Hlavní obsah

Fotbal chce všem měřit teplotu, protáhne střídačky, přidá autobusy

Foto: Profimedia.cz

S jedním autobusem by ani Bohemians, ani ostatní týmy I. a II. ligy při dohrávce soutěží nevystačily.

Reklama

Průběžně hráče testovat nemusíte, ale bude-li někdo z nich pozitivní na koronavirus, budou muset do karantény ti, kdo s ním přišli do styku. Tak teď vypadá stanovisko ministerstva zdravotnictví k podmínkám restartu fotbalové ligy.

Článek

Ligová fotbalová asociace intenzivně vyjednává s ministerstvem zdravotnictví o hygienických opatřeních spojených s očekávaným restartem I. a II. fotbalové ligy v závěru měsíce května.

Pětadvacáté kolo nejvyšší soutěže by se mělo rozehrát v úterý 26. května. Ještě předtím, v pátek 22. května, by vedení ligy chtělo uskutečnit dohrávku Teplice–Liberec.

O tom, jestli k restartu soutěží opravdu dojde, rozhodne v úterý 12. května grémium klubů I. a II. ligy. Rozhodovat se budou i podle toho, jak přísné hygienické podmínky budou nastaveny.

Zatím to vypadá, že ministerstvo zdravotnictví nebude trvat na tom, aby byli hráči průběžně povinně testováni na přítomnost koronaviru v jejich organismu. „Ale budeme to doporučovat,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Klára Doláková z tiskového oddělení resortu zdravotnictví.

Fotbalistům by se hodilo, aby v případě pozitivního nálezu musela do karantény jenom infikovaná osoba. Ale tady narazili. „V tomto případě se bude postupovat stejně jako u ostatních občanů, to znamená, že bude provedeno epidemiologické šetření. Pokud bude pozitivně testován hráč či člen realizačního týmu, bude čtrnáctidenní karanténa indikována všem, se kterými byla daná osoba v blízkém kontaktu,“ uvedl tiskový odbor ministerstva zdravotnictví ve své odpovědi.

Tím pádem by do karantény musel celý tým nebo jeho významná část, což by dohráni ligy prakticky znemožnilo, protože v plánu je absolvovat dva zápasy týdně.

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, zdůraznil, že o této věci chce s ministerstvem ještě jednat a dosáhnout změny tohoto stanoviska.

Redakci Seznam Zpráv se podařilo získat i varianty dalších zvláštních opatření, o kterých liga s ministerstvem jedná. Aby ušetřila za nákladné průběžné testy, má LFA v plánu otestovat všechny hráče a doprovodné týmy jednorázově před restartem soutěže. A potom všem stále měřit teplotu.

Měření bezdotykovým teploměrem by čekalo každého, kdo by měl coby oprávněná osoba dorazit na stadion na ligové utkání. Ještě začátkem týdne se počítalo se 146 osobami, nyní se uvažuje o tom, že na utkání by mohlo být až 500 lidí. Klubům by to v takovém případě umožnilo zaplnit například VIP prostory.

„Od 11. května je umožněno, aby se sportovní akce účastnilo ve stejný čas maximálně 100 osob. Pokud se bude epidemiologická situace vyvíjet dobře, lze uvažovat o navýšení tohoto počtu osob od 25. května až na 500 osob,“ uvedla pro Seznam Zprávy Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Stadiony by každopádně měly být rozděleny do dvou zón – na vnitřní prostory a tribuny. Do vnitřní zóny by smělo nejvýše 77 osob.

Kdo smí do vnitřní zóny stadionu

4 rozhodčí, 2 delegáti

18 + 18 hráčů domácích a hostí

7 + 7 členů realizačního týmu domácích a hostí

3 + 3 členů technického doprovodu obou týmů

6 podavačů míčů

3 osoby z posádky sanitky, 2 nosiči nosítek

3 fotografové

1 hlavní pořadatel

Další osoby jako funkcionáři, novináři, televizní pracovníci, sběratelé statistických dat z utkání či další zdravotníci by směli být jen ve vymezené vnější zóně stadionu.

Týmy by z tunelu nenastupovaly na hrací plochu společně, ale jednotlivě, hráči by si na pozdrav nepodávali ruce.

Střídačky by musely být prodlouženy tak, aby vždy mezi každým sedícím byla alespoň jedna sedačka volná.

Foto: Profimedia.cz

Takhle to na fotbalových střídačkách vypadá obvykle, hráči sedávají vedle sebe natěsno.

Už samotná cesta na stadion by měla být speciální, vše by mělo být uzpůsobeno tak, aby na dvousedačce autobusu seděla vždy jen jedna osoba. Tím pádem by bylo zapotřebí přemisťovat tým a jeho doprovod větším množstvím vozidel, v praxi tedy dvěma autobusy.

Podobná pravidla by měla platit i na hotelu, kde by byl tým ubytován. V každém pokoji by směla nocovat jen jedna osoba. Vše by mělo být zabezpečeno tak, aby v hotelu jiní zákazníci než fotbalisté nepobývali. A pokud ano, aby fotbalisté měli vlastní oddělené patro, jídelnu a výtah.

Na stadionech by se hráči měli sprchovat jednotlivě, všechna použitá posilovací zařízení by měla být okamžitě po použití dezinfikována.

To všechno jsou projednávané návrhy a teze, které by se měly finalizovat do úterý 12. května, kdy zasedne ligové grémium, aby rozhodlo, jestli se profesionální soutěže za daných podmínek dohrají, nebo nikoli.

Reklama

Související témata:

Doporučované