Hlavní obsah

Plán dohrát ligu má háček, nad nímž by Prymula musel přivřít obě oči

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z derby „S“ bojují slávista Ibrahim Traoré se sparťanem Ladislavem Krejčím. Aby se v tomto ročníku mohli utkat ještě jednou, musel by se restartovat. A Sparta by se musela dostat do skupiny o titul.

Reklama

Šéfové české fotbalové ligy vytyčili jako termín jejího restartu po koronavirové pauze 25. květen. Stále ale není jasné například to, jak by se postupovalo, kdyby měl někdo z hráčů ve zbytku soutěže pozitivní koronavirový nález.

Článek

Aktuální vládní harmonogram, který je spojen s rozvolňováním protiepidemiologických opatření tomu nahrává, takže vedení Ligové fotbalové asociace vyhlásilo 25. květen jako den, kdy by se mohly znovu začít hrát zápasy I. a II. ligy.

Vzhledem k tomu, že jde o pondělí, bude jistě snaha termín ještě krapet předsunout alespoň na víkend 23. a 24. května, ale to už je relativní detail.

Liga ještě musí vyřešit zásadnější problémy. Například ten spojený s datem 30. června, kdy by podle standardních řádů měl být za normálních okolností soutěžní ročník ukončen. Ke stejnému datu je také vázána celá řada smluv, zejména mezi kluby a hráči.

„Budeme žádat ligové grémium, aby bylo umožněno prodloužení stávající sezony přes datum 30. června. Především proto, že v případě startu 25. května není možné ročník do konce června dohrát. Budeme potřebovat ještě dohodu a souhlas většiny klubů I. a II. ligy. Věřím, že ho získáme a že zvítězí možnost dohrát stávající ligový ročník na hřišti, a ne u kulatého stolu,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

O co jde? I se všemi nadstavbami, barážemi a duely poháru zbývá klubům I. a II. ligy odehrát ještě 195 utkání. I když se bude hrát stále v rytmu dvou soutěžních utkání týdně, soutěže se při startu 25. května rozhodně převalí do července. Rozpisy existují různé, ale v zásadě lze počítat s koncem 12. července.

Fotbalová asociace ČR už oznámila, že nelze nijak centrálně, administrativně a hlavně direktivně prodloužit smlouvy končící letos 30. června. Takže je na každém klubu a hráči, jestli na prodloužení řádově o měsíc přistoupí. Zejména některé moravské kluby to podle zákulisních informací vnímají jako problém, i proto, že se třeba některým jejich zahraničním fotbalistům blíží ke konci platnost jejich víz.

Pokračování ligy i po 30. červnu by tedy muselo schválit ligové grémium, kterého se účastní zástupci všech 32 profesionálních klubů I. a II. ligy. To bylo svoláno na 12. května.

Může se stát, že na prolomení hranice 30. června nepřistoupí. Pak by mohla přijít do úvahy změna herního řádu. Nejspíš taková, že by se kvůli mimořádné situaci způsobené koronavirovou nákazou zrušila nadstavba a baráže. A odehrálo by se jen klasických 30 kol. Pak by byla velmi pravděpodobná varianta, že by nikdo nesestupoval a nejvyšší soutěž by byla rozšířena o dva nejlepší týmy ze druhé ligy.

Ve hře jsou ale i mnohé další otazníky související zejména se zdravotním zabezpečením celé operace. Ligová fotbalová asociace, která ligu řídí, dnes avizovala, že je ochotna před restartem soutěží plošně otestovat všechny hráče klubů I. a II. ligy.

Kdo by ale platil další testy, nákladné a přitom nutné, v dalším průběhu soutěží, na to zatím jasná odpověď neexistuje. Například v Německu takových testů pro fotbalisty plánují po rozehrání soutěží uskutečnit 20 000. A cena jednoho testu se v Česku pohybuje podle typu od 1000 do 3000 korun.

Největší otazník ale visí nad touto situací: Co dělat, když bude mít v průběhu restartované soutěže někdo z hráčů pozitivní test na koronavirus. Podle stávajících pravidel, uplatňovaných v České republice, by nejen dotyčný, ale i celý tým museli na 14 dní do karantény. A nejen on, nejspíš i jeho předchozí soupeř.

S takovým nastavením by se v případě jednoho či více pozitivních testů mohla liga protahovat i do srpna a dál. Vedení ligy se tedy v rozhovorech s Ministerstvem zdravotnictví ČR, kde podle všeho jedná přímo s náměstkem Romanem Prymulou, bude snažit prosadit mnohem volnější variantu.

A sice, že by do karantény zamířil jen fotbalista s pozitivním testem. Ostatní by byli otestovaní, a pokud by byli negativní, mohli by hrát dál. Něco podobného se budou svým státním zdravotním orgánům snažit navrhovat i v dalších zemích, kde chtějí ligy dohrát.

Do 12. května, kdy zasedá ligové grémium, musí být především tato otázka jasně vyřešena.

Reklama

Související témata:

Doporučované