Hlavní obsah

Fotbalisti Osvětiman jeli za 860 tisíc na Euro. Pozval je Mynář, platil Pelta

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Poradce prezidenta Martin Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář 13. června na zápase Česko-Španělsko v Toulouse. Na příští zápas turnaje Euro s Chorvatskem už balili v Česku kufry fotbalisté z Mynářových Osvětiman.

Reklama

Seznam Zprávy získaly dosud neznámé dokumenty, které se sice podařilo ukrýt před policií po Peltově zatčení v roce 2017, ale nyní byly objeveny zapomenuté v cloudových úložištích.

Článek

Fotbalová asociace pod vedením Miroslava Pelty zvala v roce 2016 na fotbalové mistrovství Evropy řadu prominentních hostů.

Šlo o štědré dárky, jimiž se budovala klientelistická síť zavázaných lidí. Asociace totiž nerozdávala jen vstupenky na zápasy, ale platila i letenky, hotely a dopravu, a to často i celým rodinám.

Dokazují to dokumenty, které mají Seznam Zprávy k dispozici. Redakce je získala z cloudových úložišť, která se nepodařilo zničit, když se v asociaci před třemi lety krátce před zatčením Miroslava Pelty (3. května 2017) podle zdrojů Seznam Zpráv zametaly stopy.

Ze zachovaných dokumentů plyne, že jedním z lidí, jimiž fotbalová asociace poskytovala bohaté benefity, byl hradní kancléř Vratislav Mynář.

Díky dokumentům například víme, na kolik fotbalovou asociaci vyšlo, když prezidentův nejvyšší úředník zařídil v roce 2016 třídenní výlet do Francie pro osmnáct hráčů TJ Osvětimany.

Cestu a její okolnosti redakci popsal i jeden z účastníků tehdejšího zájezdu a fotbalista Osvětiman. Důrazně však trval na tom, aby nebyl jmenován. „Nejprve mi slibte, že nikde nezazní moje jméno,“ vymiňuje si. „Mohl bych z toho mít problémy.“

Až pak tento muž vypráví, jak se tým 1. A třídy z Osvětiman dostal na pozvání asociace na vyprodaný zápas evropského šampionátu, který se tehdy konal ve Francii. „Jednoduše. Vráťa se nás tehdy prostě zeptal, jestli chceme jet na „naše“ a my samozřejmě řekli, že jo. Kdo by nechtěl, že?“

Jak to prezidentův kancléř zařídil, na to se prý fotbalista už raději neptal. „Neplatili jsme nic. Doprava, ubytování, lístky, vše jsme měli od Mynáře,“ říká.

Česká republika prožívala tehdy v červnu 2016 fotbalovou euforii. Národní tým se probojoval na šampionát z prvního místa kvalifikační skupiny a česká reprezentace dostala do první fáze turnaje atraktivní, ale těžké soupeře. Španělsko bylo obhájcem titulu a jedním z nejlepších týmů posledních let, Chorvatsko mělo silnou generaci prvotřídních hráčů jako třeba Luku Modriče z Realu Madrid nebo Ivana Rakitiče z Barcelony. A do třetice je doplnilo Turecko.

O lístky byl mimořádný zájem. Vstupenky na šampionát si u evropské fotbalové asociace rezervovalo jedenáct milionů lidí. Do prodeje se jich dostal necelý milion, zbytek přerozdělovaly národní fotbalové asociace.

Jak to bylo v České republice? Tehdejší předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta rozhovor na toto téma odmítá. „Teď fakt nemám chuť nic řešit. V půlce června mám soudní proces a nebude to příjemný jak pro mě, tak pro mou rodinu,“ připomněl redakci v sms zprávě, že je od letošního března obžalován kvůli rozdělování sportovních dotací.

Na otázku, komu a proč FAČR v jeho éře platila zájezdy na fotbal, napsal, že „asociace zvala významné hosty uměleckého a sportovního života a co nejlepší politickou garnituru“.

