby… Kdyby někde v pokutovém území před fotbalovou bránou vyrostl strom, tak bychom to taky řešili, až by se to stalo,“ pravil Dušan Svoboda po grémiu směrem k novinářům.

Téma souvisí s celkově nejasnou (post)koronavirovou situací na kontinentu, kdy vůbec není zřejmé, zda budou v srpnu průchozí všechny hranice, tudíž kdy a jestli vůbec se nějak pohárová předkola budou hrát. Podle orientačních plánů by do nich české kluby měly vstoupit kolem 10. srpna, ale nad pohárovými soutěžemi UEFA vůbec visí veliký otazník.

V jedné věci si je ovšem Dušan Svoboda jistý. Tedy skoro… „Pokud by soutěž zůstala nedohrána, nelze vyhlásit mistra,“ zdůraznil s odkazem na normy, které jsme podrobněji rozebrali zde.

Svoboda potvrdil, že by to platilo třeba i v tomto hypotetickém případě: Po 33 kolech získá jeden z týmů takový náskok, že už nemůže být matematicky předstižen. Fanoušci oslaví titul. Ale poslední dvě kola se z nějakého důvodu, třeba dalšího koronavirového „vypnutí“ republiky, neuskuteční. „Ani pak nelze vyhlásit mistra, když je soutěž neúplná,“ trvá na svém Svoboda.

„Leda snad v případě, že by skupina o titul byla dohraná a nějaké zápasy by scházely jen v prostřední skupině o pohárovou Evropu nebo v té o udržení, pak by se o udělení titulu možná dalo uvažovat. Ale pokud by nějaké zápasy chyběly ve skupině o titul, pak určitě ne,“ je si jist Dušan Svoboda.

Nabízí se analogie se sestupujícím. Sestupoval by tedy poslední tým tabulky, kdyby jeho skupina o udržení byla dohrána, ale lize by scházely k dokončení nějaké duely bojů o titul či o pohárovou Evropu? „To je pravda, že se to jeví analogicky… Každopádně bychom se rádi vyhnuli jakýmkoli variantám, které by mohly skončit u soudu,“ odtušil Svoboda, že takovou partii by asi nerozehrál.

Mezi jistoty soutěže by měly patřit otázky spojené s rozhodčími. Ti by měli být na koronavirus testováni před každým zápasem. Neměl by být nijak narušen ani plánovaný projekt videorozhodčího, tedy přítomnost VAR na 5 zápasech z kola.

Problém nevidí Dušan Svoboda ani tam, kdo ho vidí mnozí ostatní, tedy u data 30. června, kdy končí řada smluv. A 1. července některé další začínají.

„Fotbalisté by měli dohrát sezony tam, kde jsou nyní. Je pravda, že se na tom musí s klubem domluvit, ale nepředpokládám, že by to měl být někde problém. Rozhodně se nemůže stát, že by někdo v červnu nastoupil za klub A a v dalším kole v červenci za klub B. To proto, že úternímu jednání grémia byli přítomni i zástupci Fotbalové asociace ČR, kteří čekali na naše rozhodnutí. A když jsme si řekli, že rámec sezony 2019/20 končí 2. srpna, nastaví v souvislosti s tím začátek českého přestupního okna až na 3. srpna,“ informoval Dušan Svoboda.

Foto: Profimedia.cz

Spěšným krokem míří na grémium generální sekretář FAČR Jan Pauly (vlevo) s předsedou asociace Martinem Malíkem.

Pro příklad: Matěj Hybš už oznámil, že odchází z Liberce do Plzně k 1. červenci. „Ta smlouva mu ale před otevřením přestupního okna nebude zaregistrována, tudíž do té doby za Plzeň nastoupit nemůže,“ vysvětlil Svoboda.

Stejně tak je ke 30. červnu nastavena i řada hostování. Ani v tom nevidí Svoboda problém, prý vše vyřeší gentlemanské dohody. „Musíme se k celé věci nějak postavit i jako prostředí. Vzájemně jsme se dohodli, že téhle situace nikdo nebude zneužívat, že k sobě budou kluby solidární. Nikdo nikomu nebude zakazovat, aby někde i po 30. červnu hrál. Dokud nebude ukončena sezona.“

Podle Dušana Svobody a ředitele LFA Tomáše Bárty nemohou do aktuálního soutěžního ročníku Fortuna ligy zasáhnout ani fotbalisté propuštění v březnu v Žilině. Jak známo, Plzeň už angažovala Filipa Kašu a Miroslava Káčera.

Ti by tedy měli dostat herní příležitost v dresu Viktorie až v soutěžním ročníku 2020/21, jehož start plánuje LFA na druhou polovinu srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované