Hlavní obsah

Virus ze dne na den nezmizí, říká fotbalový reprezentant Alex Král

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s českým reprezentantem Alexem Králem.

Reklama

Zatímco v Německu je stále ve hře rozehrání Bundesligy v horizontu dní, v Rusku je v této souvislosti značně nejasno. Alex Král, český reprezentant a hráč Spartaku Moskva, trénuje sám a čeká, kdy se bude moci vrátit do Moskvy.

Článek

V některých zemích (Německo, Švédsko, ČR) se vše připravuje na brzký návrat k soutěžním utkáním. Máte zprávy, jaká je perspektiva znovurozehrání soutěže v Rusku?

Plán je takový, že patnáctého května máme začít trénovat s tím, že na konci června by se měla začít hrát liga, která by se měla dohrát během jednoho měsíce. Takže by se hrály 2 až 3 zápasy v rozmezí sedmí až osmi dnů. Mělo by se to tedy dohrát za jeden měsíc a hned potom by měla začít nová sezona. Takové jsou informace, které zatím máme, ale vzhledem, že se situace mění ze dne na den, tak uvidíme.

Zprávy o stavu epidemie v Rusku nejsou zrovna příznivé. Máte nějaké informace o tom, jak to v Rusku, respektive Moskvě vypadá?

Teprve koncem března a začátkem dubna se zavíraly všechny restaurace, takže to přišlo o dva tři týdny později než v Česku. Proto si myslím, že to bude celkově o dva tři týdny zpožděnější. Teď situace v Moskvě úplně ideální není, protože každý den přibývají nakažení, takže se to pořád oddaluje. Zprávy samozřejmě mám od kluků, píšeme si. Ven snad lidé mohou, jen když mají psa, maximálně sto metrů od baráku, jinak mohou nanejvýš jen jít nakoupit. Je tam absolutní karanténa, když chtějí jet někam autem, tak na to potřebují mít speciální povolení, musí to hlásit i snad pět hodin dopředu, takže ta situace tam určitě není jednoduchá. Ale věřím, že tak jak to přišlo, tak to zase brzo odezní a rychle začneme.

Vynucenou pauzu trávíte v Česku. Zpříjemnil jste si ji i společným tréninkem s Adamem Hložkem. Jak vypadalo tohle netradiční srovnání?

Musím říci, že Adam mě mile překvapil, protože on je v sedmnácti ve srovnání se mnou v mých sedmnácti mnohem dál. Myslím si, že by se mu ještě hodilo, kdyby odehrál nějaké těžké zápasy. Ať už Evropskou ligu nebo Ligu mistrů, to by ho hodně zocelilo ještě předtím, než by případně přestoupil do zahraničí. Je silový, ale i hodně technický na to, jak je, když to tak řeknu, velký, umí s balonem. Fakt mě mile překvapil, byl to dobrý sparing partner, jsem rád, že jsme si zatrénovali, a jsem otevřený dalším tréninkům.

Jste v kontaktu s trenérským štábem Spartaku? Jak často dostáváte tréninkové úkoly?

My jsme původně dostali volno už někdy od prvního dubna. První dva týdny jsme měli úplně volno, teď máme od Spartaku každé dva tři dny online tréninky, kdy si voláme s kondičními trenéry a ti nám ukazují různé cviky, samozřejmě nás u toho kontrolují. Samozřejmě, občas se na to kouká i trenér, takže všechno máme pod kontrolou. Do toho máme mezi online tréninky i dané cviky, které máme dělat individuálně doma, nějaké běhání. Já jsem samozřejmě i v těch dvou týdnech pauzy trénoval, začal jsem opět hodně spolupracovat s Petrem Gažákem, trénovali jsme spolu de facto už od začátku roku. Nechtěl jsem za dva týdny volna ztratit to, co jsem natrénoval za dvě měsíce předtím. Tím pádem se pořád udržuji, nejlepší je samozřejmě udržovat se zápasy, ale dělám, co můžu, abych byl připravený na eventuální dohrání ligy. Doufám, že se dohraje.

Jak přesně vypadá tréninkový plán od trenérů? Myslím, kolik toho musíte odběhat, v jakém tempu, jak intenzivní jsou cvičení…?

Vzhledem k tomu, že jsme měli dvoutýdenní pauzu, tak tréninky šly postupně. Ze začátku byly volnější, ale jak už jsem říkal, já jsem se udržoval celou dobu, takže si do tréninků od Spartaku přidávám i nějaké své věci. Dá se říct, že trénuji dvoufázově. Ráno vstanu, mám nějakou koordinaci na půl hodinky, do toho potom přijde trénink od Spartaku, pak si jdu třeba zakopat na hřiště a večer mám nějaký silový trénink, takže občas takhle jedu v intervalech - tři dny trénuji, pak si udělám den volna, důležitá je pochopitelně i regenerace, nic nepřetížit. Všechno je tedy kontrolované. Tréninky jsou intenzivní, není jich málo. Připadá mi to jako malá příprava, protože jak se teď nehrají zápasy, je hrozně těžké udržet si nějakou fyzickou formu a kondici. Řekl bych, že to je stejné jako u předsezonní přípravy.

V Česku se situace zřejmě uklidní dříve než v Rusku. Přesto, pokud byste se měl v nejbližší době do Moskvy vracet, musel byste do karantény? Jaká vlastně platí v Rusku opatření?

