Hlavní obsah

Fotbalová liga se vrací, jasná většina klubů byla pro restart sezony

Foto: Profimedia.cz

Liga se vrací. Pokud se Sparta dostane do skupiny o titul, můžou se ještě znovu potkat na trávníku slávista Masopust se sparťanem Frýdkem.

Reklama

Profesionální fotbalové soutěže přerušené kvůli koronaviru se koncem května vrátí na stadiony. Rozhodlo o tom pražské grémium klubů I. a II. ligy.

Článek

Restart začne v sobotu 23. května dohrávkou Teplice-Liberec. Regulérní pětadvacáté kolo nejvyšší fotbalové soutěže se pak rozehraje v úterý 26. května. Hned v tomto kole bude na pořadu zápas Sparta-Plzeň.

To vše bude probíhat patrně bez diváků. Čeká se, zda státní orgány časem povolí 500, možná postupně až 1000 osob na utkání. Hraje se ale hlavně kvůli televizním přenosům a sportovní možnosti určit mistra, sestupující a hlavně české zástupce do evropských pohárů.

Pro prodloužení sezony se nakonec vyjádřila jasná většina. V první lize bylo 13 klubů pro, zdržely se Opava, Zlín a Karviná.

Ve druhé lize bylo pro 15 klubů, proti Baník Sokolov.

V mezidobí se k možnosti dohrávat soutěž vyjadřovala velmi zdrženlivě pražská Slavia, která vede průběžnou tabulku. Nakonec hlasoval pro prodloužení soutěží i její šéf Jaroslav Tvrdík.

Kluby zajímalo, jak přísná budou koronavirová opatření. Hráči budou muset cestovat na utkání dvěma autobusy, aby každý z nich měl volnou dvousedačku, na hotelech bude muset mít každý hráč vlastní pokoj, povinností bude hlásit jakékoli symptomy koronaviru.

Plošné testování hráčů a členů realizačních týmů proběhne před restartem sezony. A potom mezi základní částí a nadstavbou.

Termínová listina zbytku sezony bude nahuštěná, většinou bude každý tým hrát dva zápasy v týdnu. Z toho důvodu jsou kluby pro, aby byla uplatněna nabídka FIFA. A to možnost střídat v zápase až 5 hráčů ve 3 slotech, tedy při 3 možnostech střídání (někdy můžou jít na trávník i 2 či 3 noví hráči).

Skončit by vše mělo do 18. července, kam byly v termínovce posunuty odvety a baráže o účast v nejvyšší soutěži.

Jisté obavy vzbuzuje možnost, že po pozitivním nálezu na koronavirus u některého z hráčů může krajská hygienická stanice uvalit čtrnáctidenní karanténu na celý jeho tým, případně na celek předchozího soupeře.

I z toho důvodu se kluby usnesly, že v případě nouze bude v nejzazším případě možné hrát až do 2. srpna.

Ve funkci předsedy Ligové fotbalové asociace byl potvrzen a znovuzvolen Dušan Svoboda, viceprezident Sparty. Místopředsedy LFA zůstávají Adolf Šádek z Plzně a Petr Heidenreich z Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Doporučované