Hlavní obsah

Hrát, či nehrát? To je to, oč tu běží

Pravidelný páteční Glosář Jaromíra Bosáka.

Reklama

Fotbalový svět se pomaličku posouvá ze stavu totální deprese ke světlejším zítřkům. Ale ne celý, jen jeho určité části. Na velké ploše zatím stále vládne stín a nejistota, na globální jásání je ještě čas. Pokud vůbec přijde.

Článek

Tak třeba natěšení mohou být v Německu. Jako fakt se bere to, že devátého května se hráči i fanoušci dočkají a znovu se rozběhnou profesionální soutěže. A taky sázky, televizní kolotoč a mediální hostina. Byť bez zaplněných tribun. Jakkoliv se v německých odborných kruzích vedou poměrně vášnivé diskuse o tom, co se bude dít, pokud některý z hráčů „chytí“ virus a bude muset jak on, tak jeho spoluhráči do karantény.

Myslím, že v tom zatím nemají řídicí složky příliš jasno. Jen o týden později by se o body měly začít utkávat i švédské kluby. Navíc před diváckou kulisou, což bude v evropském kontextu, z něhož vyjímám Bělorusko, velká zvláštnost. Švédové jsou ale připravení, mohli trénovat celou dobu pauzy bez výrazných omezení. České podzemní tamtamy vysílaly už nějaký čas šifrovanou zprávu o tom, že v naší domovině by se mělo na profesionální bázi poprvé čutnout do meruny 20. května. Tedy pokud ministerská věrchuška dovolí. Ve zmíněných koutech starého kontinentu je aspoň polojasno.

Zataženo je jinde. V Nizozemsku definitivně. Fotbal se tu nebude z rozhodnutí vlády hrát do prvního září. Což vyvolává několik otázek. Ta hlavní zní – kdo se stal mistrem? Odpověď je – nevím. V tabulce je na prvním místě Ajax, který má stejný bodový zisk ale o osm gólů lepší skóre než Alkmaar. Tudíž je zatím na prvním místě veden amsterodamský klub. Jenže v oranžové zemi sílí názor, že by udělení titulu Ajaxu bylo nespravedlivé vůči Alkmaaru, jelikož tento klub v obou vzájemných zápasech Ajax porazil. Problém by se měl řešit v nejbližších dnech. Stejně jako eventuální účast nizozemských klubů v předkolech evropských soutěží. Kdy a kde by hrály? A bez zápasové přípravy?

Myslím, že cestu svých sousedů budou následovat záhy v Belgii, kde už soutěž jednou ukončili, ale na nátlak UEFA se k rozhodnutí měli ještě jednou vrátit. I evropský řídicí orgán musel ustoupit ze svého rigidního přístupu dohrát domácí soutěže za každou cenu. Jinak by případnou rebelii svých členů asi těžko do budoucna zvládal.

Apokalyptická mračna visí nad Španělskem, Anglií – i když i na britských ostrovech se navzdory složité zdravotní situaci pracuje s variantou návratu k zápasům ve druhém květnovém týdnu – Ruskem, Francií, Itálií a dalšími zeměmi, kde je epidemie buď na vrcholu, nebo dokonce ještě před ním a povolení provozování profesionálních sportovních aktivit je v nedohlednu.

Tudíž je ve vzduchu nejen dokončení domácích soutěží, ale i těch evropských pohárových. Například španělští hráči odmítají zahájení společných tréninků v nejbližší době. Vypadá to divně, ale jen z našeho pohledu. Kdybychom žili v zemi, kde na covid-19 zemřelo přes 22 000 lidí, asi by se nám také dvakrát nechtělo vrhnout se do jakýchkoli společných aktivit. Byť třeba možnost získat titul vítěze Champions League může být velké lákadlo. A jen připomínám, finále Ligy mistrů se má hrát v Istanbulu… I když změna lokace na jeden zápas je v současné době to nejmenší.

Z jednotného postupu evropských federací podle pokynů UEFA zbyl prach a popel. Koronavirus se ukázal jako daleko těžší soupeř s výrazně větším tahem na branku, než se zdálo ještě před měsícem. A to máme za sebou sotva poločas…

Reklama

Doporučované