Teď ještě nemám přesné informace, jak to bude s návratem. Jediné, co vím, že bychom se všichni, kteří jsme se vrátili do svých zemí, měli potkat v Německu, kam pro nás klub pošle letadlo. Když člověk přiletí do Ruska, tak musí na dva týdny do karantény, já počítám, že by se pro nás mohla udělat výjimka. Hned po příletu by se nám udělaly testy na koronavirus, a pokud se samozřejmě ukážou negativní, tak bychom do karantény nemuseli. Ale zatím oficiální informace o tom, jak to bude, nemám, tohle je jen můj názor, jak by to třeba mohlo vypadat. Ale každý den čekám na nějaké informace, zatím je plán takový, že 11. 5. bychom měli letět do Ruska.

Na co máte doma čas mimo tréninku, když se nemůže jít za kamarády?

Teď už je situace v Praze i Česku volnější, už se občas potkáme i s kamarády. Do té doby byla naše největší zábava hraní na playstationu a u toho jsme si volali, to byl můj kontakt s kamarády. Teď už se i občas vidíme, zajdeme na procházku do přírody, což teď děláme asi nejčastěji.

Přivítal byste spíše dohrání soutěže, nebo její ukončení a důkladnou přípravu na příští ligový ročník? A jaké jsou na to názory v samotném Rusku?

Těžko říct. Samozřejmě, všichni bychom si přáli dohrání ligy, na druhou stranu nevím, jak by se v takových případech postupovalo. Já si myslím, že i když se všechno zase otevře, tak virus úplně sám od sebe nezmizí a mezi námi tady bude pořád. Takže pokud přijde nějaká druhá vlna, tak mě zajímá, jak se to bude řešit. Protože když se začne hrát a někdo dostane virus a řešilo by se to stejně jako dosud, tak celý tým musí do karantény, stejně jako tým, který proti němu hrál. Takže by se asi zase přerušila liga, protože ta mužstva by nebyla dva týdny k dispozici. Tudíž těžko říci, co se bude dít ze zdravotního hlediska.

Jsou samozřejmě dvě varianty. Buď to hráči chytnou a překonají jako chřipku, když to bude lehčí forma, nebo se prostě nebude hrát. Jak jsem říkal, ten virus jen tak ze dne na den nezmizí, tak kdyby se začalo nějak volněji, bez diváků, tak by to riziko nemuselo být úplně obrovské. Přivítal bych, kdyby se pravidelně, třeba i po každém zápase dělaly testy a člověk by věděl, jestli je pozitivní, nebo negativní. Ale nevím, jestli by se to dalo utáhnout i finančně. Je hrozně těžké v takovéto situaci něco říkat, protože na ní nikdo nebyl připravený a v podstatě ani nikdo neví, jak se to má řešit. Já sám jsem zvědavý, co bude.

Mluvil jste během nucené pauzy s reprezentačním trenérem Šilhavým? Respektive - zajímají se trenéři reprezentace o stav váš i vašich spoluhráčů?

S trenérem Šilhavým jsem mluvil úplně na začátku, když jsme se dozvěděli, že se ruší reprezentační sraz. Dostali jsme tuhle informaci a teď jenom reagujeme na situaci. Víme, že se zastavil veškerý fotbal, tak ani není směrem k reprezentaci o čem mluvit. Samozřejmě, občas si napíšeme, jestli jsou všichni zdraví, jestli je všechno v pořádku. Čekáme na nejbližší informace od svazů, jak to vlastně celé bude. Ale v podstatě nic nevíme, čekáme na informace.

Nemůže se to, že trávíte současnou dobu doma, projevit i na váze? Doma se podstrojuje, k „dietní“ chybě není daleko.

Když to řeknu úsměvně, tak já bych byl rád, kdyby se to projevilo na váze, protože pár kilo nahoru bych potřeboval. A to se mi zatím daří. Začal jsem na tom před půl rokem intenzivně pracovat a pár kilo nabrat se mi podařilo, samozřejmě do svalů. Hodně mi k tomu pomohlo i to, že se nehraje, neběhá, potom jde nabírání snáze. Pro mě osobně je strašně těžké přibírat vzhledem k výdeji, který mám. Na váze se to tedy projevuje pozitivně.

Nakolik jste manuálně zručný? Ptám se proto, že spousta lidí tráví současné období tím, že vylepšují byty, domy, zahrady, chaty. Užije vás na tyto činnosti?

Co se týče nějakých zahradních činností, tak ne, že bych na to neměl čas, ale ono by mě to asi nebavilo. S některými věcmi rád pomůžu, ale já pořád jedu v nějakém tréninkovém režimu, kdy trénuji dvě i tři fáze denně. Když mám volný den, tak ho samozřejmě trávím s přítelkyní, občas s kamarády, takže mám spíš takovou pohodičku a nějakým domácím činnostem se vyloženě nevěnuji.

Dokážete odhadnout, s čím budete mít největší problémy po návratu na hřiště? Přece jen, pauza nebude zrovna krátká…

No, doufám, že nebudu mít problémy s ničím, snažím se pořád udržovat, jak to jen jde. Ale na začátku to určitě bude fyzička, protože nejlepší je, když se hráč udržuje zápasy. Nahradit to nějakým běháním není úplně to samé. Takže na začátku fyzička. Ale myslím, že i proto, jaké máme plány od Spartaku a že se všichni nějak udržujeme, tak tu fyzičku během týdne intenzivních tréninků zase nabereme zpátky a doufám, že žádný velký problém nebude. Těším se na to. Ať už to brzy začne.

Reklama

Doporučované