Už zmíněný Vratislav Mynář musel být ze strany FAČR považován za mimořádně významného. V jedné z excelových tabulek objevených v dokumentech z cloudu asociace uvádí, že v případě zájezdu 18 fotbalistů z Osvětiman na zápas Česko-Chorvatsko byla celková hodnota poskytnutých služeb více než 860 tisíc korun.

Letenka a dvě noci v jednolůžkovém pokoji vyšla na bezmála 44 tisíc. Lístek 4100 korun.

Proč FAČR pozvala do Francie právě fotbalisty z Osvětiman, Miroslav Pelta neodpověděl.

„Balíčků“ směřovaných k vlivným mužům z okolí prezidenta však šlo ze strany FAČR více.

Ať už to byly další cesty pro Vratislava Mynáře nebo pro poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Jemu a jeho synovi hradila FAČR podle objevených dokumentů cestu na dva zápasy: Česko-Španělsko a Česko-Turecko. Letenky a ubytování 111 tisíc, VIP vstupenky 160 tisíc. Dohromady byla „hodnota poskytnutých služeb“ 271 tisíc korun.

Mynář a Nejedlý v Peltově obžalobě

Jak majitel fotbalového Jablonce a bývalý předseda FAČR vycházel vstříc dvěma vlivným mužům z okolí prezidenta, se zmiňuje i v obžalobě Miroslava Pelty. Státní zástupce například uvedl, že byly zajištěny dokumenty, podle nichž byli Martin Nejedlý a Vratislav Mynář s manželkou mezi účastníky zájezdu na finále Ligy mistrů v roce 2016 v Miláně.

O tom, že FAČR považovala Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého (a jeho syna) za nejvýznamnější z partnerů, svědčí i to, že úvodní zápas šampionátu Česko – Španělsko sledovali v roce 2016 z vládní VIP zóny.

„To byly vstupenky určené pro nejvyšší politické představitele státu,“ vysvětluje bývalý generální sekretář FAČRu Rudolf Řepka.

Každá asociace měla tehdy možnost nahlásit na UEFA maximálně 10 nejvyšších politických person. Kancléř Mynář a poradce prezidenta Nejedlý tak seděli po boku premiéra Bohuslav Sobotky nebo ministryně školství Kateřiny Valachové.

Současné vedení FAČR dává od tehdejšího rozdávání zájezdů ruce pryč.

„Jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat pro účel reportáže jakéhokoliv média,“ napsal v e-mailové odpovědi mluvčí asociace Michal Jurman.

Vysvětluje, že tehdejší rozhodnutí činilo minulé vedení. Současný předseda Martin Malík je ve funkci od prosince 2017.

Sdílnější nebyl ani kancléř Vratislav Mynář. „Pane redaktore, vím, že máte v redakci zadání psát minimálně jednou týdně o Mynářovi, ale řešit 4 roky starou událost, kterou jsem už v té době dostatečně vysvětlil, je směšné,“ napsal v sms.

Už citovaný osvětimanský fotbalista však na cestu do Francie vzpomíná i po letech. „Každopádně pro nás to byl ohromný zážitek. Moc jsme si to v Saint Etienne užili,“ říká. „Kdo to platil, na to jsme se radši neptali. Prostě jsme byli rádi, že jsme účastníky zájezdu a detaily jsme neřešili,“ shrnuje.

FAČR a její hospodaření

Fotbalová asociace České republiky je národní sportovní svaz organizací FIFA a UEFA a organizuje fotbal u nás. V roce 2016 hospodařila s bezmála miliardou korun. Většinu rozpočtu tvořily dotace z Ministerstva školství a tehdy ještě odvody loterijních společností. Na EURO 2016 ve Francii poskytlo MŠMT dotaci na náklady spojené s reprezentací ve výši 22 milionů korun.

Reklama

Doporučované