Hlavní obsah

Žalobce popsal Peltův klíč, jak dělit peníze. Charita žádná

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový boss Miroslav Pelta byl obžalován v kauze rozdělování sportovních dotací.

Reklama

Obžaloba popisuje, že státní dotace do sportu se rozdělovaly podle toho, jestli díky nim mohl fotbalový boss posílit svoji moc nebo svůj vlastní klub.

Článek

Seznam sportovních projektů, které měly být minimálně v roce 2017 podpořeny veřejnými penězi z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, měl svůj předem stanovený klíč.

K jeho popsání dospěl žalobce Ondřej Trčka, když na základě mnohaměsíční práce vyšetřovatelů vyhotovil obžalobu v případu rozdělování dotací do sportu, v němž je jedním z hlavních obžalovaných bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Jak uvedl státní zástupce, fotbalový boss (dnes majitel prvoligového fotbalového klubu z Jablonce) zařazoval do výběru věcí hodných státní podpory projekty tak, aby pomohly jeho vlastnímu podnikání nebo jeho blízkým spolupracovníkům či sponzorům jeho klubu nebo aby mu pomohly posílit vliv.

Na jedné z nahrávek, kterou policisté pořídili tajně v lednu 2017 a uvádí ji obžaloba, sice Miroslav Pelta popisuje, jak je kvůli dotacím ve složité situaci a že s nimi nemůže pomoci, žalobce však dospěl ke zcela opačnému závěru.

„Všichni mi volají kvůli dotacím, ale já říkám, je to v p*deli. Ta náměstkyně se úplně utrhla ze řetězu. Je tam expertní komise, ta ministryně je právnička. Tam je to tak, že ani doporučení svazu, to je normálně, nikdo neví, co bude,“ říká na zmíněné nahrávce Miroslav Pelta náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové, s níž podle zjištění policistů na seznamu dotovaných věcí spolupracoval.

Státní zástupce Trčka však rozebírá případy hned třiatřiceti dotací, kde podle něho bylo přidělení veřejné podpory zmanipulováno. Některá výběrová řízení skončila tak, že v nich nakonec uspěla firma spojená právě s Peltou.

V souvislosti s Miroslavem Peltou (kromě něho je mezi obžalovanými také předseda České unie sportu Miroslav Jansta nebo již zmíněná náměstkyně z ministerstva školství Simona Kratochvílová) pak státní zástupce zmiňuje třeba opravu stadionů v Domažlicích a Přešticích, kde se v roce 2017 uskutečnilo mistrovství Evropy žen do 17 let.

Obě stavby zhruba za 80 milionů měla na starosti firma Insky, která patřila mezi sponzory Peltova fotbalového Jablonce, jemuž v té době přispívala částkou zhruba 300 tisíc korun za rok.

U několika projektů pak figurovalo jméno dalších sponzorů jabloneckého klubu. Stavět měly společnosti Syner nebo EKKL (dnes SPORT Construction). Spolumajitel této firmy Petr Klár se podle obžaloby mimo jiné účastnil i v březnu 2017 zájezdu s českou reprezentací na zápas v San Marinu.

Jak dále s využitím odposlechnutých rozhovorů píše žalobce, také projekty v Nymburce a Harrachově byly naplánovány „jakoby stavebně“ k Peltovi. Výběrové řízení na rekonstrukci fotbalového hřiště s přírodním trávníkem v Nymburce přitom vyhrála firma Agro CS, další sponzor fotbalového Jablonce.

Projekty v Přešticích, Domažlicích a také ještě ve Zlíně měly navíc podle žalobce pomoci posílit i Peltův vliv jako tehdejšího šéfa fotbalového svazu. Na tuto pozici chtěl znovu v roce 2017 kandidovat, jenže to zhatila policejní akce v květnu 2017, při níž byl Miroslav Pelta zadržen a obviněn.

Jako důkaz jsou podle státního zástupce v této souvislosti podstatné kromě odposlechů také dokumenty, které policisté během vyšetřování zajistili.

Jednatel jedné z firem, jež zpracovávala žádosti o dotace, si totiž na seznam projektů, které u něho police našla, poznamenal, že Přeštice a Domažlice jsou pro Peltu a prvního místopředsedu fotbalového svazu Romana Berbra.

Při výslechu na policii pak tento muž potvrdil, že jména Pelty a Berbra na tento dokument napsal, protože ho doporučili u těch, kteří o dotace žádali.

Dvěma projekty pro Sdružení fotbalového klubu AC Sparta Praha a SK Junior Teplice si pak podle obžaloby chtěl Pelta zavázat majitele Sparty Daniela Křetínského a bývalého generálního sekretáře svazu Rudolfa Řepku.

Miroslav Pelta pro Seznam Zprávy uvedl, že se k případu nechce před začátkem soudu zatím vyjadřovat. Při výslechu na policii pak například řekl, že se necítí vinen, protože byl pracant a nemá na účtech v zahraničí žádné šílené peníze ani nikoho neuplácel.

Kvůli policejnímu vyšetřování a vzneseným obviněním nakonec ministerstvo školství vyplacení peněz zastavilo. A řada projektů poté dotace nezískala.

Z odposlechů uvedených v obžalobě také vyplynulo, že v některých případech v seznamu podpořených projektů Peltův klíč nevyšel, protože ve výběrovém řízení získala zakázku na dotované věci jiná firma, než Pelta plánoval.

„My jsme v Liberci chtěli s Petrem Syrovátkem (majoritní vlastník liberecké stavební firmy Syner a skupiny S group holding, pozn. red.) dělat hřiště, které se proplatí Jablonci, ale on to vyhrál Prostavby proti naší vůli,“ řekl Pelta v jednom z odposlechnutých hovorů náměstkyni Kratochvílové.

Reklama

Doporučované