Hlavní obsah

Maďar: Ať si to fotbalisté zkusí, jestli sezonu dokážou dohrát, těžko říct

Foto: Profimedia.cz

I dezinfekce balonů patří dnes k všednímu koloritu prvoligových tréninků.

Reklama

Fotbalisty čekají celkem 3 povinné testy na covid-19. V případě pozitivního vzorku rozhodne o karanténě krajská hygienická stanice, říká Rastislav Maďar, garant pracovní skupiny pro zmírňování opatření zavedených kvůli koronaviru.

Článek

Mezi státními orgány a Ligovou fotbalovou asociací došlo podle epidemiologa Rastislava Maďara k dohodě na pravidlech hry spojených s restartem profesionálních soutěží.

Největší otazníky byly spojeny s počtem povinných, ale nákladných testů na koronavirus. A s otázkou následné karantény.

„Dohodli jsme se, že všichni hráči a členové realizačních týmů budou povinně plošně otestováni třikrát. Dva testy v rozmezí pěti či šesti dní by u každého byly provedeny před rozehráním soutěží. Další test potom v období mezi koncem základní části a nadstavbou,“ říká Rastislav Maďar.

„Dvě hodiny před každým utkáním by navíc každý hráč vyplňoval dotazník, ve kterém by se zjišťovalo, zda nepociťuje nějaké symptomy nemoci. Pokud by tomu tak bylo, musel by být takový člověk izolován a pak by se postupovalo jako u každé jiné osoby, vykazující příznaky nakažení koronavirem,“ říká Maďar.

Hráč či člen realizačního týmu, u kterého by bylo podezření na koronavirus, by byl otestován. „A pokud by byl výsledek testu pozitivní, převzala by případ krajská hygienická stanice, která by zkoumala kontakty dané osoby v uplynulém období, to je zase úplně stejné jako u každého jiného občana,“ říká Rastislav Maďar, který je pověřen nastavováním zmírňování státních opatření souvisejících s koronavirovou nákazou.

A tady je právě klíčový problém. Představitelé Ligové fotbalové asociace, vedené Dušanem Svobodou, tlačili na to, aby došlo k dohodě, že v takovém případě půjde do karantény jen pozitivně testovaná osoba. Nikoli celý jeho tým, nebo třeba tým předchozího soupeře. Jakýkoli výpadek týmu z důvodu karantény by totiž našlapanou termínovou listinu rozbil. Jenže tady fotbalisté se svými představami neuspěli.

„Záleželo by, jak by situaci vyhodnotila krajská hygienická stanice. Může se stát, že by do karantény poslala jedinou osobu, může se stát, že i osoby další, záleželo by na konkrétním posouzení. Doporučili jsme klubům, aby vytvořily dvě skupiny hráčů, které by spolu nepřicházely do kontaktu, ale bylo mi řečeno, že zejména v menších klubech je něco takového v praxi problém,“ říká epidemiolog.

Rastislav Maďar si je vědom toho, že tento postup může v situaci, kdy karantén nastane víc, znemožnit dohrání soutěže v nějakém reálném čase.

„Bereme to tak, že když si to fotbalisti chtějí zkusit, ať si to zkusí. Jestli se jim sezonu takto podaří dohrát, opravdu těžko říct. Ale jistá rizikovost prostředí kvůli výskytu koronaviru tady může být ještě i na jaře 2021, takže asi nemá smysl čekat do nekonečna. Novou sezonu rozehrají fotbalisté asi někdy v srpnu. Tak si teď mohou při pokusu dohrát tu současnou alespoň vyzkoušet, jaké nové věci to bude pro ně znamenat.“

Stát doporučil opatření vycházející z německého vzoru. To jsou prvky jako že v autobuse by měl být jeden fotbalista na celou dvousedačku, na hotelu jedna osoba na pokoji a podobně. „Co největší vzdálenost a separace jsou bezpochyby žádoucí,“ říká Rastislav Maďar.

Ještě se bude dolaďovat počet osob, jimž bude umožněn pobyt na stadionu v průběhu utkání. „Nyní stále platí limit 100 osob, v úterý či ve středu budeme jednat o možnosti výrazného navýšení. Může to jít někam ke 200 až 500 osob, abychom umožnili práci televizních štábů, které jsou pro fotbal důležité.“

Hráčům se každopádně také doporučuje, aby se vyskytovali jen doma a v práci, tedy na stadionu. A aby ve zvýšené míře dbali hygienických opatření. „Minimalizovat by se měl kontakt s jakýmkoli dalším prostředím. Pokud by se objevil pozitivní nález na koronavirus třeba u hráče doma, u jeho příbuzných, zase by záleželo na posouzení krajské hygienické stanice. Na jednu stranu chceme fotbalu vyjít vstříc, na stranu druhou nemůžeme ustupovat ze základních principů, které v Ćeské republice platí pro kohokoli jiného,“ podtrhává Rastislav Maďar.

Na podmínkách a termínech restartu I. a II. fotbalové ligy by se v úterý měli dohodnout zástupci profesionálních klubů na společném jednání v Praze. Obecně se očekává znovurozehrání soutěží 26. května, s možnou předehrávkou chybějícího utkání Teplice-Liberec.

Reklama

Doporučované